Όσα δεν είδε η ελληνική Δικαιοσύνη, τα είδε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Σκοπό ζωής αποτελεί για 71χρονο σήμερα Κρητικό η πλήρης δικαίωσή του από το ελληνικό κράτος για τα 5,5 χαμένα χρόνια που πέρασε άδικα μέσα στη φυλακή, αφήνοντας πίσω γυναίκα, τρία παιδιά και μία επικερδή επιχείρηση που σήμερα είναι «πνιγμένη» στα χρέη. «Το κράτος δεν είναι ανίκητο. Θα δώσω και την ψυχή μου σε αυτόν τον σκοπό» διαμηνύει με πρωτοφανές σθένος. Στα 54 του χρόνια βρέθηκε με μία καταδίκη κάθειρξης στην πλάτη για διαμεσολάβηση σε πώληση ναρκωτικών.
Οδηγήθηκε πίσω από τα κάγκελα χωρίς κανείς από πλευράς ελληνικής Δικαιοσύνης να ακούσει την κραυγή της αθωότητάς του. Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση βρέθηκε διαδοχικά στις φυλακές της Νεάπολης, της Πάτρας, του Κορυδαλλού και της Αγυιάς. Τον έπνιγε το άδικο. Ήλπιζε όμως ότι θα βρει το δίκιο του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Μάταια όμως. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών. Δύο φορές προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας μία δίκαιη δίκη, όμως η απάντηση ήταν απορριπτική. Υπό το ψυχολογικό βάρος λύγισε και νοσηλεύτηκε επί μήνες στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού, βιώνοντας άγριες καταστάσεις. Και εκεί που όλα έδειχναν μαύρα και αδιέξοδα, βρήκε το σθένος με την παρότρυνση συγκρατούμενού του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Εκεί εστίασε όλες τις ελπίδες και τα όνειρά του για την αποφυλάκισή του και την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του. Μέσα στη φυλακή διάβαζε και έγραφε νυχθημερόν για να μπορέσει να συντάξει την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πλήρωνα καφέδες και γλυκά σε όλους για να μου επιτρέψουν να έχω ανοιχτό το φως μέχρι αργά τη νύχτα και να μπορέσω να γράψω για να προλάβουμε τις προθεσμίες της προσφυγής» περιέγραψε στην «Π».
Και η επιμονή του δικαιώθηκε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρέωσε τον Άρειο Πάγο να ακυρώσει την καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης, με αναστολή της ποινής, υπό την απειλή καταδίκης της χώρας μας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επανάληψη της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν αθωωτική.
Ο 71χρονος Κρητικός (την ιστορία του είχε αναδείξει η «Π») από την πρώτη στιγμή της παραπομπής του ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης φώναζε ότι είναι αθώος. Όπως υποστήριζε «οι αστυνομικοί που τον χρησιμοποίησαν για να συλλάβουν έναν έμπορο ναρκωτικών, τον άφησαν ακάλυπτο στο δικαστήριο, θέλοντας να προστατεύσουν τον “πληροφοριοδότη” τους». Το τραγικό είναι ότι ο 71χρονος ούτε καν γνώριζε το περιεχόμενο της επιχείρησης. Εκείνου του ζητήθηκε απλώς να τους υποδείξει τον άνθρωπο που αναζητούσαν, χωρίς να έχει οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή στην υπόθεση.
Στην προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις 6 Μαρτίου του 2002 μού τηλεφώνησε ο Χ.-”πληροφοριοδότης” της αστυνομίας- ο οποίος ήταν πελάτης μου και με παρακάλεσε να κλείσω την ίδια ημέρα το απόγευμα ένα ραντεβού με τον επίσης γνωστό σε μένα από εμπορική συνεργασία, Ψ. και ακολούθως να πάμε μαζί να υποδείξω την αγροικία του σε κάποιους, οι οποίοι θα μας ακολουθούσαν με το δικό τους αυτοκίνητο, διότι ο ίδιος δεν την ήξερε.
Ο τρόπος με τον οποίο μου είχε μιλήσει ο Χ. δεν κατέλιπε περιθώρια άλλης αξιολόγησης, παρά ότι επρόκειτο περί αστυνομικών και χωρίς να ζητήσω περισσότερες λεπτομέρειες, δέχτηκα να προσφέρω τη βοήθεια μου. Όταν φθάσαμε κοντά στο σπίτι, ο Χ. σταμάτησε το αγροτικό του σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι, όπως και οι ακολουθούντες (αστυνομικοί)».
