ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο κλεμμένος χαλκός, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι επιταγές εταιρειών σκραπ και η… κληρονομιά
Τα ναρκωτικά που βρήκε η Αστυνομία

Σχεδόν τέσσερα χρόνια από το πρωτόδικο δικαστήριο, στο οποίο είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επεφύλαξε εντελώς διαφορετική ποινική αντιμετώπιση στους τρεις Ρομά,  σε ένα ζευγάρι και τον αδερφό της γυναίκας, οι τραπεζικές κινήσεις των οποίων είχαν κριθεί ύποπτες και είχαν τεθεί υπό αστυνομική και  δικαστική διερεύνηση.

Οι εμπλεκόμενοι άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς, κατέθεταν αυθημερόν μεγάλα χρηματικά ποσά της τάξης των 60.000 ή 80.000 ευρώ, μετέφεραν εξίσου μεγάλα ποσά σε άλλους λογαριασμούς ή έκαναν αλλεπάλληλες αναλήψεις μικρότερων ποσών. Μία απίστευτη διατραπεζική κινητικότητα που κρίθηκε επιβεβλημένο να διερευνηθεί σε συνδυασμό με την εμπλοκή του ενός σε υπόθεση διακεκριμένων κλοπών καλωδίων χαλκού.

Μάλιστα, είχε προκύψει ότι μέρος των χρημάτων που κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς προέρχονταν από επιταγές εταιρειών ανακύκλωσης μετάλλων. Για παράδειγμα, αναφέρεται περίπτωση κατά την οποία άνοιξαν λογαριασμό στην Εθνική τράπεζα,  κατέθεσαν αυθημερόν το συνολικό ποσό των 76.000 ευρώ, το οποίο εν μέρει είχε προέλθει από επιταγή ύψους 40.000 ευρώ εταιρείας σκραπ.

Όπως προαναφέρθηκε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης το 2018 είχε κρίνει και τους τρεις ένοχους και είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης δέκα ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Χθες, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισε το ζευγάρι, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε.

Η αλλαγή του νόμου ως προς το επιεικέστερο αλλά και η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, διαφοροποίησε κατά πολύ την ποινική τους αντιμετώπιση. Η γυναίκα κρίθηκε αθώα ενώ οι δύο άνδρες, ο σύζυγος και ο αδερφός καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, με τους συνηγόρους υπεράσπισης κ. Διονύση Βέρρα, Σπύρο Βρέντζο και Άγγελο Ζερβό να εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι.

Τόσο στο δευτεροβάθμιο όσο και στο πρωτόδικο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως άνθρωποι της βιοπάλης, οικογενειάρχες που πωλούν παλιοσίδερα και μαζεύουν χρήματα. Επιπλέον αναφέρθηκε ξανά το θέμα της κληρονομιάς αρκετών εκατομμυρίων δραχμών πριν από δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της απολογίας του συζύγου όταν ερωτήθηκε από έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο πώς είχε καταφέρει να βγάλει τόσα λεφτά μέσα σε  χρονικό διάστημα ολίγων μηνών. Ο κατηγορούμενος παρέδωσε …απλά μαθήματα οικονομίας, εντούτοις άκρως αποτελεσματικά, τα οποία δεν έμειναν ασχολίαστα από την πρόεδρο του δικαστηρίου. «Είχαν βγει δάνεια των Ρομά, 60.000 ευρώ στον καθένα.

Επειδή με εμπιστεύονταν στον καταυλισμό, ζήτησαν τη βοήθεια μου επειδή με τα παλιοσίδερα και τα φρούτα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, είχα γνωριμίες. Βρήκα ακίνητα, τα αγόρασα. Έκτισα 8 σπίτια. Όταν ο άνθρωπος δουλεύει 20 χρόνια, είναι παντρεμένος, μαζεύει 100.000 ευρώ. Είναι πολλά χρήματα; Ο πατέρας μου είχε κοινό λογαριασμό με μένα 23 εκατομμύρια δραχμές. Όταν πέθανε, έμειναν σε μένα. Δεν μπορώ να το αποδείξω γιατί τότε αλλάξαμε βιβλιάριο».