Την αναγέννηση του Βενιζελείου δείχνει ότι έχει βάλει στόχο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Αν χρειαστεί θα είμαι κάθε μέρα στο Βενιζέλειο για να πετύχουμε ακριβώς αυτό που δικαιούνται οι άνθρωποι στην Κρήτη, να φτιάξουμε ξανά ένα πολύ καλό νοσοκομείο» δήλωσε χθες βράδυ στην «Π» ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο ίδιος τόνισε ότι αναζητά τώρα νέα διοίκηση στο νοσοκομείο και δεν πρόκειται να περιμένει να αλλάξει ο νόμος για τους νέους διοικητές γιατί δεν θέλει να χαθεί χρόνος.
«Όλα θα γίνουν γρήγορα» τόνισε και πρόσθεσε ότι όταν θα είναι έτοιμος θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή τη θέση.
Δύο μήνες πριν την αλλαγή των διαδικασιών για την τοποθέτηση νέων διοικητών στα νοσοκομεία και λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναζητά ικανό στέλεχος που θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του και θα υλοποιήσει τις προσωπικές δεσμεύσεις του, όχι μόνο για το άνοιγμα περισσότερων χειρουργικών τραπεζιών αλλά και των προσλήψεων γιατρών με fast track σύστημα.
Άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με τον χώρο της δημόσιας υγείας λένε ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο υπουργός είναι να απομακρύνει τα πολιτικά γραφεία και τα ρουσφέτια από τον χώρο της διοίκησης και το επόμενο να εξασφαλίσει πραγματικά γρήγορες διαδικασίες προσλήψεων, με κίνητρα για τους γιατρούς. Επιπλέον να διασφαλιστεί η απευθείας επικοινωνία του με τη νέα διοίκηση ώστε τα πράγματα να προχωρούν γρήγορα και όσα προβλήματα προκύπτουν να λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο υπουργός έχει παύσει και άλλες διοικήσεις σε νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο χρέη προσωρινών διοικητών εκτελούν οι υποδιοικητές ή οι διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Στην περίπτωση του Βενιζέλειου όρισε προσωρινό διοικητή τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα κ. Καρακώστα, μετά την παραίτηση Λυδάκη από την ίδια θέση.
Το γιατί ψάχνει άμεσα διοίκηση ειδικά για το συγκεκριμένο νοσοκομείο οφείλεται κατά πολλούς στη δραματική κατάσταση που παρουσιάζει αλλά και στο γεγονός ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο που κατέβασε χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, όλοι είναι σε επιφυλακή και το πολιτικό κόστος δεν θα είναι ασήμαντο αν το Βενιζέλειο συνεχίσει να βουλιάζει. Άλλωστε πολύ άσχημη εικόνα παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του νησιού και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα με την έλλειψη ικανοτήτων των διοικήσεών τους.
Τα πρώτα ονόματα
Οι πρώτοι στους οποίους προτάθηκε η θέση από τον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ο συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γρηγόρης Πασπάτης και η πρώην διοικήτρια της Υπε Κρήτης και σημερινή διοικήτρια του νοσοκομείου Σαντορίνης, Λένα Μπορμπουδάκη.
Ο έμπειρος κ. Πασπάτης ήταν εξαρχής αρνητικός, εξηγώντας στον υπουργό ότι δεν επιθυμεί διοικητική θέση γιατί δεν είναι αυτό το αντικείμενό του και ότι η δουλειά του ήταν και παραμένει η ιατρική.
Ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τη Λένα Μπορμπουδάκη που έδειξε τις διοικητικές ικανότητές της την περίοδο της πανδημίας και της ζήτησε να επιστρέψει στην Κρήτη και να αναλάβει το σύνθετο έργο της ανασυγκρότησης του υπό διάλυση Βενιζελείου.
Ωστόσο, η ίδια, όπως λένε οι πληροφορίες, ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την εμπιστοσύνη, αλλά είπε στον υπουργό ότι δεν θέλει να αφήσει στη μέση αυτό που άρχισε στο νοσοκομείο της Θήρας και αφορά και εκεί μια απαιτητική δουλειά, την ανασυγκρότηση του νοσηλευτικού ιδρύματος που αντιμετώπιζε προβλήματα χρόνιας και σοβαρής υποστελέχωσης.
Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής και Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Μελάς είναι στη συνέχεια ένα απο τα ονόματα που προτάθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου για τη διοίκηση του Βενιζελείου.
Ο κ. Μελάς έχει υπηρετήσει ως υποδιοικητής αλλά και διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από το 2006 έως το 2009.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα ήταν θετικός σε μια τέτοια επίσημη πρόταση.
Ένα ακόμη πρόσωπο είναι ο Γιάννης Σ. Καλαντζάκης.
Είναι ειδικός σε θέματα συμμόρφωσης κατά GDPR (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) και πιστοποίησης/ διαπίστευσης ποιότητας σε υπηρεσίες υγείας και διαχείρισης έργων στην κατ’ οίκον νοσηλεία και τον ιατρικό τουρισμό.
Επίσης, έχει υπηρετήσει τον χώρο της Υυγείας από ανώτατες θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας μεταξύ άλλων διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Καλαντζάκης προτίθεται να βοηθήσει για ένα διάστημα, όχι όμως να αφήσει τη δουλειά του.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, στο τραπέζι μπορεί να πέσουν και άλλα ονόματα και αναμένονται οι τελικές επιλογές και οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας.