Στο Αστυνομικό Μέγαρο θα λειτουργήσει ιατρείο

Αυτό που ανακοίνωσαν με κοινή συνέντευξη τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για την επίδοση δικογράφων μέσω e-mail, οι αστυνομικοί του Ηρακλείου το είχαν πληροφορηθεί από τον Μάιο του 2021. Συγκεκριμένα σε κλειστή σύσκεψη που είχε γίνει παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και των συνδικαλιστών της Αστυνομίας στο νησί, ο κ. Καραμαλάκης είχε πει ότι αυτός  ο σχεδιασμός είναι στο τελικό στάδιο. Σε ρεπορταζ της «Π» που είχε αποκαλύψει το θέμα στις 24/5/2021 αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Ένα αίτημα δεκαετιών που θα “απελευθερώσει“ πολλές δυνάμεις της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη από μια διαδικασία που ακολουθείται και είχε χαρακτηριστεί ως “πάρεργο“ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο  ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης που είχε το Σάββατο  με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για τη διαδικασία της επίδοσης δικαστικών εγγράφων προς τους πολίτες για την οποία απασχολούνται στον νομό Ηρακλείου  δεκάδες αστυνομικοί των τμημάτων της Δ.Α Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζοντας την αναγκαιότητα  αλλαγής αυτής της διαδικασίας ώστε οι αστυνομικοί να αφιερωθούν στο αστυνομικό τους έργο, ενημέρωσε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο  ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες κινήσεις,  ώστε οι επιδόσεις να γίνονται μέσω e- mail. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ένστολοι που έχουν αναλάβει τον ρόλο αυτό του “κλητήρα“ θα αποδεσμευτούν και θα μπορέσουν να αφιερωθούν σε άλλα ζητήματα, καθαρά αστυνομικής φύσης».

Η πρόταση είχε γίνει το 2014

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είχε γίνει αρχικά το 2014 και μάλιστα από έναν άλλο Κρητικό αξιωματικό. Ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Κρήτης Στέλιος Καρακούδης είχε υποβάλει την πρόταση αυτή στην Πανελλήνια Ομοσπονδία. Επανέλαβε την πρότασή του αυτή το 2017 στη διάρκεια του 28ου  Συνέδριου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Στην ομιλία του τότε ο κ. Καρακούδης είχε αναφέρει: «Επιτακτική ανάγκη κρίνεται, για την εξοικονόμηση μεγάλου αριθμού προσωπικού που απασχολείται καθημερινά με τέτοιου είδους θέματα, η αποστολή δικογράφων και κλήσεις μαρτύρων να γίνεται μέσω taxisnet με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email, όπως άλλωστε σήμερα λαμβάνει χώρα η φορολογική ενημερότητα για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στη χώρα μας.

Ακόμα και το πόθεν έσχες υποβάλλεται σήμερα ηλεκτρονικά. Διατραπεζικές συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Ακόμα και η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ηλεκτρονικά. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και με τις επιδόσεις δικογράφων. Εκτιμώ ότι η Ομοσπονδία μας θα πρέπει να βάλει το συγκεκριμένο ζήτημα στη πρώτη θέση της ατζέντας της, στο πλαίσιο των διεκδικητικών ζητημάτων του Ψηφίσματος του παρόντος Συνεδρίου».

Τι θα αλλάξει

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,  από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση εγγράφων, όπως π.χ. η κλήση που αποστέλλεται σε έναν ιδιώτη προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας σε ένα δικαστήριο, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής gov.gr αντί οι αστυνομικοί να δίνουν χέρι με χέρι τα έγγραφα στους άμεσα ενδιαφερομένους. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απελευθερώνονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία έως και 1.500 αστυνομικοί που εκτελούσαν χρέη δικαστικών επιμελητών και διατίθενται για τις ανάγκες αστυνόμευσης.

Το δημοσίευμα της “Π”

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, 1.500.000 δικόγραφα, τα οποία διακινούνται ετησίως έως σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερομένους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτή η πρωτοβουλία απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από αυτό το κατεξοχήν γραφειοκρατικό πάρεργο. «Οι αστυνομικοί επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Κατά πληροφορίες, η επίδοση των εγγράφων θα γίνεται μέσω email, ενώ ο παραλήπτης θα ενημερώνεται ότι του έχει αποσταλεί έγγραφο στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μέσω γραπτού μηνύματος sms στο κινητό του τηλέφωνο.

«Είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα του πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερα σχεδιασμένο κράτος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι με τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Ψηφια- κής Πολιτικής έχει ήδη από την αρχή του τρέχοντος έτους ψηφιοποιηθεί η διαδικασία θεώρησης του γνησίου της υπογραφής, όπως επίσης και η ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης. «Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την Ποινική Δικαιοσύνη», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ανακοίνωση

Μετά τις ανακοινώσεις των δυο υπουργών η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

«Έπειτα από την κοινή συνέντευξη τύπου που παρακολουθήσαμε, των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας επίδοσης δικογράφων που έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή εκατοντάδων αστυνομικών από ένα “πάρεργο”, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υπουργό κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ για την επίλυση ενός ακόμη πάγιου και χρόνιου αιτήματός μας. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ για την συμβολή του στο εγχείρημα αυτό, για το οποίο είχαμε ενημερωθεί σε παλαιότερες συναντήσεις μας και όπως έχουμε τονίσει σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας δεν είναι τυχαίες οι σημαντικές θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο Σώμα επί αρχηγίας του.

Η εν λόγω αλλαγή θα προσθέσει έμμεσα αστυνομικό προσωπικό στα Αστυνομικά Τμήματα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι αλλά και ο πολίτης, και ευχόμαστε να αποτελέσει το έναυσμα για πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης περισσότερων αστυνομικών από καθήκοντα που όλοι γνωρίζουμε και ξεφεύγουν της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ».