O «Μίνωας» δοκιμάζει τις αντοχές της Κρήτης – τα μηνύματα από το112 και η αποτίμηση

Έναρξη της Άσκησης αντισεισμική προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» σήμερα στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο και θα παραστεί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Αύριο Τρίτη 23 Απριλίου θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ό,ι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση. Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης θα γίνει στις 11:30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιούνται και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού δράσεων σε όλο το νησί, καθώς και της άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου, η τελική φάση του «ΜΙΝΩΑ» διεξάγεται στο πεδίο στις 22, 23 και 24 Απριλίου και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο πεδίο της άσκησης, θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμης Λέκκας, ενώ τον γενικό συντονισμό της έχει από την Αθήνα ο ακαδημαϊκός- καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Η άσκηση προετοιμάζεται εδώ και περίπου έξι μήνες και είναι η μεγαλύτερη που στην Ελλάδα από το 2011: Τότε, είχε γίνει η άσκηση «Ποσειδώνας» με σενάριο για σεισμό 8,5 ρίχτερ νότια της Κρήτης, που προκαλούσε τσουνάμι και είχαν πάρει μέρος δυνάμεις και από τη Γαλλία και την Κύπρο.

Ωστόσο, πέρα από τα δύο βασικά «γεγονότα» του σεναρίου της άσκησης, οι συντονιστές από την Αθήνα έχουν στόχο «να κάνουν δύσκολη τη ζωή» όσων θα «επιχειρούν» στην Κρήτη.

Η αποτίμηση της άσκησης θα γίνει την Τετάρτη, αν και ήδη έχουν αξιολογηθεί πολλά ζητήματα. Ο στόχος όμως της άσκησης, όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός συντονιστής της, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, είναι… να αποτύχει. «Η ιδέα είναι ότι η άσκηση πρέπει να αποτύχει, αφού ο στόχος είναι να εντοπίσουμε πού δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, να εντοπίσουμε κενά και αδυναμίες. Για το σκοπό αυτό θα κάνουμε τη ζωή δύσκολη σ’ αυτούς που θα είναι στο πεδίο», τονίζει.

Μια σειρά από «παράλληλα συμβάντα» θα δοκιμάσουν και την προετοιμασία και τη διαδραστικότητα των υπηρεσιών, αλλά και τη δυνατότητα να δίνουν άμεσα λύσεις σε προβλήματα που θα ανακύπτουν. Για παράδειγμα, στο υποθετικό, πάντα, σενάριο, της κατάρρευσης ενός σχολείου, θα πρέπει να συλλειτουργήσουν για να διασωθούν οι μαθητές, να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, να γίνει ιεράρχηση στην υποδοχή των τραυματιών, να υπάρχει συντονισμός για την ενημέρωση των γονέων.

Θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, ποιος είναι ο υπεύθυνος τόσο για τις εκκενώσεις περιοχών, όσο και για τον καθορισμό των περιοχών -με βάση χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν – για τη συγκέντρωση του πληθυσμού. Η άσκηση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού εμπλέκει όλο τον κρατικό μηχανισμό, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το τσουνάμι μετά το σεισμό στα Χανιά εκδηλώνεται στον κόλπο της Σούδας με «εμπλοκή» και της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ.

Ήδη, πάντως, κατά την προετοιμασία της άσκησης έχει διαφανεί ότι δεν διαθέτουν όλα τα υπουργεία συντονιστικά κέντρα εκτάκτων αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το υπουργείο Τουρισμού απέκτησε τέτοιο κέντρο υπό συνθήκες κρίσης, στη μεγάλη φωτιά πέρσι το καλοκαίρι, στη Ρόδο. Ένα ακόμη πρόβλημα που αναδείχθηκε κατά την προετοιμασία της άσκησης είναι ότι πολλές υπηρεσίες εκπροσωπούνταν από διαφορετικά πρόσωπα σε κάθε συνάντηση- πράγμα που ήδη επισημάνθηκε ως λάθος, αφού είναι σαφές ότι συγκεκριμένα πρόσωπα πρέπει να έχουν ρόλο συντονιστή, ώστε να μην υπάρχει ασυνέχεια στην πληροφόρηση, αλλά και την εκπαίδευση για να υπάρχει ετοιμότητα όταν παραστεί η ανάγκη.

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.