Ο ΜΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π» «Η Κρήτη μπαίνει σε μια νέα εποχή»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρύτανης κ. Κοντάκης, ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης και η καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου

«Η Κρήτη εισέρχεται σε νέα εποχή με νέες αξιώσεις» τονίζει μεταφέροντας τα λόγια του επικεφαλής της παράταξης του Σταύρου Αρναουτάκη, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Καμπουράκης.

Ο κ. Καμπουράκης τονίζει πως είναι έτοιμος, χωριό – χωριό και γειτονιά – γειτονιά, να παλέψει για μια καλύτερη Περιφέρεια σε όποιο τομέα θεωρηθεί ότι είναι χρήσιμος.

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη ο κ. Καμπουράκης αναφέρεται στα μεγάλα έργα της Κρήτης, το Περιβάλλον, αλλά και τις συνολικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Καμπουράκης αναφέρεται επίσης στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό.

Η συνέντευξη

Ερ.: «Δυνατά για το Ηράκλειο και την Κρήτη» είναι το σύνθημά σας σε αυτές τις εκλογές. Τί έχετε σκοπό να κάνετε «δυνατά»; Πώς θα προσθέσετε στην ομάδα του Σταύρου Αρναουτάκη;

Απ.: H παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές έχοντας στη φαρέτρα της ένα πολύπλευρο και πολυσήμαντο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη. Και οι 113 υποψήφιοι από όλη την Κρήτη, με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη, τον Σταύρο Αρναουτάκη, συναποτελούμε μια δυνατή ομάδα. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η βασική αιτία που καθόρισε την απόφασή μου, όταν αποδέχθηκα την πρόταση του περιφερειάρχη.

«Δυνατά για το Ηράκλειο και την Κρήτη», επομένως, γιατί αυτό οφείλουμε στους Ηρακλειώτες, σε όλες και όλους τους Κρητικούς. Δυνατά για να πάμε ένα βήμα ψηλότερα. Δυνατά για να μπούμε με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον αναπτυξιακό κύκλο για την Κρήτη του 2030. Δυνατά για να συνεχίσουμε ό,τι έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια. Δυνατά για να δουλέψουμε όλοι μαζί. Δύσκολο το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δυσκολότερη η απάντηση.

Θα τολμήσω, όμως, να σας μιλήσω από καρδιάς. Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές και αισθάνομαι μέλος μιας ομάδας. Με τον Σταύρο, γιατί έτσι τον αποκαλούν χιλιάδες άνθρωποι γύρω μας, γνωριζόμαστε χρόνια. Τη νέα ομάδα του, την «εθνική Κρήτης» τη γνωρίζω συνεχώς. Προσωπικά σε αυτή την ομάδα θέλω να προσφέρω, ένα τόνο αισιοδοξίας. Απλά, σταράτα και ξεκάθαρα. Καταθέτω την όρεξη για δουλειά, πάνω από παρατάξεις και ιδεολογίες, πέρα και πάνω από εγωισμούς. Γειτονιά – γειτονιά, χωριό – χωριό θα συνεισφέρω, όπου και όσο μπορώ, να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.

Ο ΜΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»
«Η Κρήτη μπαίνει σε μια νέα εποχή»
Η πρόταση

Ερ.: Σε πρόσφατο άρθρο σας αναφερθήκατε ιδιαίτερα στα φράγματα της Κρήτης και στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε πιθανά τα φράγματα στην Κρήτη; Τί νομίζετε πως πρέπει να γίνει την επόμενη περίοδο;

Απ.: Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των υδάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει προκριθεί, τονίζεται η ανάγκη για την ενιαία διαχείριση του νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Και επειδή, γνωρίζω καλά τη σημασία του νερού για περιοχές όπως η Μεσσαρά, ή η Πεδιάδα, θέλω να επισημάνω πως  για το νομό Ηρακλείου η άμεση ολοκλήρωση του Φράγματος της Πλακιώτισσας με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, η επιτάχυνση του έργο για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού με τον ταυτόχρονο εμπλουτισμό του Φράγματος της Φανερωμένης, η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στις Στέρνες και η ολοκλήρωση των τοπικών αρδευτικών έργων αποτελούν προτεραιότητες στην πορεία για την Κρήτη του 2023, χωρίς να ξεχνά ωστόσο τον τόπο καταγωγής του, που είναι η Μεσσαρά.

