νικολιδακης-δήμαρχος-Φαιστού
Ο δήμαρχος Φαιστού

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για το νερό στη Μεσσαρά, καθώς… εξαφανίστηκαν από το φράγμα Φανερωμένης 3 εκ. κυβικά νερού μέσα σε δύο μήνες, όταν ήταν σε όλους γνωστό ότι οι ποσότητες αυτές προορίζονταν για τους ξηρικούς αναδασμούς του Τυμπακίου. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που αποτυπώνει την εκρηκτική πίεση που δέχεται η περιοχή της Μεσσαράς με αποτέλεσμα σήμερα στο φράγμα να έχουν απομείνει 2,5 εκ. κυβικά νερού και να είναι πλέον απαγορευτική η άντληση για λόγους ασφάλειας.

Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται σε μια περιοχή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ανομβρίας, καθώς με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που παρουσίασε η «Π», η πτώση της στάθμης του νερού στη Μεσσαρά έχει φτάσει στα 10 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, όλα δείχνουν ότι θα έχει και συνέχεια, και θα σηματοδοτήσει εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης είναι έντονα προβληματισμένος από την εξέλιξη αυτή, για την οποία έχει ενημερώσει με επιστολές του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Ειδικότερα αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι στις αρχές της άνοιξης, και με τις ελάχιστες βροχές του χειμώνα στο φράγμα Φανερωμένης είχαν αθροιστικά απομείνει 5,5 εκ. κυβικά νερού.

Σε αυτή τη χρονική φάση αποφασίστηκε να σταματήσουν οι παροχές νερού, με την προοπτική την καλοκαιρινή περίοδο να υπάρχουν διαθέσιμα 3 εκ. νερού, που είναι αναγκαία για τους ξηρικούς αναδασμούς που δεν έχουν άλλες πηγές νερού για να αρδεύονται και παράλληλα να απομείνουν 2,5 εκ. νερού που είναι το όριο για την ασφάλεια και την ευστάθεια του φράγματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα ευστάθειας.

Ωστόσο, ενώ είχε αποφασιστεί να μπει χειρόφρενο στην άρδευση, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες, «έκαναν φτερά» 3,5 εκ νερού από το φράγμα Φανερωμένης για τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση στο ερώτημα «πού πήγαν;». Η εξέλιξη αυτή έχει ανοίξει μεγάλα ζητήματα, αφενός για το πώς θα καλυφθούν αρδευτικά οι ξηρικοί αναδασμοί που καλύπτονται με το νερό του φράγματος, το οποίο για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει νερό.

Αφετέρου, το νερό του φράγματος έχει ήδη φτάσει στο όριο ασφάλειας πριν να φτάσουμε στη θερινή περίοδο, και μοιραία τίθενται έντονοι προβληματισμοί σε σχέση με το πόσο μπορεί να χαμηλώσει η στάθμη του λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, σε πρώτο επίπεδο, και σε δεύτερο επίπεδο τι θα συμβεί εάν την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με ένα νέο ξηρό υδρολογικά έτος.