Ο Βασίλης Λαμπρινός σπάει τη σιωπή του και απαντά στους επικριτές του
Ο Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον Μανόλη Βασιλάκη
Ο Βασίλης Λαμπρινός σπάει τη σιωπή του και απαντά στους επικριτές του
Ο Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον Μανόλη Βασιλάκη

Συνέντευξη στην Λίλιαν Δαφερμάκη

 

Ειδικότερα, προσεγγίζοντας τον κοπιώδη προσδιορισμό της «πατρότητας» των έργων και της τεκμηρίωσης της διαφορετικότητας της λειτουργίας κάθε δημοτικής Αρχής, χαρακτηριστικά σημειώνει «η αναγνώριση της δουλειάς όσων έπραξε κάθε δημοτική Αρχή, είναι πρωτίστως αναγνώριση της δουλειάς των εργαζομένων του Δήμου και όχι τόσο των πολιτικών προϊσταμένων. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο για τον ίδιο…».

Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω πώς είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα της ζωής, έξω από τη Λότζια; Σίγουρα διαφορετικοί ρυθμοί, ρουτίνα, ένταση. Τι σας λείπει και τι δε σας λείπει;
«Η προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα, μετά από 50 χρόνια δουλειάς, πολλά εξ αυτών και ενασχόλησης με τα κοινά, σίγουρα χρειάζεται χρόνο. Είναι, δηλαδή, μια διαδικασία σε εξέλιξη. Μαθαίνω σταδιακά πώς να είμαι πιο χαλαρός και πώς να ξεκουράζομαι, κάτι που ομολογώ ότι δεν μου βγαίνει εύκολα. Νομίζω πάντως ότι όσο περνά ο καιρός, βελτιώνομαι! Το ευχάριστο είναι ότι ξαναβρήκα τους φίλους μου, με τους οποίους είχα αναγκαστικά «χαθεί» τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα δεν μου λείπουν το άγχος και η πίεση, που ειδικά κατά τα χρόνια της θητείας μου στον Δήμο, ήταν πολλές φορές δυσβάσταχτα. Μου λείπει η καθημερινή επαφή με τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Δήμου».

O Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό

Πώς βλέπετε τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου με την έννοια ότι έχουν γίνει πιο περίπλοκα τα πράγματα με τις αλλαγές που επήλθαν στις θέσεις των συμβούλων, τις νέες αφίξεις; Μοιάζει να είναι όλα στην κόψη…

«Η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου είναι ενδιαφέρουσα. Ορισμένα μέλη του έχουν μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, πράγμα που σίγουρα βοηθά. Και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα Δ.Σ. στο οποίο η δημοτική Αρχή έχει ισχυρή πλειοψηφία και μπορεί να περνά τα θέματα και να ασκεί την πολιτική της χωρίς προβλήματα. Είναι μια μεγάλη διαφορά αυτή, σε σχέση με την τετραετία 2019 – 2023, όπου εξαιτίας του νόμου της «απλής αναλογικής», προέκυψαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου τραγελαφικές καταστάσεις. Ζήσαμε πραγματικά δύσκολες συνεδριάσεις, που το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Από εκεί και πέρα, η ανομοιογένεια σε μια δημοτική Αρχή δεν είναι πρόβλημα εξ ορισμού, αρκεί βέβαια όλοι να έχουν
κοινούς στόχους και κυρίως να σέβονται τη διαφορετική άποψη».

