Στην αύξηση των χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ σε ρυθμούς της προ Covid εποχής για να μειωθούν οι λίστες των περίπου 6.000 ασθενών που περιμένουν για επέμβαση στο νοσοκομείο αναφέρθηκε σε συνέντευξη στην “Π” ο διοικητής κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης. Όπως είπε “οι αναισθησιολόγοι είναι υπεραρκετοί για να βγάλουν το πρόγραμμα” ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και σημαντικός αριθμός νοσηλευτών, όπως αποδεικνύουν τα νούμερα και τα στοιχεία.
“Ποιος είπε ότι δεν έχουμε αρκετούς νοσηλευτές για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας; Φυσικά και έχουμε” είπε, υπογραμμίζοντας ότι μόνο το 3% των ασθενών έχουν πραγματική ανάγκη από αποκλειστική νοσοκόμα.
Ερωτ: Στη λίστα σας υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι που περιμένουν για χειρουργεία. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα;
Απ: Μπήκαμε σε ρυθμούς της προ Covid εποχής. Λειτουργούμε 9 στα 9 χειρουργικά τραπέζια και καθημερινά κάνουμε περίπου 30-35 επεμβάσεις μικρής ή μεγαλύτερης βαρύτητας. Έχει δοθεί εντολή οι λίστες να ξεκαθαρίζονται και να προχωρούν οι επεμβάσεις.
Υπεραρκετοί οι αναισθησιολόγοι
Ερωτ: Οι αναισθησιολόγοι έχουν διαμαρτυρυθεί και λένε ότι δεν “βγαίνει” το πρόγραμμα γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί. Λένε ότι έχουν και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δεν μπορούν να πάρουν άδειες και ρεπό.
Απ: Οι αναισθησιολόγοι είναι υπεραρκετοί. Έχουμε 15 αναισθησιολόγους για 9 χειρουργικά τραπέζια. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.
Να μην έρχονται σε εμάς για εξετάσεις ρουτίνας
Ερωτ: Υπάρχουν μεγάλες αναμονές και στα ραντεβού για εξετάσεις.
Απ: Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο μαγνήτης είναι παλιός και στα όριά του, παρουσιάζει βλάβες. Είμαστε σε διαδικασία να τον αλλάξουμε. Κατά τα λοιπά, αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι είμαστε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις ρουτίνας δεν θα έπρεπε να έρχονται εδώ αλλά να πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια υγεία. Δεν μπορεί να έρχεται ο πολίτης εδώ ακόμη και για μια απλή εξέταση αίματος. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Αν είχαμε λιγότερο φόρτο από τις εξετάσεις ρουτίνας η αναμονή θα ήταν μικρότερη.
Έχουμε 860 νοσηλευτές για 757 κρεβάτια
Ερωτ: Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων συνεχίζουν να υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Απ: Θα σας απαντήσω με νούμερα. Το νοσοκομείο έχει 990 νοσηλευτές και οι 133 είναι εκτός (αποσπασμένοι για διάφορους λόγους) δηλαδή έχουμε 860 νοσηλευτές και περίπου 757 κρεβάτια. Σε κάθε εφημερία έχουμε περίπου 300 νοσηλευτές και τώρα που μιλάμε νοσηλεύουμε 528 ασθενείς. Άρα, η αναλογία είναι περίπου 1 νοσηλευτής για 2 ασθενείς. Τα νούμερα είναι αυτά. Οι συνδικαλιστές μπορεί να διαμαρτύρονται αλλά ο νοών νοείτω.
Αποκλειστική χρειάζονται μόνο το 3% των ασθενών
Ερωτ: Είχατε πει όταν αναλάβατε ότι οι αποκλειστικές επ’ αμοιβή είναι ελληνική πατέντα, δεν χρειάζονται στα νοσοκομεία αλλά όλοι ξέρουμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν.
Απ: Το νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΑΓΝΗ είναι επαρκές για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες υγείας. Θα δεχτώ ότι μόνο το 3% των νοσηλευόμενων ασθενών έχουν πραγματική ανάγκη από αποκλειστική. Σ’ έναν Γάλλο ούτε που θα περάσει από το μυαλό να φέρει αποκλειστική. Τι κάνει συνήθως το βράδυ μια αποκλειστική; Κοιμάται. Το πρωί θα φροντίσει την τουαλέτα του ασθενούς και όταν κάνει το ωράριό της θα φύγει. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εγώ μιλάω ιατρικά.
Το 97% των ασθενών στο νοσοκομείο μας δεν χρειάζονται αποκλειστική, έχουμε τους νοσηλευτές μας και κάνουν τη δουλειά τους.