Ο δημοτικός δρόμος που χάθηκαν οι 4 άνθρωποι

Ένας δρόμος που περνά μέσα από ποτάμι,  χωρίς καμία απολύτως  σήμανση, ο οποίος στους χάρτες ηλεκτρονικής αναζήτησης εμφανίζεται ως κύρια  δημοτική όδευση, ήταν η πύλη της κόλασης που οδήγησε σε φρικτό θάνατο την οικογένεια που ξεκληρίστηκε.

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα βάζει στο τραπέζι αμείλικτα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν σαν ελάχιστη οφειλή στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, αλλά και σαν χρέος απέναντι στην κοινωνία για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς.

Τα ερωτηματικά ξεκινούν από τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, αφορούν τη σήμανση του δρόμου και από το πώς νομιμοποιείται χωρίς βασικά μέτρα προστασίας να λειτουργεί ένας δρόμος τον οποίο οι μηχανές ηλεκτρονικής αναζήτησης εμφανίζουν όχι ως αγροτικό αλλά ως δημοτικό. Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και κάτι ακόμα…

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο έχουν καταγραφεί δεκάδες αντίστοιχα περιστατικά παράσυρσης, αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά θρηνήσαμε και νεκρούς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο δρόμος που οδήγησε στον θάνατο μια οικογένεια η οποία επέστρεφε από γαμήλιο γλέντι θεωρητικά είναι αγροτικός δρόμος, όπως πολλοί άλλοι κάθετοι δρόμοι που διασχίζουν το ποτάμι. Τώρα, το πώς στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης ένας αγροτικός δρόμος εμφανίζεται ως δημοτικός είναι ένα ζήτημα που ασφαλώς θα πρέπει να απαντηθεί.

Διότι εάν κάποιος βάλει σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό χάρτη οδήγησης αναζήτηση για βοήθεια με προορισμό οποιοδήποτε σταθερό σημείο της περιοχής από την οποία φέρεται να έφυγαν τα άτυχα θύματα οδηγεί μέσα από τον Γεροπόταμο… Άρα εδώ τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα για το πώς ένας δρόμος ο οποίος περνά μέσα από το ποτάμι δίδεται ως προτεινόμενη λύση στα διερχόμενα οχήματα.

Τραγικό και απαράδεκτο επίσης είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο, όπου τα νερά του ποταμού είχαν φουσκώσει, δεν υπήρχε καμία κορδέλα που να δίνει το στίγμα ότι η διέλευση είναι απαγορευτική. Και βεβαίως δεν υπήρχε καμία απολύτως πινακίδα που να ενημερώνει και να προειδοποιεί τα διερχόμενα οχήματα για τον κίνδυνο της παράσυρσης. Οι ενημερωτικές αυτές πινακίδες είναι αναγκαίες, καθώς σώζουν ζωές στις λεγόμενες ”ιρλανδικές διαβάσεις”, όπως ονομάζονται οι οδεύσεις που συναντιούνται με χειμάρρους χωρίς να υπάρχει γέφυρα.

Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο. Ωστόσο στις διαβάσεις αυτές μετά από βροχοπτώσεις εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη, πράγμα που αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

O δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης

Με δηλώσεις του στην «Π» δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης δεν κρύβει τη συντριβή του για το τραγικό περιστατικό το οποίο έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος δεν ήταν σε καμία περίπτωση δημοτικός αλλά αγροτικός και μάλιστα χαρακτηρισμένος, καθώς βρίσκεται σε περιοχή αναδασμού.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ευθύνη για τη σήμανση και τον καθαρισμό των ρεμάτων δεν ανήκει στον Δήμο σύμφωνα και με τον νόμο 4555, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πενιχρά μέσα για να διαχειριστεί μια τέτοια ευθύνη. Επειδή σε κοντινό σημείο βρίσκεται βιολογικός καθαρισμός και ο σταθμός μεταφόρτωσης, ο κ. Αρμουτάκης τονίζει ότι προ διετίας είχε κινήσει διαδικασία για την κατασκευή γέφυρας και μάλιστα για το σκοπό αυτό  διεκδίκησε και διασφάλισε  τη σχετική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου το έργο να αρχίσει.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι υπάρχουν άλλες  δεκαπέντε αντίστοιχες  διαβάσεις  που περνούν τον ποταμό και σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει και στο παρελθόν περιστατικά παράσυρσης. Επειδή λοιπόν υπάρχει η σχετική εμπειρία, ο κόσμος αποφεύγει το συγκεκριμένο σημείο όπου είναι πολύ εύκολο ένα αυτοκίνητο να παρασυρθεί.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της σήμανσης ο κ.  Αρμουτάκης σημειώνει ότι είναι σχετικό ζήτημα τονίζοντας ότι ακόμα και όταν τοποθετήθηκαν κορδέλες κάποιοι περνούσαν από το συγκεκριμένο σημείο και δεν λάμβαναν υπόψη τους την προειδοποίηση.

Η άμεση κινητοποίηση   σώζει ζωές

Στον αντίποδα του τραγικού περιστατικού στον Γεροπόταμο, στο Δήμο Ηρακλείου η έγκαιρη κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας αποδείχτηκε σωτήρια όταν πλημμύρισε το ρέμα κάτω από τη γέφυρα στον Κατσαμπά.

Όπως είναι γνωστό, από το βράδυ της Παρασκευής οι αδιάκοπες βροχές είχαν πνίξει την περιοχή με αποτέλεσμα να παρασυρθούν δύο μηχανάκια. Πρόκειται για τη λεγόμενη “ιρλανδική διάβαση”.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργο Στρατήγη, η τελευταία νεροποντή, ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο, δημιούργησε ένα ποτάμι το οποίο βύθισε τον δρόμο μέσα στο νερό σε ένα μήκος 12 μέτρα και σε ένα βάθος που έφτανε το μισό μέτρο. Με εντολή του προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας Μ. Παττακού, η περιοχή αστυνομευόταν μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, οπότε τοποθετήθηκε ένα μεγάλο πανό το οποίο απέτρεπε τη διέλευση των οχημάτων.