Ο “εγκέφαλος” της απαγωγής Λεμπιδάκη και οι 11 συνεργοί

 

Και δεύτερο «ηγετικό» στέλεχος στο εδώλιο για την υπόθεση Λεμπιδάκη

Ένας 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος διαμένει κυρίως στην Αθήνα και έχει εργαστεί επί μία δεκαετία ως προσωπικό ασφαλείας σε μεγάλους επιχειρηματίες, θεωρείται από τις δικαστικές Αρχές του Ηρακλείου εκ των ηγετικών στελεχών της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 κατηγορουμένων που παραπέμπονται στις 10 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης και είναι ένας εκ των τεσσάρων που απολογήθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως είχε γράψει η «Π», οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο κλητήριο θέσπισμα, καθώς κόντρα σε όσα θεωρούσαν πολλοί για την εμπλοκή των ήδη κατηγορουμένων – διατηρούσαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο κάποιοι εξ αυτών υπάγονται στον αρχικό πυρήνα των δραστών-οι δικαστικές Αρχές αποφαίνονται ότι τόσο ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης όσο και ένας ακόμα συγκατηγορούμενος του, ο 46χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο,  από κοινού  με άλλα πρόσωπα μη ταυτοποιημένα είχαν το «πάνω χέρι» στην υπόθεση.

Σε αυτούς αποδίδεται η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, αυτοί φέρονται να διένειμαν ρόλους στα υπόλοιπα μέλη, αυτοί φέρονται να  καθόριζαν τον τόπο και τον χρόνο δράσης και έδιναν συγκεκριμένες  εντολές και οδηγίες για την υλοποίηση του εγκληματικού κάθε φορά σχεδίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα ο 46χρονος Κρητικός, ο οποίος διαμένει  στην Αθήνα από το 2006, φέρεται «να ανέλαβε την οργάνωση της ομάδας, την επιλογή του στόχου (!), την επιλογή των συμμετασχόντων, την ανάθεση και διανομή των «ρόλων» και «καθηκόντων» του καθένα, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παράνομης κατακράτησης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ενώ φέρεται να επιμελήθηκε εκείνος και να εκτέλεσε μαζί με άλλα άγνωστα άτομα την επιχείρηση αρπαγής του επιχειρηματία, την 30η Μαρτίου 2017.

Αυτό δίνει μία ενδιαφέρουσα διάσταση  στην υπόθεση που μετρά αντίστροφα για το ακροατήριο καθώς για πρώτη φορά διατυπώνεται η άποψη (με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων)  ότι μεταξύ αυτών που παραπέμπονται στο εδώλιο υπάρχει άτομο με κομβικό ρόλο στην υπόθεση, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ωστόσο από την υπεράσπιση θεωρείται ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι αποδεικτικές ενδείξεις που μπορούν να «δέσουν» τα όσα αποδίδονται στον κατηγορούμενο. Ανάμεσα στους συγκατηγορουμένους  του 46χρονου βρίσκεται ο αδερφός του, έτερο συγγενικό του πρόσωπο, ένας σύντεκνος του, φίλοι και γνωστοί.

ΟΜΗΡΙΑ ΜΙΧ. ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Ο ίδιος ο 46χρονος κατά την απολογία του αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και προσπάθησε να δώσει τις δικές του απαντήσεις στις καίριες ερωτήσεις της αρμόδιας ανακρίτριας, η οποία έχει «ξεκοκαλίσει» και την παραμικρή λεπτομέρεια της δικογραφίας-μαμούθ.

