Ο τουρισμός ως λύση για  την αξιοποίηση του αξιόλογου κτηριακού αποθέματος της πόλης

Την αξιοποίηση του αξιόλογου κτηριακού αποθέματος του Ηρακλείου μέσα την χορήγηση κινήτρων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων ή και για υποστηρικτικές δομές του τουρισμού, ζητά ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, διεκδικώντας παράλληλα και την είσπραξη του ειδικού τέλους για τον τουρισμό σαν αντίβαρο της οικονομικής επιβάρυνσης που δέχεται από την τουριστική δραστηριότητα, που για να μπορεί να αναπτυχθεί σωστά προϋποθέτει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν πολλά κτήρια, τα οποία είναι αξιόλογα ως προς τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους και μέχρι στιγμής δεν έχουν ενταχθεί στη λίστα των διατηρητέων.

Είναι σημαντικό όλος αυτός ο κτηριακός πλούτος να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί μέσα από κίνητρα που μπορούν να δοθούν ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να στραφούν επενδυτικά είτε στην επιλογή των καταλυμάτων είτε στην εναλλακτική λύση των υποστηρικτικών δομών και συναφών δραστηριοτήτων του τουρισμού, όπως για παράδειγμα εστιατόρια…

Όχι στο Πράσινο Ταμείο, αλλά απευθείας στο δικό του θέλει ο Δήμος το ειδικό τέλος

Ειδικό τέλος

Στο χωροταξικό πλαίσιο θεσπίζεται ένα ειδικό τέλος που θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο με την προοπτική να αξιοποιηθεί για αναπλάσεις και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Όμως αυτό το οποίο διαπιστώνει η πλευρά του Δήμου, είναι ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από την απόδοση χρημάτων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους από τα αυθαίρετα από όπου δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ-ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ “Γιατί εμπιστεύθηκα τον Αλέξη Καλοκαιρινό”
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η αντιδήμαρχος κ. Αρχοντάκη, «ζητάμε το ειδικό τέλος να δίδεται εξ ολοκλήρου στους Δήμους ή σε ένα σημαντικό ποσοστό του, για να έχουμε μια στοιχειώδη ανταποδοτικότητα, διότι η εμπειρία από το Πράσινο Ταμείο που εισπράττει τα πρόστιμα των αυθαιρέτων δεν είναι καλή, γιατί δεν αποδίδονται στο Δήμο μας τα ποσά που πρέπει να αποδοθούν.

Η διάθεση των χρημάτων είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και η εκταμίευση παρουσιάζει πολύ μεγάλη δυστοκία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου ζητά να του αποδοθεί το τέλος με την έννοια της ανταποδοτικότητας για την επιβάρυνση που δέχεται από την τουριστική δραστηριότητα και για να μπορεί να ενισχύει τις υποδομές του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Η κατηγοριοποίηση του Δήμου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπει ότι το Ηράκλειο και η Νέα Αλικαρνασσός είναι στις αναπτυσσόμενες περιοχές, το Γοργολαΐνι στις αναπτυγμένες και η Παλιανή με το Τέμενος στις μη αναπτυγμένες.

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που υπάρχουν στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για να προβλεφθεί ο κορεσμός που δεν είναι επιθυμητός και η τουριστική ανάπτυξη που θα εξελιχθεί στον τόπο μας ώστε να είναι θεμελιωμένη στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της αειφορίας.

Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου διαπιστώνει ότι επειδή απουσιάζει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης από τη στρατηγική που εκφράζεται μέσα από το νέο πλαίσιο, θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία Φορέων Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού με την ενεργή συμμετοχή των Δήμων, τους τοπικούς φορείς και τους ασχολούμενους άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό».

Προβλήματα και επικαλύψεις

Βασική παρατήρηση του Δήμου Ηρακλείου για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, είναι ότι έρχεται σε μια περίοδο που είμαστε στα μέσα του χρόνου εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να υπακούσουν στις προβλέψεις του, και αυτό είναι μια παραδοξότητα που δημιουργεί προβλήματα και αντιθέσεις που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, «το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό έρχεται να καλύψει κενά που δημιουργήθηκαν μετά την ακύρωση του προηγούμενου πλαισίου του ’13 και του ’09, διότι πραγματικά ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Όμως έστω και τώρα είναι μια καλή προσπάθεια αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, το χωροταξικό πλαίσιο έρχεται στο μέσο της περιόδου που μελετώνται τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία πρέπει να υπακούσουν στο ειδικό χωρικό, γιατί είναι ο πρώτος βαθμός στο ειδικό χωρικό και φοβάμαι ότι θα έχουμε επικαλύψεις ή δυσκολίες στην προσαρμογή των τοπικών πολεοδομικών στον ειδικό χωρικό εάν το ένα τελειώσει πριν το άλλο».

Η ίδια υπογραμμίζει ακόμα ότι το Ειδικό Χωρικό θα έπρεπε να έχει ένα πιο οραματικό σχεδιασμό, περισσότερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που είναι εδώ, διότι σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι από τον τουρισμό υπάρχει υπέρμετρη ανάπτυξη που επιβαρύνει το περιβάλλον και καταναλώνει πολύτιμους φυσικούς εδαφικούς πόρους σε κάποιες περιοχές.