Θέλω να ξεκινήσω από το επίμαχο θέμα των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου, για το οποίο ακούστηκαν τόσα πολλά, και κατά την άποψή μου μετά από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε από την αρχή του χρόνου, δημιουργήθηκαν σκιές και διατυπώθηκαν πολλά υπονοούμενα. Θέλω να ρωτήσω, πώς αντιμετωπίσατε εσείς όλα αυτά τα γεγονότα; Και ποιά είναι η επίσημη τοποθέτηση σας;

«Στις 22 Φεβρουαρίου, μετά τη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ηρακλείου, εξήγησα πώς είχε το θέμα των ασφαλτοστρώσεων και ξεκαθάρισα ότι δέχομαι την  κριτική για τις πολιτικές μας επιλογές, αλλά δεν θα ανεχθώ κανενός είδους υπονοούμενα. Το ίδιο επαναλαμβάνω και σήμερα. Είχα επίσης ενημερώσει τη νέα δημοτική Αρχή για τις δυνατότητες επιλογής και άλλων λύσεων, πλην του δανεισμού, τον οποίο πάντως εκ των προτέρων δεν απέκλεισα. Θέλω να επισημάνω ότι η δική μας δημοτική Αρχή δεν έλαβε ποτέ κανένα δάνειο, όπως είχαν κάνει επανειλημμένα οι προηγούμενες. Επειδή όμως ο Δήμος έχει συνέχεια, υπήρξαμε απολύτως συνεπείς, ως οφείλαμε άλλωστε, στην εξυπηρέτηση των παλαιότερων δανείων.

Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να εξηγήσουμε για ποιους λόγους η θητεία 2019- 2023 υπήρξε μοναδική και, κατά την εκτίμησή μου, δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον! Και το λέω αυτό, γιατί δεν θεωρώ πιθανό να συμπέσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τόσα προβλήματα (οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, σεισμός κ.λπ.).

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η εφαρμογή του νόμου «εκτρώματος» της απλής αναλογικής. Αποτέλεσμα ήταν η δημοτική Αρχή να μην έχει την πλειοψηφία στο
Δ.Σ. και να τελεί υπό διαρκή ομηρεία. Εξηγήσαμε αναλυτικά τι κόστισαν όλες οι περίεργες καταστάσεις που ζήσαμε στον Δήμο, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατον να προβλέψουμε. Δεν είμαι όμως βέβαιος ότι όσα εξηγήσαμε έγιναν κατανοητά από όλους. Το επισημαίνω γιατί είδα μια «δραματοποίηση» για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική Αρχή, ενώ όλοι γνώριζαν τί είχε προηγηθεί.

Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό ότι εκείνοι ακριβώς που «δραματοποίησαν» πρόσφατα την κατάσταση ανήκαν τότε στη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία έχοντας την πλειοψηφία, και σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες αντιπολιτευτικές παρατάξεις, δεν επέτρεψαν, την αύξηση των δημοτικών τελών για το 2021.

Ειδικότερα οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης που είχαν τότε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισαν την με αριθμό 347/2020 απόφαση του ΔΣ, όπου με πρόσχημα την ελάφρυνση των δημοτών, προχώρησαν σε μείωση των δημοτικών τελών κατά ποσοστό 8%, τα οποία σημειωτέον ήταν τα χαμηλότερα όλων των Δήμων της Κρήτης και από τα χαμηλότερα στην χώρα, με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων του Δήμου κατά € 900.000, ενώ με την αριθμό 1/2022 απόφασή τους, οι ίδιοι και με το ίδιο πρόσχημα, απεφάσισαν την μείωση του δημοτικού φόροι από 0,30 σε 0,10 € ανά τ.μ. για το ίδιο έτος και για κάθε επόμενο, με ετήσιο κόστος για τον Δήμο 2.700.000 ευρώ!

Πήραμε πάνω μας δύσκολες επιλογές και πήγαμε σε ένα επίπονο αντίο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

 

Όλες αυτές οι αποφάσεις μάλιστα, ήρθαν σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τότε αγνόησαν την οικονομική υπηρεσία, σήμερα την επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία για να στηρίξουν το αφήγημά τους. Να προσθέσω τέλος, ότι η μείωση του δημοτικού φόρου, δεν μπορεί, βάσει νόμου, να επανέλθει άμεσα στο προ της μειώσεως επίπεδο παρά μόνο σταδιακά και σε ορισμένο ποσοστό κάθε χρόνο».