Ερ.: Πώς βλέπετε την ανάπτυξη στην Κρήτη την επόμενη πενταετία; Τί πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Κρήτης σε σχέση με τα έργα που προγραμματίζονται; Ποιός οφείλει να είναι ο δικός της σχεδιασμός;

Απ.: Όπως τονίζει και ο περιφερειάρχης, η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας απολαμβάνει ευρεία αποδοχή από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις παραγωγικές ομάδες του νησιού.

Από τη δική μου πλευρά, σε αυτό το σχεδιασμό επιθυμώ να ενταχθώ και να δράσω προσθετικά. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την Προώθηση της Καινοτομίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας, για τη Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, για την Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και της Κοινωνικής Συνοχής, για την Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων και των παιδιών και βεβαίως για τη στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργαζομένων στον τουρισμό, για τους ανθρώπους που έμειναν εδώ και δίνουν το δικό τους αγώνα για την ανάπτυξη του τόπου.

Ο ΜΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»
«Η Κρήτη μπαίνει σε μια νέα εποχή»
Η ανάπτυξη

Ερ.: Ως οικονομολόγος γνωρίζετε πολύ καλά τον συγκεκριμένο τομέα. Θεωρείτε ότι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και η πάγια ανάγκη τόνωσης κι ανάκαμψης της περιοχής θα στερήσουν πόρους από την Κρήτη και την αναπτυξιακή της προοπτική;

Απ.: Αν και δεν είναι ακόμα διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες που θα απαιτούνταν για μία ακριβή εκτίμηση, η περίμετρος των επιπτώσεων αναλύεται, αξιοποιώντας επίσης τη διεθνή εμπειρία. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε μελέτης, η περίμετρος της ζημιάς μπορεί να προσεγγιστεί αν σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή της Θεσσαλίας συνεισφέρει το 5,2% του συνολικού ΑΕΠ και περίπου το 6,4% της συνολικής απασχόλησης. Σε σχέση με το ΑΕΠ, το 13,0% αφορά γεωργία, δασοκομία και αλιεία, και ένα 13,4% τη μεταποίηση, δηλαδή τους δύο τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των πλημμυρών. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι ζημιές σε όρους παραγωγής, με τρέχουσες τιμές, υπολογίζονται σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Ένα συμπέρασμα είναι ότι η επίπτωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα είναι πιθανότατα περιορισμένη καθώς η επίπτωση των καταστροφών στην παραγωγή και τις υποδομές θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την επακόλουθη ώθηση στα εισοδήματα, την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν ορισμένες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τη διαταραχή στην προσφορά της οικονομίας. Επιπλέον, οι πλημύρες θα προκαλέσουν αυξητικές πιέσεις στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα (ιδίως στις τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων), και αρνητική επίπτωση στο εξωτερικό ισοζύγιο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αντιλαμβανόμαστε ότι η Κρήτη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Εδώ ακριβώς έρχεται η συμβολή της δικής μας παράταξης. Να διεκδικούνται πόροι από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μπορέσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να επιτελεί τον αναπτυξιακό της ρόλο.

Η μεγάλη ευκαιρία

Ερ.: Τουρισμός και πρωτογενής τομέας. Πώς βλέπετε το μέλλον τους το επόμενο διάστημα; Μπορούν να προχωρήσουν μαζί; Πρέπει;

Απ.: Ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό έχουν σχέση συμπληρωματική και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Είμαστε η περιοχή με τις περισσότερες δυνατότητες στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τουρισμό. Μία από αυτές είναι ότι οι επισκέπτες αναζητούν άλλους ρυθμούς, διαφορετικούς από το μαζικό τουρισμό. Δεν θέλουν πολυκοσμία, οι αναζητήσεις τους σε ένα τόπο είναι διαφορετικές, αναζητούν αυθεντικά σημεία για να περάσουν το χρόνο των διακοπών τους, παραμονή στη φύση, σε υγιεινό περιβάλλον και ανθρώπινους ρυθμούς.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτουρισμού αλλά και της ουσιαστικής διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μέσα από δράσεις όπως: η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, η λειτουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που θα περιλαμβάνουν αγροτουριστικές δραστηριότητες, η θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και σε αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα.

Να συμπληρώσω ένα ενδιαφέρον στοιχείο, το 30% των δαπανών του εγχώριου τουρισμού πηγαίνει στην εστίαση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των δαπανών του εισερχόμενου τουρισμού φτάνει στο 18%. Υπάρχουν, επομένως, μεγάλα περιθώρια για τη σύμπραξη των τομέων του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα. Ο Νότος του Ηρακλείου αποτελεί ένα μοναδικό πεδίο για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στη Μεσαρά και μια μεγάλη ακτογραμμή που αναπτύσσεται τουριστικό. Μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για όλους μας.