Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, η ανάγκη του κόσμου είναι τόσο μεγάλη να ταξιδέψει, που ούτε ένας πόλεμος δεν μπορεί να τον σταματήσει.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από όλη την Κρήτη, τα πρώτα ξενοδοχεία ανοίγουν στο τέλος του μήνα, καθώς στις 26 και 27 Μαρτίου αρχίζουν οι πτήσεις τσάρτερ από Γερμανία και Αγγλία, ενώ μετά τις 20 Απριλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακυρώσεις και πολλά ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν για την υποδοχή πελατών το καθολικό Πάσχα που γιορτάζεται στις 17 Απριλίου.
“Αν δεν είχαμε την πανδημία, ο πόλεμος θα είχε επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ταξίδια. Τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος και υπό αυτές τις συνθήκες θέλει να κάνει διακοπές”, μας είπε ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι λόγω του πολέμου οι τιμές σε πάρα πολλά είδη τροφοδοσίας των ξενοδοχείων έχουν φθάσει στα ύψη. Το ίδιο ισχύει για την ενέργεια, το πετρέλαιο κ.λπ. “Ας ελπίσουμε ότι είναι κάτι προσωπικό, διαφορτικό τα ταξίδια, λόγω υψηλού κόστους, θα γίνουν απαγορευτικά” είπε.
“Ο πόλεμος μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ταξίδια”, είπε στην “Π” και η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία ανέφερε:
“Η ροή προς το παρόν παραμένει πολύ ικανοποιητική. Οι αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας συνεχίζουν να κινούνται δυναμικά, ενώ στο Ρέθυμνο έχουμε κάνει “άνοιγμα” και στις αγορές της Αμερικής και του Καναδά.
Επίσης, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την σκανδιναβική αγορά. Όλα αυτά μάς κάνουν να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε για μια καλή χρονιά, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για τον πόλεμο, με κομμένη την ανάσα”.
Ο κόσμος διψάει για διακοπές
“Αν εξαιρέσουμε τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μια μικρή οπισθοχώρηση από την πολωνική αγορά, βλέπουμε ότι ακυρώσεις δεν υπάρχουν, και φέτος, εκτός άλλου απροόπτου, θα είναι μια καλή χρονιά για τα Χανιά”, επισήμανε ο κ. Νίκος Κόρακας, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Ο κ. Κόρακας σημείωσε ότι τα δυνατά χαρτιά για τα Χανιά παραμένουν η Σκανδιναβοί, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη αρχίζει η λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχείων. “Ο κόσμος διψάει για διακοπές και δεν τον σταματάει ούτε ο πόλεμος που γίνει στο κατώφλι της Ευρώπης”, είπε.
“Ακυρώσεις δεν έχουμε, δεν υπάρχει μείωση της ροής των κρατήσεων, τέλος του μήνα αρχίζουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία, αλλά στον κλάδο μας, λόγω του πολέμου, δεν γίνεται να μην υπάρχει ανασφάλεια”, σχολίασε ο Μανόλης Βαρκαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου. Ο ίδιος μίλησε για το τεράστιο, πλέον, κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων και σημείωσε ότι παραδοσιακά, τώρα που αρχίζει η σεζόν, όλοι ζητούν εκπτώσεις.
Η σεζόν αρχίζει με την έλευση Άγγλων, Γερμανών, Σκανδιναβών, Ολλανδών αλλά από την περιοχή θα λείψουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί που τροφοδοτούσαν τα πολύ καλά ξενοδοχεία.
Κικίλιας στο Bloomberg: “Ανακάμπτουν οι κρατήσεις τον Απρίλη”
«Η στρατηγική του ελληνικού τουρισμού αφορά και τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά, κυρίως, την αναβάθμιση σε ένα ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα. Αυτό επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό το 2021, καθώς η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη από κάθε τουρίστα αυξήθηκε στα 600 ευρώ από 520 ευρώ», δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Bloomberg και στους δημοσιογράφους Paul Tugwell και Σωτήρη Νίκα.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κικίλιας επισημαίνει ότι ενώ οι νέες κρατήσεις πάγωσαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου ακυρώσεις, εκτός από Ρώσους, που αντιπροσώπευαν μικρό αριθμό επισκεπτών.
«Από τον Απρίλιο και μετά οι κρατήσεις ανακάμπτουν. Υπάρχει ψυχολογική ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας», δηλώνει.
«Η ζήτηση είναι ανθεκτική στη M. Βρετανία και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες θα παράγουν σημαντική ταξιδιωτική κίνηση. Η British Airways, η Ryanair, η EasyJet και η Jet2 αναζητούν περισσότερες πτήσεις από ό,τι το 2019 και οι Air France και Transavia επιδεικνύουν ισχυρή παρουσία», δηλώνει ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «γίνεται πραγματική μάχη για τις αεροπορικές εταιρείες να βρουν slots στα ελληνικά αεροδρόμια, τόσο στα νησιά μας όσο και στην Αθήνα».
Ο υπουργός Τουρισμού κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αγορές Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλίας. «Υπάρχει εισροή ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες – United, Delta και American – να μεταφέρουν περίπου 3.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα, με απευθείας πτήσεις από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον.
Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά θα ξεκινήσουν από τις 2 Απριλίου από Μόντρεαλ και Τορόντο, ο αριθμός των επισκεπτών από την Αυστραλία φαίνεται να φτάνει φέτος σε αριθμό ρεκόρ, ενώ η Qatar Airways αναζητά πτήσεις σε νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη», επισημαίνει ο κ. Κικίλιας, ο οποίος εκτιμά ότι και η Κίνα θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της το δεύτερο εξάμηνο του 2022.