Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας στο «τιμόνι» του «Νίκος Καζαντζάκης»

Έχει γνωρίσει βασιλιάδες, πρίγκιπες, πολιτικούς, αλλά και  τρα- γουδιστές παγκοσμίου φήμης. Είναι από τους πρώτους που θα υποδεχτεί έναν vip επισκέπτη του νησιού και από τους πρώτους που θα τον αποχαιρετήσει.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας όλα αυτά τα χρόνια στο «τιμόνι» του «Νίκος Καζαντζάκης» έχει να θυμάται πολλές ιστορίες από τις συναντήσεις του με «γαλαζοαίματους» και μη, με αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με διεθνώς καταξιωμένους αθλητές,  οι οποίοι κάθε χρόνο θα επιλέξουν το νησί για τις διακοπές τους.

Μεταξύ αυτών η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο καλύτερος για πολλούς ποδοσφαιριστής του κόσμου Κριστιάνο Ρονάλντο, η αείμνηστη υψίφωνος της όπερας Μονσεράτ Καμπαγιέ, πρωθυπουργοί χωρών  και πολλοί άλλοι.

Από τις προσωπικότητες που του έκαναν εντύπωση με την απλότητά της, ήταν εκείνη της βασίλισσας της Ιορδανίας. Όπως λέει, ήταν τόσο προσιτή που πραγματικά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι τη γνώρισαν.

«Από την ιδιωτική της φρουρά μας είχαν πει να μην την προσεγγίσουμε, να μην της μιλήσουμε, γιατί δεν το επιθυμούσε. Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, αλλά ήταν η ίδια που ήρθε και μας χαιρέτισε, μας μίλησε και μας είπε το πόσο πολύ της αρέσει η Ελλάδα και η Κρήτη, όταν είχε επισκεφθεί το νησί μαζί με τα παιδιά της».

Ο ίδιος κι ακόμα περισσότερο προσιτός και διαβασμένος για την Κρήτη σε βαθμό μάλιστα που έκανε εντύπωση, ήταν ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Ζινεντίν Ζιντάν. «Ήταν ένας πραγματικά ευγενικός άνθρωπος που δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνομιλήσει με όσους τον αναγνώρισαν και ήθελαν να τον χαιρετήσουν», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι στο ίδιο στυλ ήταν και ο Γερμανός ποδοσφαιρστής τουρκικής καταγωγής Μεζούτ Εζίλ.

«Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής  μπορώ να πω ότι αγαπά πραγματικά το νησί. Ερχόταν κάθε καλοκαίρι, όποτε βέβαια του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του. Μας έλεγε ότι δεν έρχεται τυχαία στην Κρήτη, αλλά είναι μια επιλογή του ίδιου, γιατί πραγματικά αγαπάει τον τόπο μας».

Θετική εντύπωση έκαναν όμως στον κ. Πλιάκα και μέλη βασιλικών οικογενειών του Μαρόκου, οι οποίοι σταθερά κάθε χρόνο επιλέγουν την Κρήτη για το καλοκαίρι. Σε ορισμένους από αυτούς, όπως και σε πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών χωρών, ο αερολιμενάρχης για να τους αποχαιρετήσει, αλλά και για να τους δείξει ότι θα πρέπει να ξανάρθουν, τους χάρισε ένα συμβολικό δώρο για να θυμούνται το νησί. Ένα μπουκάλι ρακί, ή ένα μπουκάλι τοπικό κρασί, τα οποία αποδέχονταν με μεγάλη ευχαρίστηση. «Σε αυτόν που άρεσε πολύ η κίνησή μας να του προσφέρουμε λίγη ρακί, ήταν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας».

Μαζί όμως με τα αναμνηστικά δώρα, τόσο ο κ. Πλιάκας, όσο και άλλα στελέχη της ΥΠΑ, φρόντιζαν όποτε τους δίνονταν η ευκαιρία να περάσουν και… πολιτικά μηνύματα υπέρ της Ελλάδας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, με τον οποίο τόσο ο αερολιμενάρχης όσο και άλλοι εργαζόμενοι στον ΚΑΗΚ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν.

«Ήταν θυμάμαι τότε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα στην Ευρώπη, την περίοδο των μνημονίων. Πλησιάσαμε τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας και του μιλήσαμε γι αρκετά λεπτά για τη χώρα μας. «Ξέραμε ότι αγαπά να έρχεται στην Κρήτη για διακοπές, όμως εκείνη την περίοδο η χώρα μας χρειαζόταν στήριξη κι από άλλες χώρες.

Του μιλήσαμε όχι για τις ομορφιές της χώρας, τις οποίες ήξερε, αλλά για κυρίως για τον ελληνικό λαό που δεχόταν εκείνη την περίοδο κακή κριτική από ορισμένες χώρες. Ο άνθρωπος μας άκουγε με πολλή προσοχή, όταν του είπαμε ότι στην επικείμενη τότε ψηφοφορία θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό μας»

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό «σταριλίκι». Όπως για παράδειγμα αστέρες της μουσικής, ή και Σαουδάραβες πρίγκιπες που ζητούσαν να μην τους πλησιάσει κανείς, η ακόμα και να προσγειωθεί ελικόπτερο εκεί όπου στάθμευσε το αεροσκάφος που τους μετέφερε για να μην περπατήσουν και τους δει κανείς.

Δε χρειάζεται να αναφερθούμε σε ονόματα, αλλά υπήρξαν και αυτές οι περιπτώσεις. Ήταν ελάχιστες, αλλά υπήρξαν» σχολιάζει ο κ. Πλιάκας.

Όπως είπε ο ίδιος, υπήρξαν και επισκέψεις που έγιναν γνωστές αφού ήδη οι διάσημοι επισκέπτες του νησιού είχαν αναχωρήσει. Μία από αυτές ήταν του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, η άφιξη του οποίου έγινε γνωστή, μετά που είχε αναχωρήσει από την Κρήτη.

Ωστόσο, εκτός από τους «υψηλούς επισκέπτες» με τους οποίους συνομίλησε υπήρξαν κι εκείνοι που μπορεί να μην αντάλλαξε κουβέντα, αλλά θα τους θυμάται για τις ιδιαιτερότητές τους. Μεταξύ αυτών Σαουδάραβας πρίγκιπας, ο οποίος είχε φύγει από την Κρήτη, έχοντας πάρει μαζί του ως αναμνηστικά, κότες από την Κρήτη.

«Ο συγκεκριμένος πρίγκιπας μάθαμε ότι του άρεσαν τα αβγά που είχε φάει στην Κρήτη και πήρε στο ιδιωτικό του αεροσκάφος πολλές κότες για να τρώει κρητικά αβγά στη χώρα του». «Επίσης, μου είχε κάνε εντύπωση ένας άλλος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συγκεκριμένος είχε αγοράσει πολλά τζάκια για να τα βάλει στο παλάτι ή όπου έμενε. Είχε αγοράσει τεράστιες ποσότητες από μέλι και άλλα προϊόντα από την Κρήτη, τα οποία δε χωρούσαν στο αεροσκάφος και τα φόρτωσε σε κοντέινερ».