Είπατε πριν για τις ασφαλτοστρώσεις. Αλήθεια, έχετε μετανιώσει για το επίμαχο πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων και τις συμβάσεις που υπογράψατε;

«Και αυτό το έχω εξηγήσει αναλυτικά. Αλλά ας το πούμε πάλι. Όταν εκπονήθηκε το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων, το 2020-2021 τα οικονομικά του Δήμου ήταν
σε καλύτερη κατάσταση. Για αυτό και το εν λόγω πρόγραμμα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν κληθήκαμε να υπογράψουμε τις συμβάσεις, έπρεπε να επιλέξουμε αν θα προχωρούσαμε όπως είχαμε σχεδιάσει ή θα ακυρώναμε προεργασία 2 ετών, που χρειάστηκαν για την υπογραφή τους!

Να μας κουνούν και το δάχτυλο, ειδικά αυτοί που γνωρίζουν την πραγματικότητα, πάει πολύ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Ρωτάω λοιπόν: αν εμείς τότε κάναμε πίσω και δεν υπογράφαμε, ποιος άλλος τρόπος υπήρχε για να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, «το πρόβλημα της λακκούβας», για να το πω σχηματικά; Να μην κάναμε τίποτα ενώ οι δημότες κινδύνευαν και κινδυνεύουν καθημερινά; Να παίρναμε δάνειο; Δεν μπορούσαμε και να θέλαμε, αφού δεν είχαμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να το απλώναμε σε περισσότερα χρόνια; Μα αυτή είναι μια επιλογή που εξακολουθούσε να υπάρχει στο τραπέζι και απορρίφθηκε. Πάντως, εφόσον ελήφθη από την νέα Δημοτική Αρχή η απόφαση το πρόγραμμα να συνεχιστεί, φαίνεται τουλάχιστον πως όλοι συμφωνούμε ότι ήταν και είναι απαραίτητο».

Θέλω να σας ρωτήσω αν νιώσατε προσωπική πικρία από άτομα που περιμένατε ότι θα έχουν διαφορετική τοποθέτηση στο επίμαχο θέμα και τελικά διαψευστήκατε. Ποιά είναι αυτά;

«Αυτό είναι κάτι που προτιμώ να κρατήσω για μένα. Θα σας θυμίσω πάντως ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας μας, παλέψαμε μαζί με τον Μανώλη
Βασιλάκη να περάσουμε εμείς τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, για να μην τις χρεωθεί η νέα δημοτική Αρχή. Παλέψαμε να περάσουμε και τον προϋπολογισμό που με μεγάλη προσπάθεια είχε ισοσκελίσει ο κ. Βασιλάκης. Ήταν σφιχτός εκείνος ο προϋπολογισμός; Ήταν. Θα οδηγούσε σε δανεισμό έτσι κι αλλιώς; Πιθανόν. Δεν ήταν όμως ούτε προσχηματικός, ούτε εικονικός, ούτε τίποτα από όσα ακούστηκαν σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένας προϋπολογισμός που θα έδινε χρόνο στην νέα διοίκηση του Δήμου να σταθμίσει τις επιλογές της και να κάνει στη συνέχεια την καλύτερη δυνατή. Έτσι κρίναμε εμείς.
Σας θυμίζω επίσης ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν μας άφησε να προχωρήσουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού Βασιλάκη, απέχοντας και εμποδίζοντας την επίτευξη απαρτίας στην δια περιφοράς συνεδρίαση για την αύξηση των τελών τον Νοέμβριο του 2023.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να πω απλώς ότι πήραμε πάνω μας δύσκολες επιλογές και πήγαμε σε ένα επίπονο αντίο. Αντί να επιλέξουμε την εύκολη και ανώδυνη λύση, επιλέξαμε τον δρόμο της ειλικρίνειας και του καθήκοντος. Όπως άλλωστε κάναμε με τους συνεργάτες μου σε ολόκληρη την εννεαετία της δημαρχίας μου.

