Βιολογικός Ηρακλείου

Τη διαδρομή για να γίνει “τροφή” για το αστικό πράσινο  και όχι για τα ψάρια της θάλασσας, το νερό της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΗ, αναζητά τώρα ο Δήμος Ηρακλείου με την ένταξη σχετικής μελέτης στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης».

Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ο ανορθολογισμός που υπάρχει μέχρι και σήμερα, όπου το αστικό πράσινο σε δεκάδες στρέμματα κοινόχρηστων χώρων ποτίζεται με νερό ύδρευσης την ίδια ώρα που τρέχει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα το νερό του βιολογικού, τονίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γιάννης Αναστασάκης.

Γιάννης Αναστασάκης

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης με σκοπό να δημιουργηθεί το υπόβαθρο που θα ανοίξει τον δρόμο για τα έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να αξιοποιηθεί το σύστημα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σήμερα οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου έκτασης   196.820 τ.μ στους οποίους προστίθενται άλλα 7.000 τ.μ που φυτεύονται σε πρανή των ενετικών τειχών,  αρδεύονται από 116 διαφορετικά αυτόματα  αρδευτικά δίκτυα.

Δυστυχώς τα δίκτυα αυτά, στην πλειοψηφία τους τροφοδοτούνται από το νερό ύδρευσης της πόλης μας, πλην ορισμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων όπως την πλατεία Αγ. Νικολάου –Ζεφυρείας συνολικής έκτασης 2.250 τ.μ που αρδεύονται από γεώτρηση.

Επίσης το αρδευτικό δίκτυο του πάρκου Γεωργιάδη (9.000 τ.μ) τροφοδοτείται από το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και από το νερό  πηγαδιού που βρίσκεται σε τάφρο Ν.Δ του πάρκου.

Αντίστοιχα, το πράσινο των κοινόχρηστων χώρων του Τάφου του Καζαντζάκη, της πλατείας Φανερωμένης, της Λ. Πλαστήρα, καθώς και των πρανών των Ενετικών Τειχών (από τον Προμαχώνα Παντοκράτορα μέχρι το Κoμμένο Μπεντένι), συνολικής έκτασης 14.600 τ.μ, αρδεύονται από δεξαμενή που τροφοδοτείται από το νερό του πηγαδιού της πύλης Μακάσι, αλλά και από τα πλεονάζοντα υπόγεια νερά του Πολιτιστικού κέντρου Ηρακλείου.

Τέλος, ο κοινόχρηστος χώρος  πρασίνου της στροφής Καστρινάκη και του πάρκου νεολαίας, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ , αρδεύονται από πηγάδι του πάρκου Νεολαίας.

Η αξιοποίηση

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, ο Δήμος Ηρακλείου αντλεί και εισάγει από τον ταμιευτήρα Αποσελέμη περί τα 18 εκ. κυβ. μέτρα ετησίως για την κάλυψη των υδρευτικών του αναγκών με κόστος 0.19 – 0.23 λεπτά ανά κυβικό μέτρο.

Η ποσότητα αυτή όμως σε περίπτωση αστοχιών τόσο του συστήματος, όσο και του φράγματος Αποσελέμη, ιδιαίτερα κατά τους θερινές μήνες, προκαλούν συχνά ισχυρές πιέσεις στο σύστημα υδροδότησης και καθιστούν τη χρήση υδρευτικού νερού για άρδευση, μη αποδεκτή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προτεραιοποιούνται οι ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας είναι η άρδευση του αστικού πρασίνου και περιαστικών καλλιεργειών σε πρώτη φάση των περιοχών Βασιλειών – Μαραθίτη – Σιλάμου να γίνεται μέσα από την αξιοποίηση νερού από την εκροή του Βιολογού της ΔΕΥΑΗ.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα μόνο ένα μέρος της εκροής αυτής χρησιμοποιείται για τις αρδευτικές ανάγκες του Τεμένους.

Το προτεινόμενο έργο άρδευσης αστικού πρασίνου έκτασης 200 στρεμ και καλλιεργειών περιοχών Βασιλειών – Μαραθίτη – Σιλάμου έκτασης 5.000 στρεμ. μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση περίπου 7.000 – 8.000 μ3/ημ δευτεροβάθμια επεξεργασμένης εκροής του Βιολογικού της ΔΕΥΑΗ, η οποία μέσω κροκίδωσης και φίλτρανσης υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία. Στους μακροπρόθεσμους στόχους της μονάδας είναι η σε ημερήσια βάση αξιοποίηση 40‐45.000 μ3, καθαρισμένων λυμάτων (τουλάχιστον 10 εκ. μ3 ετησίως).