Με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων που θα εργαστούν για το έργο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης του Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο – Έξυπνη Πόλη», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας στη Λότζια, όπως είχε συναποφασιστεί και κατά την υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στον βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής, που είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τις προοπτικές κυκλικότητας και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις του προγράμματος, στις παρεμβάσεις οι οποίες επικεντρώνεται στην απευθείας παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την κοινωνική πρόνοια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πολιτική προστασία, την έξυπνη στάθμευση κ.α.
Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Προγραμματισμού Γιάννα Καλονάκη, τόνισε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία των επί μέρους ομάδων εργασίας, οι οποίες και θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης κάθε υπο-έργου, έτσι ώστε να είναι ο Δήμος Ηρακλείου συνεπείς ως προς τις προθεσμίες του προγράμματος και να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις χωρίς προβλήματα.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος διάφορες λεπτομέρειες σχετικές με την εφαρμογή των επί μέρους δράσεων του προγράμματος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου από τα τμήματα Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Πληροφορικής, Ρένια Δρόσου, Μανόλης Κουτεντάκης, Στέλιος Μικράκης, Πελαγία Χαιρέτη, Καλλιόπη Φρονιμάκη, Ευτυχία Κρητσωτάκη, Θοδωρής Συντιχάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Σπύρος Δοκιανάκης, καθώς και οι συνεργάτες Θανάσης Περισυνάκης, Λεωνίδας Αναγνώστου, Πέτρος Ζησιμόπουλος, Ειρήνη Τριγώνη – Βάμβουκα και Άγγελος Κορωνιάς.
Το πρόγραμμα «Ηράκλειο – έξυπνη πόλη»
Στο πλαίσιο του σταδιακού μετασχηματισμού του Δήμου Ηρακλείου σε «έξυπνη πόλη», προβλέπεται να αναπτυχθούν νέες υποδομές, ψηφιακά εργαλεία και πληροφοριακά συστήματα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στην πόλη να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, τις πληροφορίες και τα ανοιχτά δεδομένα για τη βελτίωση των αστικών υποδομών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, θα διαρκέσει συνολικά δώδεκα μήνες και περιλαμβάνει δεκατρείς σημαντικές εργασίες που στηρίζουν την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του Δήμου Ηρακλείου:
1. Αναβάθμιση αστικής στάθμευσης.
2. Έξυπνες διαβάσεις πεζών.
3. Αισθητήρες κίνησης και διαχείρισης κυκλοφορίας.
4. Έξυπνες ηλιακές στάσεις.
5. Έξυπνα υπαίθρια καθίσματα.
6. Πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων – (PAY AS YOU THROW).
7. Εγκατάσταση δικτύου LoraWan.
8. Δράσεις ψηφιακής προσαρμογής υπηρεσιών.
9. Δράσεις υγείας και πρόνοιας.
10. Σύστημα καταγραφής επιπτώσεων σεισμικής δραστηριότητας σε κτίρια.
11. Σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης νερού.
12. Σύστημα παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης.
13. Πολυλειτουργικές στήλες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηράκλειο είναι ο 4ος Δήμος της χώρας, μαζί με τα Τρίκαλα, τη Ρόδο και τον Βόλο, που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.939.960,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ και έχει ενταχθεί στην Πράξη – Υποέργο 1 Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις Επενδύσεις σε Υποδομές και Συστήματα SSC για ένα βιώσιμο και πράσινο αστικό μέλλον _ΟΠΣ 16854_Έξυπνες Πόλεις», (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5198269) η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ένταξη στο πρόγραμμα έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου και η σύμβαση με την ανάδοχο ένωση εταιρειών «NOVA ICT – THALIS» υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.