Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής τού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Στη σχεδόν τετράωρη αγόρευση – πρόταση  η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κ. Γεωργία Δούρου επιχείρησε να κάνει μία σύνθεση στοιχείων, ενδείξεων, κοινής λογικής και εκτιμήσεων, προκειμένου να συνδέσει συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής τού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Κατ’ επανάληψη επικαλέστηκε την προσωπική της κρίση ως προς την αξιολόγηση των δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι η πρότασή της κινείται αποκλειστικά εντός των πλαισίων που οριοθετούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Μία πρόταση που εκκρεμεί να δούμε αν υιοθετηθεί στο σύνολο της από την έδρα και που έχει προκαλέσει διαφορετικά σχόλια μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κάτι φυσικά που είναι αναμενόμενο.

Για κάποιους κατηγορούμενους η εισαγγελική πρόταση θεωρείται  αυστηρότερη απ’ όσο ήλπιζαν, άλλοι θεωρούν ότι κινείται στα μέτρα που ανέμεναν, ίσως και λίγο καλύτερα, και ορισμένοι την αντιμετωπίζουν ως άδικη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι άπαντες υπήρξαν μέλη μίας άρτια δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, που είχε όλες τις προϋποθέσεις, αν πήγαινε καλά η απαγωγή, να προχωρήσει και σε πολλές άλλες δράσεις τέτοιου είδους».

Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός επέλεξε να βάλει στο «κάδρο» και άλλα ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν την ακροαματική διαδικασία, τόσο σε σχέση με τη στάση του ίδιου του απαχθέντος, όσο και με τον ρόλο κάποιων προσώπων, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υποψίες εμπλοκής τους στην υπόθεση. Τα ονόματα τους «φιγουράρουν» στη δικογραφία και ακούστηκαν κατ’ επανάληψη στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η ψευδορκία και η δολιοφθορά  στο όχημα του γιου του απαχθέντος

Η εισαγγελέας αμφισβήτησε ευθέως τα όσα κατέθεσε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης για την ημέρα της αρπαγής του, εμμένοντας στη θέση ότι οι δράστες που τον άρπαξαν φορούσαν κουκούλες. «Ο κ. Λεμπιδάκης διατείνεται ότι φορούσαν κουκούλα. Εδώ θα διαφωνήσω» είπε. Η κ. Δούρου υιοθετεί τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, που υποστήριξαν ότι δύο εκ των δραστών δεν φορούσαν κουκούλες.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι καταθέσεις αυτές συνάδουν με την κοινή λογική και πείρα, υποστηρίζοντας ότι επαγγελματίες τού είδους δεν θα ρίσκαραν να τραβήξουν την προσοχή με τις κουκούλες μέρα-μεσημέρι, σε ένα πολυσύχναστο σημείο. «Είναι καταφανές ότι δύο δράστες δεν φορούσαν κουκούλα και είναι καταφανές ότι ο κ. Λεμπιδάκης τους είδε.

Μήπως ο κ. Λεμπιδάκης θα πρέπει να πάει για ψευδορκία; Επιφυλάσσομαι. Ξέρω ότι βρίσκεται σε καθεστώς φόβου. Έχουμε να κάνουμε με μία σκληρή εγκληματική οργάνωση» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ένα περιστατικό άγνωστο στους δημοσιογράφους.

Αποκάλυψε, λοιπόν, ότι διαρκούσης της απαγωγής είχε σημειωθεί δολιοφθορά στα ψαλίδια του αυτοκινήτου του γιου τού απαχθέντος, περιστατικό το οποίο ουδέποτε εξιχνιάστηκε. Κατά συνέπεια, η εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι ακόμα και αν ζητούσε να παραπεμφθεί για ψευδορκία ο επιχειρηματίας, η υπόθεση θα έμπαινε στο αρχείο λόγω άρσης καταλογισμού.

Η αναφορά τής εισαγγελέως περί ψευδορκίας ενδεχομένως έγινε περισσότερο για την… τιμή των όπλων και για να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι από έδρας έχουν αντιληφθεί πλήρως τι πραγματικά ισχύει.

Νέος κύκλος ερευνών για 4 υπόπτους

Παράλληλα προανήγγειλε νέο κύκλο ερευνών για τέσσερα πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση της απαγωγής.

Πρόκειται για τέσσερις Κρητικούς, τα ονόματα των οποίων είχαν τεθεί εξαρχής στο τραπέζι των ερευνών (είχαν γίνει κάποιες προσαγωγές), όμως ελλείψει στοιχείων δεν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης εξάντλησαν κάθε δυνατή προσπάθεια

. Οι τρεις διαμένουν στην Κρήτη: Oι δύο Αγία Γαλήνη και ο τρίτος στην περιοχή των Σφακίων (Βρασκάς-Ίμβρος) ενώ ο τέταρτος διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Οι τρεις εμφανίζονται να έχουν συμμετοχή στις «συνωμοτικές», όπως έχουν χαρακτηριστεί, συναντήσεις στον Βρασκά. Επίσης φέρονται να έχουν επικοινωνίες με κατηγορούμενους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ατόμου από τα Σφακιά έχει καταγραφεί πλήθος επικοινωνιών με κάποιους εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ωστόσο έδωσαν κάποιες εξηγήσεις. Ο τέταρτος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο, στον οποίο αποδίδεται ηγετικός ρόλος, και φέρεται επίσης να συμμετείχε σε ύποπτη συνάντηση σε μαγαζί στην Αθήνα.

Η εισαγγελέας έκανε γνωστό χθες ότι θα ζητήσει να διαβιβαστούν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των τεσσάρων, τους οποίους  κατονόμασε.

 

Διαβάσε επίσης: