Ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ

Την Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο είχε επισκεφθεί ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται και από τη χώρα μας για τις διαδρομές και επαφές του 28χρονου Αυστραλού, Μπρέντον Τάραντ.

Ο 28χρονος επισκέφθηκε το Ηράκλειο στις 20 Μαρτίου προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Μέσα στο 2016 πέρασε από τη χώρα μας άλλες δύο φορές με πτήσεις transit.

Η ΕΛΑΣ τώρα προσπαθεί να αντλήσει στοιχεία για τις επαφές του 28χρονου στην Κρήτη και να εξακριβώσει αν η επίσκεψή του είχε γίνει για ψυχαγωγικούς λόγους. Το 2016 ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας είχε επισκεφθεί δύο φορές και την γειτονική Τουρκία.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευσαν και σχετική φωτογραφία του Μπρέντον Τάραντ κατά την είσοδό του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κων/λης το 2016. Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε τη Ν. Ζηλανδία έμεινε στην Κωνσταντινούπολη για 3 ημέρες και στη διάρκεια της διαμονής του, στις 19 Μαρτίου του ‘16, συνέβη τρομοκρατική ενέργεια στο Ταξίμ από τζιχαντιστή και οι τουρκικές Αρχές εξετάζουν τώρα μήπως ο Αυστραλός είχε κάποια εμπλοκή με το γεγονός.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Μπρέντον Τάραντ διέμεινε στην Τουρκία 43 ολόκληρες ημέρες. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική έρευνα για να ανακαλύψουν βήμα βήμα τις κινήσεις του δράστη στην Τουρκία και ειδικά τη δεύτερη φορά που έμεινε ενάμιση μήνα.

Πάντως μέχρι στιγμής ο 28χρονος παρουσιάζεται από τις Αρχές ως «μοναχικός λύκος», χωρίς βέβαια να αποκλείεται να προκύψουν νεότερα στοιχεία διαρκούσης της έρευνας.

Ο 28χρονος μακελάρης άφησε πίσω του 50 νεκρούς, ενώ ακόμα 32 άνθρωποι νοσηλεύονται, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ηλικίες των θυμάτων κυμαίνονται από 3 ετών έως 77 ετών. Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Ο ίδιος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε και η υπόθεση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Ο 28χρονος Αυστραλός εμφανίστηκε στο δικαστήριο για την απαγγελία των κατηγοριών ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατουμένων και χωρίς παπούτσια. Όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφισαν να κάθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, χαμογέλασε.

Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.