Δεν θέλουμε ούτε «ευχαριστώ», ούτε επαίνους. Τη δουλειά μας προσπαθήσαμε να κάνουμε, όσο καλύτερα μπορούσαμε σε συνθήκες πρωτοφανείς. Αλλά να μας κουνούν και το δάχτυλο, ειδικά αυτοί που γνωρίζουν την πραγματικότητα, πάει πολύ. Όμως, να σας πω και το άλλο: Όταν ακούω κάποιον να μας κατηγορεί με ανακριβή στοιχεία, να υιοθετεί το ξεπερασμένο αφήγημα της «καμένης γης», να προσπαθεί να μας φορτώσει μέχρι και το προπατορικό αμάρτημα, ενώ αγνοεί επιδεικτικά όσα καλά αφήσαμε, και είναι πολλά αυτά, σκέφτομαι ότι η συμπεριφορά του χαρακτηρίζει τον ίδιο και μάλλον αναδεικνύει την δική του ανεπάρκεια. Όχι τη δική μας».

Eίχαμε ενημερώσει το Υπουργείο ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνιδιοκτήτης στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Ο Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον Μανόλη Βασιλάκη

Μου έκανε τεράστια εντύπωση η δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάου στην πρόσφατη επίσκεψή του, ότι δε γνώριζε πως ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνιδιοκτήτης στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκη». Για την ακρίβεια είπε ότι είναι κάτι που το άκουσε πρώτη φορά. Εσείς δεν είχατε ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο;

«Ασφαλώς και το είχαμε κάνει! Αναθέσαμε την εκπόνηση μίας τεχνικής έκθεσης σε μία εξαιρετική μελετητική ομάδα, και έγινε μία εκτεταμένη διαβούλευση για την έκθεση αυτή, στην οποία μεταξύ πολλών άλλων έλαβαν μέρος ο περιφερειάρχης και οι φορείς της πόλεως. Μαζί με τον περιφερειάρχη και τον βουλευτή κ. Σενετάκη, επισκεφθήκαμε τότε (Νοέμβριος 2021) τον υπουργό των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι, χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή του Δήμου και της Περιφέρειας, δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα αξιοποίησης του αεροδρομίου. Την ίδια δέσμευση επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Λότζια, τον Ιανουάριο του 2023.

Στην εν λόγω τεχνική έκθεση (σελίδες 22 και επ.), η οποία είχε αποσπάσει και τα εύσημα από τον προκάτοχό του κ. Ταχιάου, τον κ. Ταγαρά, εκτίθεται διεξοδικά η ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου στο αεροδρόμιο και τον πέριξ αυτού χώρο, ώστε να μη δικαιολογείται «άγνοια».

Να προσθέσω ότι το τεχνικό σχέδιο του Δήμου ουδέποτε «απερρίφθη», ως ατυχώς ελέχθη, και σίγουρα δεν κρίθηκε ανεπαρκές. Αντιθέτως, σύμφωνα με το απαντητικό από 1-7-2022 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, εφόσον τελικά δεν θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό για την περιοχή, η πρόταση χωρικής ανάπτυξης της μελέτης θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν κατά την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη μας, η μελέτη αρχειοθετήθηκε, για να αξιολογηθεί από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όταν αυτό εκπονηθεί».

