Ο β’ γύρος θα κρίνει τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς

Πώς ψήφισε η Κρήτη (Ώρα 01:30)
• Ανδρουλάκης 7.743 (41,58%)
• Γεννηματά 7.057 (37,9%)
• Καμίνης 1.620 (8.7%)
• Θεοδωράκης 1.441 (7.74%)
• Μανιάτης: 298 (1,6%)
• Ραγκούσης: 218 (1,17%)

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η ηγεσία της Κεντροαριστεράς, σε μια μάχη ανάμεσα σε Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλό ποσοστό και να περάσει με μεγάλη άνεση στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, έχοντας αναδειχθεί σε ακλόνητο φαβορί.

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης διέψευσε τις αρχικές δημοσκοπήσεις και κατάφερε μέσα από τον αγώνα και τη δράση του να συγκεντρώσει εξίσου υψηλό ποσοστό εντός της παράταξης, με δεδομένο πως είχε να αναμετρηθεί με ηχηρά ονόματα του χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι την τελευταία εβδομάδα πριν τις εσωκομματικές εκλογές, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το κλίμα αλλάζει υπέρ του Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει κατ’ επανάληψη η «Π» από την πρώτη κιόλας στιγμή της διαδικασίας, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος είχαν εκτιμήσει ότι με βάση την εξέλιξη της διαδικασίας, η είσοδός του στον δεύτερο γύρο θα ήταν δεδομένη.

Χαρακτηριστικό των εσωκομματικών εκλογών ήταν ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος ξεπέρασε ακόμα και τις αρχικές προσδοκίες των υποψήφιων, και των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε επίπεδο Κρήτης, Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά κονταροχτυπήθηκαν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, έχοντας μικρές μεταξύ τους διαφορές. Σαρωτικός εντός Ηρακλείου ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ανατολικό και στο κεντρικό διαμέρισμα. Λίγο μπροστά βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά στο Νότιο διαμέρισμα, ενώ στα υπόλοιπα χωριά και στους άλλους νομούς έγιναν κατά τόπους μάχες. Τα ποσοστά των υπολοίπων διαμορφώθηκαν περίπου όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, τρίτος στην κούρσα της ηγεσίας, αλλά με πολύ μεγάλη διαφορά από το Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία και δεν μπορούσε να καλυφθεί, τερμάτισε ο Γιώργος Καμίνης. Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» και υποψήφιος για την ηγεσία Σταύρος Θεοδωράκης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καν διψήφιο ποσοστό και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ωστόσο επαφές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την πρώτη σε ψήφους Φώφη Γεννηματά, την οποία και συνεχάρη επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ τους πριν τις εκλογές. «Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού για τη Φώφη Γεννηματά μετά την επιβεβαίωση της καθαρής πρωτιάς της.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης, απέδειξαν πως έχουν ελάχιστα ερείσματα για διεκδίκηση της προεδρίας του νέου φορέα, με τους δύο τελευταίους ειδικότερα να μην μπορούν να φθάσουν ούτε καν στο 1%.

Μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας η στόχευση πηγαίνει στον επόμενο γύρο των εκλογών, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σίγουρα το ποσοστό της Φώφης Γεννηματά δίνει μεγάλο αέρα για τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, ωστόσο στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν στην ανατροπή και δηλώνουν έτοιμοι να καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια για να την επιτύχουν.

 

Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, με τον τελικό αριθμό των ψηφοφόρων να ξεπερνά τις 210 χιλιάδες, αριθμός πάνω από το όριο που είχαν θέσει ακόμα και οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Από νωρίς το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες φάνηκε πως η διαδικασία θα συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, ενώ μέχρι τις 5.00 το απόγευμα είχαν ψηφίσει πάνω από 150 χιλιάδες, με το 1/3 των ψηφοφόρων (που διαμόρφωσε εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα) να είναι από την Αθήνα και τα 2/3 από την περιφέρεια.

Πλήρως ικανοποιημένος ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος υποστήριξε πως η αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων είναι ενδεικτική του ότι οι πολίτες ζητούν να υπάρχει ένας καθαρός μεσαίος χώρος, ο οποίος να διαχωρίζει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους και ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος έκανε πράξη τις δηλώσεις του κι έσπευσε να πάρει μέρος στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Ασφαλώς δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια για την επιλογή του.

η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Στην Κρήτη ο πήχης τέθηκε επίσης πάρα πολύ ψηλά, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να αγγίζει τους 20.000. Το νούμερο είναι πολύ σημαντικό για τη διαδικασία και αποτυπώνει τη δυναμική της Κεντροαριστεράς στην Κρήτη, αλλά και την ανάγκη πολλών για «αποδέσμευση» από την προσωρινή μετακίνησή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά σημαντικό για την Κρήτη και το γεγονός πως τα επιτελεία των υποψηφίων είχαν ενεργοποιήσει πολλούς νέους, τόσο στα όργανα, όσο όμως και για να ψηφίσουν. Από πολύ νωρίς ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κοιτούσαν την πρώτη θέση στη διαδικασία, που λίγο έως πολύ ήταν δεδομένη. Όλοι είχαν τον νου τους στη δεύτερη θέση, γνωρίζοντας πως αυτός που θα την καταλάβει ίσως είναι κι εκείνος που θα βάλει τις βάσεις για να αλλάξουν τα δεδομένα.