Συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ο καιρός παραμένει ψυχρός και οι ανάγκες για θέρμανση πολύ μεγάλες.
Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία από τον Σύλλογο Πρατηριούχων, οι ζητούμενες ποσότητες είναι λίγο περισσότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Αν ωστόσο συνυπολογιστεί το γεγονός πως την περυσινή χρονιά η αντίστοιχη περίοδος του Δεκέμβρη δεν ήταν τόσο ψυχρή, εκτιμάται πως αναλογικά η ζήτηση βρίσκεται σε λίγο χαμηλότερα αντικειμενικά επίπεδα.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, ο οποίος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς μειώνεται ή αυξάνεται σε ελάχιστα όμως ποσοστά. Αυτό που αλλάζει κάθε χρόνο κατά κύριο λόγο είναι ο χρόνος αγοράς πετρελαίου, που εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
Αρκετά «ελαστική» είναι επίσης η σχέση της ζήτησης με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τα επιδόματα τα οποία δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι χρονιές με τη μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης ήταν οι χρονιές με τη χαμηλότερη φορολογία, αλλά και την παροχή επιδομάτων θέρμανσης σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού.
Πάνω σε αυτά τα δεδομένα, που αποτελούν ασφαλώς τυπικές παρατηρήσεις, στέκεται ο Σύλλογος Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου, για να ζητήσει για πολλοστή φορά τη μείωση της φορολογίας και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το γεγονός όμως ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν να μην καταργούν τον ειδικό φόρο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η κατάργησή του θα έχει αντικειμενικό όφελος προς τα έσοδα του κράτους λόγω ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, γεννά πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τους πολιτικούς χειρισμούς.
Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της χώρας δεν μπορεί να αναγνώσει προφανείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες στην αγορά καυσίμων όσο μειώνονται οι φόροι τόσο αυξάνονται τα κρατικά έσοδα. Κανείς επίσης δεν μπορεί να εξηγήσει με τη λογική, γιατί αφού τα κυβερνητικά επιτελεία γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες επιμένουν σε βαριές φορολογίες και σε διαρκείς αυξήσεις των τιμών.
Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου, αυτή παραμένει στο Ηράκλειο για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,07 – 1,08 ευρώ ανά λίτρο, που θεωρείται μία πολύ καλή τιμή δεδομένων των συνθηκών και της φορολογίας. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και οι προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούν τράπεζες, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη τιμολογιακή οφέλη προς τους καταναλωτές.