Θα σας πάω στο θέμα των Ενετικών Τειχών όπου πλέον έχουμε συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την παραχώρηση χρήσης, και θέλω να ρωτήσω αν θεωρείται ότι αποτιμήθηκε σωστά η συμβολή σας στην κατάληξη αυτή;

«Θα σας απαντήσω ειλικρινά ότι δεν με ενδιαφέρει να αποτιμηθεί η δική μας συμβολή, με ενδιαφέρει πρωτίστως να ικανοποιηθεί το αίτημα πολλών ετών και να παραχωρηθεί το μνημείο στον Δήμο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Θεωρώ πράγματι ότι και η δική μας δημοτική Αρχή και οι προηγούμενες δούλεψαν πολύ, ειδάλλως δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Τούτο νομίζω δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Πάντως, επαναλαμβάνω, σημασία έχει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, να τελειώσουν τα μεγάλα έργα που είχαμε δρομολογήσει, ώστε τα Ενετικά Τείχη να γίνουν ακόμα περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των Ηρακλειωτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης».

Αυτό το τελευταίο ερώτημα, θα ήθελα να το θέσω σε γενικότερο επίπεδο και να ρωτήσω αν κατά την άποψη σας αποτιμάται σωστά το έργο σας ή αν συμβαίνει το αντίθετο, και θα ήθελα την ερμηνεία σας γι’ αυτό.

«Και πάλι θα σας πω με ειλικρίνεια ότι δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Καλώς ή κακώς (μάλλον κακώς σύμφωνα με τους συνεργάτες μου), αυτό δεν με απασχολούσε ούτε όταν ήμουν δήμαρχος. Με απασχολούσε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε γιανα βελτιώσουμε έστω και λίγο την πόλη και τη ζωή των δημοτών. Πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά πράγματα και τούτο μου αρκεί, είτε αναγνωρίζεται στο βαθμό που πρέπει, είτε όχι. Νιώθω πάντως ότι όσο περνά ο καιρός, ο κόσμος το αναγνωρίζει όλο και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξέρετε ότι η αναγνώριση της δουλειάς όσων έπραξε κάθε δημοτική Αρχή, είναι πρωτίστως αναγνώριση της δουλειάς των εργαζομένων του Δήμου και όχι τόσο των πολιτικών προϊσταμένων. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο για τον ίδιο.

Τα έργα δεν ανήκουν στους δημάρχους, ανήκουν στους δημότες και την πόλη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
O Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό

Η πάγια θέση μου έτσι κι αλλιώς είναι ότι τα έργα δεν ανήκουν στις δημοτικές Αρχές και στους δημάρχους, ανήκουν στους δημότες και την πόλη. Εύχομαι και πιστεύω ότι το Ηράκλειο θα συνεχίσει να προοδεύει, πράγμα που με ενδιαφέρει περισσότερο από την δική μου υστεροφημία».

Η δική σας αποτίμηση για το έργο σας ποιά είναι, τώρα που έχετε αποστασιοποιηθεί και το βλέπετε πιο ψύχραιμα;

«Πρώτα απ’ όλα θεωρώ σημαντικό το πολιτικό αποτύπωμα που άφησε στην πόλη η «Δύναμη Πολιτών». Αποδείξαμε στην πράξη ότι μια δημοτική Αρχή, ανεξάρτητη από κόμματα και οποιουσδήποτε άλλους «παράγοντες», μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά.

Σήμερα μας μιμούνται όλοι και σε πολλά σημεία της χώρας. Είμαι ευγνώμων στους συμπολίτες για την μεγάλη τιμή που μας επιφύλαξαν δύο φορές, το 2014 και το 2019. Το ίδιο και στα μέλη της «Δύναμης Πολιτών» για την εμπιστοσύνη τους και την προσπάθειά τους, που τους καταξίωσαν στη συνείδηση των δημοτών, όπως αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις αλλά και κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο που επιτέλεσαν, το οποίο άλλαξε προς το καλύτερο την πόλη και τη λειτουργία της, και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως προείπα.

