“Όχι” στην κατάργηση του 2ου ΓΕΛ Χανίων

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 2ου ΓΕΛ Χανίων, προκειμένου να ιδρυθεί  Πειραματικό Λύκειο, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

“Από δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού τύπου πληροφορηθήκαμε ότι η Διοίκηση επαναφέρει, με τρόπο επιτακτικό, το ζήτημα της κατάργησης υφιστάμενου Λυκείου της πόλης προκειμένου να ιδρύσει Πειραματικό Λύκειο. Οι πληροφορίες αυτές, μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτηση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έγινε για τον λόγο αυτό”.

Οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Χανίων, κατόπιν όλων αυτών, δηλώνουμε ότι: Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική την κατάργηση οποιουδήποτε Λυκείου της πόλης και της μετατροπής του σε Πειραματικό. Το ενδεχόμενο αυτό θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στους μαθητές/τριες, και στις οικογένειές τους, καθώς η διασπορά τους σε όμορα Λύκεια είναι πρακτικά αδύνατη λόγω του μεγάλου, ήδη, αριθμού των μαθητών/τριών των υπόλοιπων Λυκείων.

Τα παιδιά αυτά, με βεβαιότητα, θα αναγκαστούν να εγγραφούν  σε Λύκεια εκτός του αστικού κέντρου. Ας αναφερθεί εδώ ότι στο σχολείο μας φοιτούν, ήδη, πάνω από 340 μαθητές/τριες. Επιπρόσθετα, το 2ο ΓΕΛ εξυπηρετεί μεγάλες πυκνοκατοικημένες περιοχές και γειτονιές μέσα στον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων. Έτσι, οποιαδήποτε πρόταση κατάργησης της λειτουργίας του αφήνει, ηθελημένα, χωρίς σχολική στέγη εκατοντάδες οικογένειες.

Ακόμα, τα Λύκεια της πόλης, όπως και το δικό μας, δεν διαθέτει επαρκείς κτιριακές υποδομές για μία τέτοια μετατροπή (για παράδειγμα στο σχολείο μας λειτουργούν, ήδη, 2 τμήματα  σε προκατασκευασμένες αίθουσες).

Επιπλέον, μας προκαλεί, απορία το γεγονός ότι επανέρχεται το συγκεκριμένο ζήτημα ύστερα από τις αρνητικές τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων Γονέων, της ΕΛΜΕ, του παραιτηθέντος αλλά και του τέως Διευθυντή Εκπαίδευσης, τέως και νυν Βουλευτών και Υπουργών.

Καλούμε, επιτέλους, όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η Διοίκηση επί τρία χρόνια δεν έπραξε τίποτα ώστε να δημιουργηθεί νέο σχολείο τη στιγμή, μάλιστα, που ήταν γνωστό το κτιριακό πρόβλημα.  Δεν δεχόμαστε να διαταράσσεται το απαραίτητο, για την εκπαιδευτική διαδικασία, καλό κλίμα των σχολείων μας με το να επαναφέρεται, κατά τακτά διαστήματα και αδικαιολόγητα, η απειλή της κατάργησης ενός σχολείου.

Ζητάμε τα αυτονόητα:

  • Να μην καταργηθεί κανένα σχολείο.
  • Κανένας/μία μαθητής/τρια να μην εκδιωχθεί από το σχολείο της γειτονιάς του.
  • Να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο κτιριακό πρόβλημα όλων των σχολείων.
  • Κάθε άλλη ενέργεια θα μας βρει αντίθετους/ες”.