Υποστηρίζει ότι από το 2016, στην Κρήτη κατέβηκε τρεις φορές από τα μέσα καλοκαιριού για διαφόρους λόγους όπως για μία κηδεία συγγενικού του προσώπου. Ισχυρίζεται ότι μέχρι και πέρυσι είχε οικονομική άνεση, όμως τον τελευταίο χρόνο πιεζόταν ιδιαιτέρως.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με συγκατηγορουμένους  του, υποστηρίζει ότι πολύ καλά γνωρίζει τρεις Κρητικούς, τον 46χρονο στον οποίο επίσης αποδίδεται, όπως προαναφέρθηκε, «αναβαθμισμένος» ρόλος, έναν 47χρονο Ρεθυμνιώτη, στενό φίλο  και σύντεκνο καθώς και τον «Βενιαμίν» της ομάδας, τον 23χρονο από την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, για τον οποίο αναφέρει ότι τον ξέρει από μικρό παιδί. Για έναν ακόμα συγκατηγορούμενο του υποστηρίζει ότι τον γνωρίζει τυπικά και ότι έχει συναντηθεί μαζί του δύο-τρεις φορές μέσα στην προηγούμενη δεκαετία.

Ο ίδιος ερωτάται και για τη συνάντηση που είχε με 49χρονο συγκατηγορούμενο του, διαρκούσης της απαγωγής, σε καφετέρια στην Αθήνα. Υποστηρίζει ότι η συνάντηση τους ήταν τυχαία και απλώς αντάλλαξαν χαιρετισμό. Αναφέρει ακόμα ότι επειδή οι ιδιοκτήτες της καφετέριας είναι από Κρήτη, πολλοί κρητικοί που ταξιδεύουν στην Αθήνα δίνουν τα ραντεβού τους εκεί.

Για τον τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος συνελήφθη στο κρησφύγετο της μάντρας με τα σκραπ, ο 46χρονος υποστηρίζει ότι δεν τον γνωρίζει. «Ένα τηλέφωνο 697315…το γνωρίζετε; Διότι φαίνεται να συνομιλείτε από κοινού με τον τελευταίο φύλακα» τον ρωτάει η ανακρίτρια. «Δεν μου λέει το τηλέφωνο κάτι» απαντά εκείνος.

Με βάση το κλητήριο θέσπισμα στον αδερφό του 46χρονου, ο οποίος επίσης παραπέμπεται ως εμπλεκόμενος στην απαγωγή, αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι  συμμετείχε στη διασφάλιση των συνθηκών εκτέλεσης της επιχείρησης αρπαγής, προβαίνοντας σε παρακολούθηση του χώρου του αεροδρομίου «Ελ Βενιζέλος» κατά την ημέρα της αρπαγής.

Ακόμα υποστηρίζεται ότι αρχές Μαρτίου του 2017 είχε προβεί σε αυτοψία των χώρων που είχαν ανευρεθεί ως κρησφύγετα στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά ενώ το χρονικό διάστημα από 16 Μαϊου έως τα μέσα Αυγούστου 2017 φέρεται να παρείχε και υπηρεσίες φύλαξης.

Σε άλλο κατηγορούμενο με κρητική καταγωγή, ο οποίος συνδέεται με τον 46χρονο και επίσης διαμένει στην Αθήνα,  αποδίδεται ότι μεταξύ άλλων είχε αναλάβει και εκείνος τη διεξαγωγή επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με τους οικείους του απαχθέντος, καθώς παρείχε και υπηρεσίες φύλαξης στα κρησφύγετα της Κρήτης.

Και εκείνος (δεν έχει προφυλακιστεί) στην απολογία του αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων η ανακρίτρια φέρεται να τον ρωτάει για τις ομοιότητες που παρουσιάζει το αυτοκίνητο του με το λευκό βαν, το οποίο είχε εντοπιστεί να πραγματοποιεί τις επικοινωνίες διαπραγμάτευσης την 2α Απριλίου του 2017, ενώ ερωτάται επίσης πώς εξηγεί την παρουσία του στίγματος του κινητού του τηλεφώνου κατά την ώρα της αγοράς τηλεκάρτας που χρησιμοποιήθηκε για τις επικοινωνίες σε συγκεκριμένο περίπτερο την 2α Απρίλιου 2017.

Στο κλητήριο θέσπισμα προσδιορίζεται ο ρόλος που είχε ένας προς ένας οι κατηγορούμενοι, ενώ από το υλικό της δικογραφίας παραμένουν ερωτηματικά για τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, για τα οποία ερωτώνται ξανά και ξανά κάποιοι από τους ήδη κατηγορούμενους. Πρόκειται επίσης για Κρητικούς πλην ενός που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.