«Τα εν οίκω… εν Δήμω». Τρία εξαιρετικά επιμελημένα λευκώματα που παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό όλο τον καλλιτεχνικό πλούτο των έργων τέχνης της συλλογής του Δήμου Ηρακλείου. Περιλαμβάνονται σε αυτά, πίνακες ζωγραφικής, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, αλλά και χαρακτικά που φέρουν τη σφραγίδα αντίστοιχα σπουδαίων δημιουργών όπως των Κατράκη, Τάσσου, Κεφαλληνού, Δάγκλη και άλλων.
Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, 960 έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών, βρέθηκαν σε μια κατάσταση θλιβερής εγκατάλειψης, με σκοροφαγωμένες κορνίζες, σπασμένα τζάμια, απίστευτες φθορές. Ορφανά χωρίς ταυτότητα «φιμωμένα» σε αποθήκες ή φλύαρα στα γραφεία των υπηρεσιών από τα ξόμπλια που είχαν πάνω τους αυτοκόλλητα καρφίτσες σημειώσεις φωτογραφίες αναζητούσαν επιτακτικά το χαμένο χρόνο.
Σε πρώτη φάση προχώρησε η ψηφιοποίησης των πινάκων ζωγραφικής που δρομολογήθηκε από τη δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Προφανώς όμως αυτό δεν αρκεί. Με τη συλλογιστική αυτή, προχωρήσαμε στην έκδοση μιας σειράς λευκωμάτων με τίτλο «τα εν οίκω … εν δήμω» η οποία παρουσιάζει το σύνολο των έργων στο ευρύ κοινό.
Με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης κ. Λουίζας Καραπιδάκη, τα έργα έχουν κατανεμηθεί σε θεματικές ανά τόμο ενότητες και παρουσιάζονται το κάθε ένα με την τεκμηρίωση του. Η τεκμηρίωση των πινάκων περιλαμβάνει το βιογραφικό του δημιουργού, σχόλια για τους πίνακεςκαι τη προσέγγιση της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκαν». Με αυτό τον τρόπο τα έργα τέχνης της συλλογής του Δήμου, σπάζουν τη σιωπή τους και συνομιλούν με το κοινό. Η αντιδήμαρχος εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής με πρώτο το Δήμαρχο κ. Β.Λαμπρινό για τη στήριξη του, όπως επίσης στην ακούραστη Μαριάννα Γιαλύτη και στους υπαλλήλους της διεύθυνσης πολιτισμού του Δήμου.
Τα ανεντόπιστα έργα τέχνης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση των έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου, που όπως αποκάλυψε η «Π» στις 24-6-15 πολλά από αυτά έχουν χαθεί. Το όλο θέμα της απώλειας σημαντικού αριθμού πινάκων, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικής έργων τέχνης που αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου. Κάπου εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, καθώς αποκαλύφθηκαν απολύτως σοκαριστικά στοιχεία και σε σχέση με τις συνθήκες διαχείρισης των έργων τέχνης που έχει στα χέρια του ο Δήμος και σε σχέση με τη φύλαξη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η δημοτική Αρχή, η τελευταία καταγραφή που είχε γίνει σε ότι αφορά τους πίνακες ήταν τον Αύγουστο του 2014. Ωστόσο το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν είχε γίνει αντιπαραβολή των στοιχείων που προέκυψαν, με τις παλαιότερες απογραφές, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής. Η διαδικασία αυτή έγινε εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να προκύψει η απώλεια έργων τέχνης γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα το Δήμο Ηρακλείου σε σχέση με τη διαχείριση της ανεκτίμητης περιουσίας που έχει στα χέρια του, αλλά και σε ότι αφορά στην αξιοπιστία του απέναντι στην καλλιτεχνική προσφορά σημαντικών δημιουργών που δώρισαν τα έργα τους τα οποατέληξαν να αγνοούνται.