Αλλά να σας πω και κάτι τελευταίο που συνδέεται και με την προηγούμενη ερώτησή σας: Η ανάπλαση του κέντρου, η διαμόρφωση του ισόπεδου τμήματος των Ενετικών Τειχών, το αναβαθμισμένο μετά από περιπέτειες πάρκο Γεωργιάδη, η πλατεία Ελευθερίας που ήδη φτιάχνεται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου – το σημαντικότερο έργο που έγινε ποτέ στον Δήμο, κατασκευή του πάρκου Ερυθραίας που αναβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή των Μεσαμπελιών, η ανακαίνιση και δημιουργία 70 και πλέον παιδικών χαρών, η δημιουργία νέων σχολικών και κοινωνικών δομών (Βρεφονηπιακός Σταθμός στις Μεσαμπελιές, Νηπιαγωγείο Αγίας Αικατερίνης, ΚΔΑΠ ΑμεΑ κ.ά.), τα σπουδαία πολιτιστικά φεστιβάλ όπως το «Κρήτη 5+1 πολιτισμοί» και το «Τέχνη Καθ’ οδόν», που συνεχίζεται ευτυχώς, τα mini bus που διαπιστώνω ότι πλέον όλοι τα θέλουν (ενώ όταν τα ξεκινήσαμε πολεμήθηκαν σκληρά), η αναβάθμιση του στόλου της καθαριότητας με 25 νέα απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα, που έγινε με κύριο μέλημα να κάνουμε αφενός σωστά τη δουλειά μας και αφετέρου να βελτιώσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και μικρότερα, συμβολικά έργα, όπως η δημιουργία της μόνιμης λαϊκής στη Νέα Αλικαρνασσό και πολλά ακόμα, είναι σημαντικά και άλλαξαν την πόλη προς το καλύτερο. Βελτιώσαμε επίσης τα σχολεία μας σε ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, με αποκορύφωμα το Καπετανάκειο και την παιδαγωγική Ακαδημία, έργο που εξελίσσεται ακόμα.

Σήμερα μας μιμούνται όλοι και σε πολλά σημεία της χώρας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του ΕΝΕΕΓΥΛ (για παιδιά με ειδικές ανάγκες) και του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΜΗΤΕΡΑ, δρομολογήσαμε και χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, του Μεγάρου Κοθρή – Λιοπυράκη και φροντίσαμε να αναβαθμιστούν τα σπουδαιότερα διοικητικά κτήρια του Δήμου, η Λότζια και η Ανδρόγεω. Ένα στοίχημα που κερδήθηκε ξεκινώντας από δημοτικές υποδομές όπως η παλιά λαχαναγορά, κοινοτικά καταστήματα και πολλά άλλα.

Αφήσαμε μελέτες για το καθετί: πράσινο, σχολεία, κυκλοφοριακά, αναπλάσεις, συντηρήσεις. Και βέβαια τις εκτελούμενες ήδη συμβάσεις που θα συνεχίσουν να
αλλάζουν την πόλη για χρόνια

Διασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ύψους 37 εκ. ευρώ για να υλοποιηθούν έργα που θα αναζωογονήσουν υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης μας, όπως η Αγ. Τριάδα, με το παραλιακό της μέτωπο (Δερματάς κ. ά).

Και τέλος αφήσαμε ενεργές Συμβάσεις Έργων Μελετών και Υπηρεσιών που αγγίζουν τα 95 εκ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό αυτών είναι έργα χρηματοδοτούμενα. Αυτή η παρακαταθήκη βοηθά να υπάρξει μια ομαλή συνέχιση του Δημοτικού έργου χωρίς παύση.

Θέλω βέβαια να επαναλάβω αυτό που πιστεύαμε πάντοτε και ανέφερα ήδη, ότι δηλαδή τα έργα ανήκουν στον δήμο, στα παιδιά όλων μας, όχι στις δημοτικές Αρχές. Προσωπικά μου αρκεί να ξέρω πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, μένοντας πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας, και εργαζόμενοι με ήθος και διαφάνεια. Και αυτό ευτυχώς εξακολουθούν να μας το λένε πολύ συχνά οι δημότες».