Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου αγνόησε τον βασικό μέτοχο και κατακύρωσε το έργο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων

Εν μέσω εντάσεων, ενστάσεων και μηνύσεων, τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, πήρε μια τολμηρή απόφαση αναφορικά με τον διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών στερεών αποβλήτων.

Ενός διαγωνισμού που αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» μεταξύ δύο εταιρειών, της υφιστάμενης ως και χθες εταιρείας Antipollution και της νέας αναδόχου, Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος Α.Ε. και ΑΡΣΗ Α.Ε. Σύμπραξη Εταιρειών. Στη χθεσινή διαδικασία το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε την προσφορά της Σύμπραξης Εταιρειών, η οποία και έδωσε μια έκπτωση της τάξεως του 51%.

Αυτή η απόφαση, θα ήταν ήσσονος σημασίας, εφόσον πριν από αυτή δεν υπήρχαν μια σειρά από ερωτηματικά και προβληματισμοί. Σπουδαιότερη όλων φαίνεται η ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ δια του μέλους του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, που είναι και ο μόνος μέτοχος, σύμφωνα με την οποία δεν συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις για την κατακύρωση του αναδόχου. Ενώ η “Π” προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον κ. Φιλιππή, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Σε σχετική επιστολή της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ και μέλους του Δ.Σ. του ΟΛΗ, Ελένης Ντανίκα, που δημοσιεύει σήμερα η «Π», γίνεται εκτενέστατη αναφορά στο γεγονός πως η υφιστάμενη εταιρεία έχει υποβάλει σχετική μήνυση, «τόσο στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις 10.06.2019 όσο και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου στις 12.06.2019, η οποία μάλιστα στρέφεται κατά ενός εκάστου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το ΤΑΙΠΕΔ δια της εκπροσώπου του τονίζει πως οι μηνύσεις θα πρέπει να κατατεθούν υπόψη του εποπτεύοντος Υπουργείου και της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένος, «προς γνώση τους, προς τον σκοπό της παροχής στοχευμένων οδηγιών».

Το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται επίσης ότι «με βάση το υπ’ αριθμ. 3034/21.05.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τίθεται σειρά ζητημάτων στο νέο Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων».

«Μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί προς έγκριση από το ΔΣ οι τυχόν πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από τα στελέχη του Οργανισμού για την αντιμετώπισή τους».

Στο έγγραφο του ΤΑΙΠΕ τίθενται επίσης ζητήματα αρτιότητας του διαγωνισμού.

«Οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους του Οργανισμού έχει συναρτηθεί με την παροχή στοχευμένων οδηγιών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές Αρχές, με βάση την τρέχουσα κατάσταση. Μέχρι και σήμερα ουδεμία τέτοια έγκριση έχει περιέλθει στα μέλη του ΔΣ, παρά μόνο παλαιότερες γενικές τοποθετήσεις της ΡΑΛ επί της εφαρμογής ή μη του άρθρου 105 του ν. 4504 /2017. Οι εγκρίσεις που έχουν ζητηθεί πρέπει να αφορούν στο σύνολο και επωφελές της υπό κρίση διαγωνιστικής διαδικασίας, με τους συγκεκριμένους όρους που έχει διεξαχθεί και ως προς το αποτέλεσμα στο οποίο έχει καταλήξει», αναφέρεται στην επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του χθεσινού συμβουλίου παράλληλα τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το αν ο νέος ανάδοχος μπορεί να εφαρμόσει την έκπτωση που έχει δώσει άμεσα, με δεδομένο πως για σχετικές εγκρίσεις χρειάζονται συγκεκριμένες διαδικασίες και εγκρίσεις από διυπουργική επιτροπή.

Υπόψη του χθεσινού συμβουλίου παράλληλα, τέθηκε θέμα, για το αν υπάρχει τεκμηριωμένη ανάλυση αναφορικά με το ύψος της έκπτωσης του νέου αναδόχου, με δεδομένο πως υπάρχει μια τεράστια απόκλιση ποσοστού εκπτώσεων ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, διατυπώθηκαν εκτιμήσεις πως με δεδομένες και τις προσφυγές στον εισαγγελέα Διαφθοράς, αλλά και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, η απόφαση του Οργανισμού θα μπορούσε να αναβληθεί, με το σκεπτικό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως μόνος μέτοχος εκφράζει επιφυλάξεις, τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες ικανές για να μην προχωρήσει η διαδικασία.