Ο Δημόκριτος Ζερβάκης στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
Ο Δημόκριτος Ζερβάκης στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

Μετά από 3,5 χρόνια στην αρχηγία του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαθαίνουμε ότι ολοκληρώνεται η θητεία του Κρητικού αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη. Η παράδοση παραλαβή θα γίνει σε μια λιτή τελετή αυτή την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο στρατόπεδο «αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο της Λάρνακας. Τον Κρητικό αντιστράτηγο θα διαδεχτεί ο αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας που θα προτείνει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης, συντοπίτης μας με καταγωγή από το Μοχό, ολοκληρώνει μια ευδόκιμη υπηρεσία στην Ε.Φ. και συνέβαλε καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, τη βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας και της εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου. Υπήρξε ένας άριστος Αρχηγός, όπως άλλωστε αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ίδιο το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση της επιλογής του από την Κυπριακή ηγεσία το 2020 εδράστηκε στην άρτια κατάρτιση και τις γνώσεις που κατέχει ο κ. Ζερβάκης, στην πολύχρονη και διακεκριμένη υπηρεσία και παρουσία του τόσο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στις αποστολές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα  Έθνη.

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης έχοντας πλήρη επίγνωση της υψίστης τιμής και της ευθύνης του, και της βαθιάς συναίσθησης του χρέους που ανέλαβε με τα καθήκοντά του έναντι του κυπριακού λαού το Μάρτιο του 2020, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, ανάλωσε κάθε ικμάδα των δυνάμεών του και με τις κατευθύνσεις και τη συνέργια της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας ενίσχυσε περαιτέρω την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμισε το ρόλο της ως παράγοντα αποτρεπτικής ισχύος με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και ετοιμότητας.

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε σε ανανέωση της θητείας του στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΦ για έναν ακόμα χρόνο, πράξη που ερμηνεύθηκε και ήταν επιβράβευση του έργου που είχε έως τότε επιτελέσει ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Μερικές μόνο από τις πολυσύνθετες δραστηριότητες που υλοποίησε η ΕΦ το διάστημα της υπηρεσίας του ήταν συνεκπαιδεύσεις της ΕΦ με ένοπλες δυνάμεις συμμαχικών χωρών σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, εθνικές και πολυεθνικές διακλαδικές ασκήσεις, τετραμερείς κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, σχολεία μαχητών, βολές ελικοπτέρων και αντιαεροπορικές βολές μονάδων της Ε.Φ., δεκάδες συνεργασίες και συναντήσεις με τους ακόλουθους άμυνας συμμαχικών χωρών στην Κύπρο, υπογραφή προγραμμάτων τριμερούς αμυντικής συνεργασίας, εκπαιδευτικές & επιχειρησιακές δραστηριότητες, επισκέψεις σε ομόλογούς σε χώρες της Μ. Ανατολής, κ.λπ.

Από το 1974 και μέχρι σήμερα, η Εθνική Φρουρά επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί σημαντικό έργο, υιοθετώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Στελεχωμένη από άρτια εκπαιδευμένα στελέχη, που αποστέλλονται για εκπαίδευση σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Εθνική Φρουρά έχει καταστεί σήμερα και με την ευδόκιμη θητεία του Κρητικού στρατηγού μια υπολογίσιμη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη, με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και ετοιμότητας, στον ευαίσθητο γεωπολιτικό χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Πέραν από το καθαρά στρατιωτικό της έργο, η Εθνική Φρουρά συμμετέχει και σε πολλές άλλες δραστηριότητες και επιτελεί αξιόλογο κοινωνικό έργο, όπως η συνδρομή στην καταπολέμηση πυρκαγιών, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η εθελοντική προσφορά αίματος, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή της στη διαπαιδαγώγηση και διάπλαση του χαρακτήρα των νέων.

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία για το βαθμό και τη θέση του καθώς και όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ ολοκλήρωσε μεταξύ άλλων και το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού.

Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές, διατελώντας από το 1997 έως το 2014 μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου (International Institute of Strategic Studies).

Πλέον αυτών ολοκλήρωσε επιτυχώς το μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ. Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις κυρίως ωστόσο ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, ως Εκπαιδευτής και Επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού, όπου συνέγραψε αριθμό κανονισμών του Πυροβολικού καθώς και την Ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού.

Κατά το χρόνο της υπηρέτησής του στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΟΥΒΕΙΤ–ΙΡΑΚ (UNIKOM) ως Στρατιωτικός Παρατηρητής, το 1993-94, επελέγη για ένα έτος για τη θέση του Επιτελούς Προσωπικού στο Στρατηγείο της.

Υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005, ως επιτελής στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της, επί ένα έτος, Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (2012-13). Την περίοδο αυτή χειρίσθηκε θέματα, πλέον των άλλων, σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, την Ταχεία Αντίδραση (Σχηματισμοί Μάχης) και την Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων ΕΕ.

Ανέλαβε τη συγκρότηση, διοίκηση και επίτευξη της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της 194 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) καθώς και τη διοίκηση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού PzH-2000. Διετέλεσε, για τη διετία 2007-2009, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και επί διετία (2010-2012) Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής (ΔΑΠ/Δ4) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ως Ταξίαρχος Διοικητής, επί 19 μήνες (2012-2014), της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», πλέον των επιχειρησιακών θεμάτων, συνεργάσθηκε με τις αρμόδιες Αρχές στις πυρκαγιές του 2012 και με τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Ως Υποστράτηγος, επελέγη για τη θέση του Επιτελάρχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υπηρέτησε τη διετία 2014-16, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Πυροβολικού ΓΕΣ, για ένα περίπου έτος.

Μετά την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2017 ως Διοικητής 1 ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), την οποία διοίκησε επί διετία. Το 2018 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επιχειρησιακός Διοικητής του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της για την Άσκηση EU Hybrid Exercise Multilayer 18 (Parallel and Coordinated Exercise).

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, μεταξύ των οποίων ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, η διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτική Αποστολή, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, η διαμνημόνευση Υπηρέτησης στην Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Ασημένιο Μετάλλιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το Μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.