Κατά την υπεράσπιση του 71χρονου, οι αστυνομικοί μέσω του «πληροφοριοδότη» τους είχαν κλείσει ήδη ραντεβού με τον έμπορο ναρκωτικών, επειδή όμως δεν τον γνώριζαν φυσιογνωμικά, χρησιμοποίησαν τον 71χρονο, χωρίς να του αποκαλύψουν λεπτομέρειες.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι «η απαγγελία της κατηγορίας για το αδίκημα της διαμεσολάβησης στην πώληση ναρκωτικών ουσιών και η καταδίκη του έλαβαν χώρα μετά από παραβίαση του δικαιώματος της ευθυδικίας, τούτου συνισταμένου στο ότι η από μέρους του συμπεριφορά προκλήθηκε ή υποδείχθηκε από τα αστυνομικά όργανα στο πλαίσιο της αστυνομικής διείσδυσης και ως εκ τούτου η δραστηριότητά τους αυτή ξεπερνά αυτή του οργάνου που μετέχει επιχείρησης διείσδυσης και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πρόκληση».
Ο συνήγορός του Αντώνης Δαμανάκης μιλώντας στην «Π» για την απίστευτη αυτή δοκιμασία που έχει βιώσει ο συμπολίτης μας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένας αθώος βρέθηκε στην φυλακή για 5,5 χρόνια. Ευτυχώς που ο συγκεκριμένος άνθρωπος άντεξε και μετέτρεψε την πίκρα του σε πείσμα. Βρήκε το σθένος να παλέψει και να δικαιωθεί. Όμως όσο κι αν μιλάμε για δικαίωση, το βέβαιο είναι ότι τα χρόνια που χάθηκαν δεν γυρίζουν πίσω, ούτε κλείνουν οι πληγές που άνοιξε αυτή η υπόθεση».
Του δίνουν μόλις 32.400 ευρώ!
Μετά την αθώωσή του ο Κρητικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για τον άδικο εγκλεισμό του στη φυλακή. Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κάνει δεκτή την αίτησή του και τον αποζημιώνει με το… αστρονομικό ποσό των 19.350 ευρώ!
Ο Κρητικός γελάει πικρά με το ποσό που του επιδικάστηκε δεδομένης της καταστροφής που υπέστη σε όλα τα επίπεδα με τον εγκλεισμό του. Διαλύθηκε ψυχολογικά, οικονομικά, καταποντίστηκε επαγγελματικά, στιγματίστηκε κοινωνικά και εκτός των άλλων βρέθηκε με τεράστιες οφειλές στο Δημόσιο, καθώς όσο ήταν στη φυλακή κινήθηκαν σε βάρος διοικητικά και ποινικά φορολογικά δικαστήρια.
Το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου προσέφυγε για περαιτέρω αποζημίωση, επιδίκασε στον Κρητικό ένα ποσό της τάξεως των 55.000 ευρώ, αποφάσισε όμως να μην εκτελεστεί άμεσα η απόφαση μέχρι να τελεσιδικήσει. Σε δεύτερο βαθμό το ποσό της αποζημίωσης περιορίστηκε στις 32.400 ευρώ, όμως ο Κρητικός επιμένει με αναίρεση στον Άρειο Πάγο.
Το κρίσιμο δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου. «Ο Θεός μού δίνει δύναμη να αντέξω. Όσο αναπνέω, θα συνεχίσω να παλεύω. Έχω σθένος από δω μέχρι το φεγγάρι» μας είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ήδη οι δικαστικοί αγώνες του μετρούν σχεδόν 16 χρόνια. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος μαραθώνιος, καθώς τρέχει να ρυθμίσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν χωρίς δική του υπαιτιότητα όσο εκείνος ήταν στη φυλακή.
«Καταστράφηκα πλήρως. Σκεφτείτε ότι εμπορεύματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ είτε πετάχτηκαν είτε αλλοιώθηκαν, καθώς ήταν ακατάλληλα προς πώληση. Τεράστια ζημιά και εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, γιατί ήμουν άδικα στη φυλακή».