Ο «πόλεμος» του νερού δεν είναι μόνο στη Μεσσαρά!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», οι σοβαρότατες καταγγελίες που αρχίζουν να διερευνώνται, ιχνηλατούν μια συντονισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, που απέφερε τεράστια κέρδη από την παράνομη πώληση και χρήση νερού και την ίδια στιγμή αποτυπώνουν την ομηρία εκατοντάδων καταναλωτών, που αναγκάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν αδρά για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι στο κάδρο της παράνομης αυτής δραστηριότητας δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Μεσσαράς αλλά επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες που συνοδεύονται με αναρίθμητα στοιχεία και τεκμηριωμένο υλικό που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες αρχίζουν να το διερευνούν.

Η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός πόλεμος για τη χρήση του φυσικού αγαθού του νερού, που οδηγεί στην κατάχρηση και την κατασπατάλησή του, αφού αυτό το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι γίνεται υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα, με δραματικά επιζήμιες επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλουν αλλά και την τοπική κοινωνία και το μέλλον της.

Όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς προχωρά η έρευνα των καταγγελιών που μένει να διαπιστωθεί τι θα σηματοδοτήσει.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη λειψυδρία στη Φαιστό

 

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η περιοχή της Μεσσαράς που κυριολεκτικά φλέγεται από τη δραματική έλλειψη νερού, και την ίδια στιγμή έχουν «βγει τα μαχαίρια» με αφορμή την υφαρπαγή 3 εκ. κυβικών νερού από το φράγμα της Φανερωμένης.

Οι δύο αυτές κρίσιμες διαστάσεις του οξύτατου προβλήματος του νερού, τέθηκαν χθες επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και συμμετείχαν ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης και Σταύρος Τζεδάκης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της περιοχής, της επιτροπής του φράγματος Φανερωμένης όπως επίσης υπηρεσιακά στελέχη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος της σε υψηλούς τόνους, λόγω της οξύτητας του προβλήματος, που προκαλεί εντάσεις. Στη σύσκεψη η άποψη που διατύπωσε ο δήμαρχος Γ. Νικολιδάκης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ΤΟΕΒ και όχι τέσσερις που υπάρχουν σήμερα, διότι αυτό είναι πλεονασμός, και επισείει πολλά προβλήματα.

Για το πρόβλημα αντιμετώπισης της φετινής ανομβρίας και στο πλαίσιο προσωρινών άμεσων μέτρων αντιμετώπισης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέσει χρηματοδότηση 180.000 ευρώ για νέες γεωτρήσεις στη περιοχή, καθώς επίσης για την αγορά κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις άρδευσης στην περιοχή Απολίχνου, στον κάμπο της Μεσσαράς και μια στο Ζαρό, με σκοπό να εκτονωθεί η οξυμένη πίεση που υπάρχει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Γαλιάς που ζει δύσκολες ώρες καθώς αρδεύεται αποκλειστικά από το φράγμα Φανερωμένης και σήμερα δεν μπορεί να αντλήσει το νερό που έχει ανάγκη, μετά την υφαρπαγή των 3 εκατομμυρίων κυβικών νερού.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι λύση για τη Μεσσαρά μπορεί να δώσει μόνο η εκτροπή του Πλατύ ποταμού, που μπορεί να ξεδιψάσει και στηρίξει αποφασιστικά τις ανάγκες της περιοχής. Στο μεσοδιάστημα σύμφωνα με το δήμαρχο, θα ανοίξει αύριο μια γεώτρηση στο νότο στην περιοχή μεταξύ Καλών Λιμένων και Χρυσόστομου, αφού με βάση την ενημέρωση που είχε από τον περιφερειάρχη δεν απαιτείται περιβαλ- λοντική μελέτη, μιας και ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα ο δήμαρχος τόνισε ότι στις προθέσεις του είναι να έχει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αύριο που θα βρίσκεται στην Αθήνα, με σκοπό να αποσπάσει μια επιπλέον χρηματοδότηση με σκοπό την ανόρυξη γεωτρήσεων. Ειδικότερα ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης σε δήλωση του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως μας διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο ευχαριστούμε, θα διαθέσει άμεσα 100.000 ευρώ για την ανόρυξη γεώτρησης στη θέση Απόλιχνος , 50.000 ευρώ για αντικατάσταση γεώτρησης στον αναδασμό περιοχής ΤΟΕΒ Β ζώνης Πόμπιας και 30.000 ευρώ για να την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για επισκευή γεώτρησης περιοχής ΤΟΕΒ Ζαρού.

Συνολικά θα αξιοποιηθούν 3 γεωτρήσεις αλλά το θέμα δεν λύνεται. Μπορούμε όμως να ανοίξουμε αύριο τη γεώτρηση που θέλουμε για την ύδρευση στο νότο και στη πορεία πάμε τη περιβαλλοντική μελέτη. Τα χρήματα είναι το θετικό ότι υπάρχουν». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, το πρόβλημα που έχει προκύψει, όπως είναι γνωστό είναι σοβαρό, και λόγω της ανομβρίας και λόγω της μη σωστής διαχείρισης του νερού, θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συμβάλουμε και συγκεκριμένα θα δοθεί άμεσα χρηματοδότηση και θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους από τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως επίσης μέσα από συνεννόηση να δούμε την καλή, αποτελεσματική συνεργασία όλων των ΤΟΕΒ, και του Δήμου, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ανομβρία δημιουργεί προβλήματα τόσο στην άρδευση όσο και στην ύδρευση στο νησί», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης.