“Δεν χρειάζονται στον ν. Λασιθίου 4 νοσοκομεία αλλά ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα” λένε στην “Π” οι κ.κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος και Γρηγόρης Πασπάτης
“Δεν χρειάζονται στον ν. Λασιθίου 4 νοσοκομεία αλλά ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα” λένε στην “Π” οι κ.κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος και Γρηγόρης Πασπάτης

Ο νομός Λασιθίου όπου λειτουργούν 4 νοσοκομεία, στον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Νεάπολη, τη Σητεία, βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών στον υγειονομικό χάρτη που προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή της Παχειάς Άμμου και ένα ενισχυμένο κέντρο υγείας στη Σητεία για την υγειονομική κάλυψη των 75.000 κατοίκων του νομού.

Εδώ και δεκαετίες τα 4 αυτά νοσοκομεία λειτουργούν με πολλά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι κατακερματίζονται στα 4 νοσηλευτικά ιδρύματα.

Έτσι, έχουμε για παράδειγμα φαινόμενα όπου στο ένα νοσοκομείοα εφημερεύει χειρουργός αλλά χωρίς αναισθησιολόγο και σε άλλο αναισθησιολόγος χωρίς χειρουργό.

Ετσι διαχρονικά τα νοσοκομεία αυτά δεν επιτελούν τον σκοπό τους και είναι σύνηθες ασθενείς, κάτοικοι του ν. Λασιθίου με τα 4 νοσοκομεία να καταλήγουν για εξετάσεις και νοσηλεία στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.

Η “Π” καταγράφει τις απόψεις δύο έμπειρων επιστημόνων που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στον νοσοκομειακό χώρο αναφορικά με αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

“Χρειάζεται ένα σύγχρονο νοσοκομείο και η Παχιά Άμμος είναι η χρυσή τομή”

Ο Γρηγόρης Πασπάτης
Ο Γρηγόρης Πασπάτης

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Γρ. Πασπάτης είπε στην “Π”:

“Στον νομό Λασιθίου πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό νοσοκομείο που η θέση του θα καλύπτει τα γεωγραφικά δεδομένα του νομού. Η περίπτωση της Παχειάς Άμμου όπως έχει προτείνει αρμόδια επιτροπή που έχει μελετήσει το θέμα, φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, την “χρυσή τομή” θα έλεγα για τους κατοίκους.  Επιπλέον, χρειάζεται ένα ενισχυμένο κέντρο υγείας στη Σητεία.

Αυτό που έχει ανάγκη ο ν. Λασιθίου  δεν είναι τέσσερα νοσοκομεία, ο ν. Ηρακλείου των 300.000 κατοίκων έχει 2, αλλά ένα καλό, στελεχωμένο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα”.

Ο κ. Πασπάτης πρόσθεσε ότι σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία συγχωνεύονται και γίνονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα για τους ασθενείς. Σχολίασε μάλιστα ότι “η ύπαρξη πολλών νοσοκομείων που καταντούν οίκοι ευγηρίας είναι μια παρωχημένη άποψη. Μόλις εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση” κατέληξε ο ίδιος, “το καινούργιο νοσοκομείο μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σε μια πενταετία”.

Δ. Γεωργόπουλος “Τραγικό να λειτουργούν 4 νοσοκομεία στο νομό”

Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος
Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος

Υπέρμαχος της λειτουργίας ενός κεντρικού νοσοκομείου στον ν. Λασιθίου είναι και ο συντονιστής διευθυντής των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης και διευθυντής της Εντατικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος σχολίασε χθες στην “Π” ότι “είναι τραγικό να λειτουργούν στον νομό 4 νοσοκομεία και όχι ένα σύγχρονο.

Ο ίδιος είπε ότι σε αυτό το ένα θα έπρεπε να υπάρχουν όλοι οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι που τώρα είναι μοιρασμένοι σε 4 νοσοκομεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 με αφορμή τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους που υπάρχουν σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε δηλώσει στην “Π”:

“Τα προβλήματα διογκώνονται γιατί οι γιατροί μοιράζονται σε πολλά μικρά νοσοκομεία, τα οποία δεν χρειάζονται.

Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκες αλλά η Κρήτη δεν χρειάζεται τόσα νοσοκομεία. Ο ν. Λασιθίου έχει 4 νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν; Ο νομός χρειάζεται ένα μεγάλο, καλά στελεχωμένο νοσοκομείο που τώρα δεν το έχει. Έτσι όλες οι δυνάμεις του ιατρικού προσωπικού πηγαίνουν σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα.

Ο νομός χρειάζεται ένα καλά στελεχωμένο νοσοκομείο στον Άγιο Νικόλαο και ίσως ένα μικρό στη Σητεία μέχρι να αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο. Αυτή η κατάσταση μόνο προβλήματα δημιουργεί και εγώ που δεν είμαι πολιτικός θέλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους”.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την αναφορά που γίνεται στον ν. Λασιθίου, η παράταξη “Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη” μεταξύ άλλων σημειώνει:

“Προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν βρίσκονται γιατροί”

“Ειδικά στο θέμα του ιατρικού προσωπικού, έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται συνεχείς προκηρύξεις θέσεων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και να μην βρίσκονται γιατροί. Αυτό γίνεται επειδή οι νέοι γιατροί προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, αφού μετά το 2012 έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ οι αμοιβές, η φορολογία και οι συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς στο ΕΣΥ. Έτσι τώρα, που λόγω της υποαμοιβής δεν βρίσκονται ιατροί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση που ευθύνεται γι΄ αυτό επαναφέρει τα σενάρια συνενώσεων, λες και αυτό θα λύσει το πρόβλημα.

Αντίθετη η ΟΕΝΓΕ

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι η θέση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείου και οποιασδήποτε μονάδας Υγείας, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη.

Στόχος, σύμφωνα με τα “Νέα”, είναι με τη μεταρρύθμιση που δρομολογείται να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και ευέλικτο σύμπλεγμα υπηρεσιών που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, με το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες ανάγκες της μεταπανδημικής εποχής.

Στην παραδοχή ότι το ΕΣΥ «ασθενεί» προχώρησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με γνώμονα δε τα πανδημικά διδάγματα και χωρίς περιστροφές επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των κυμάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός «τα περιφερειακά νοσοκομεία δοκιμάστηκαν».

Τις στρεβλώσεις του παρωχημένου (πλέον) συστήματος έχουν ξεκινήσει να αποτυπώνουν στην αναλυτική τους έκθεση – που θα αποτελέσει το θεμέλιο των επερχόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες συνοψίζονται σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών αλλά και σε κατάργηση ή μετατροπή ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων – τα μέλη ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη με ενδελεχή γνώση του πολύπαθου τομέα της Υγείας – όπως οι καθηγητές Ιωάννης Ν. Υφαντόπουλος, Νίκος Πολύζος, Γιάννης Τούνιας, Κυριάκος Σουλιώτης – που έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς για την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης.

Επιπρόσθετα όμως καταγράφεται μία ακόμη στρέβλωση που λειτουργεί ως «μαύρη τρύπα»: Η πληρότητα αρκετών περιφερειακών νοσοκομείων δεν ξεπερνά το 50% με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα, την ώρα που η χώρα πάσχει από δομές μετανοσοκομειακής φροντίδας (όπως είναι τα κέντρα αποκατάστασης, οι μονάδες χρονίως πασχόντων κ.ο.κ.).

Αντιστρόφως ανάλογα, μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. πανεπιστημιακά) καταγράφουν πληρότητα άνω του 90% με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα (μια ακόμη… μαύρη σελίδα του ΕΣΥ), όταν το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 70% ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έκτακτες, αυξημένες ανάγκες.