Αποκλεισμός δρόμων, σπιτιών και καταστροφή θερμοκηπίων
Απ’ Οκτώβρη καλοκαίρι, απ’ Οκτώβρη και χειμώνα. Θα μπορούσε να είναι μία παραλλαγή της γνωστής παροιμίας, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αφιερωμένη στα Μάλια.
Κι αυτό γιατί, στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από την κακοκαιρία και την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα της Κρήτης. Οι εικόνες που έφερε στο φως το χθεσινό πρωινό ήταν ενδεικτικές των ακραίων φαινομένων που πλήττουν πλέον ολόκληρο τον κόσμο και δείχνουν πως πλέον δεν υπάρχουν εποχές, ούτε και ομαλές μεταβάσεις.
Κατεστραμμένα θερμοκήπια και περιουσίες, μαγαζιά που είχαν πλημμυρίσει, αλλά και δρόμοι με πάνω από ενάμιση μέτρο χαλάζι, ήταν μερικές μόνο από τις εικόνες που αντίκρισαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής. Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι και την Δευτέρα, έκαναν κανονικά μπάνιο στις παραλίες κι απολάμβαναν ένα καλοκαίρι… μακράς διάρκειας.
Όλα άρχισαν από τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη, όταν χιλιάδες κεραυνοί έπληξαν το βόρειο τμήμα της Κρήτης, που συνοδεύτηκαν από θυελλώδεις ανέμους και έντονη χαλαζόπτωση, με χαλάζι το οποίο θύμισε… πέτρα. Η αναστάτωση ήταν τεράστια, με τους κατοίκους να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν στη μανία των φυσικών φαινομένων.
Το πρωί οι κάτοικοι είδαν στους κεντρικούς δρόμους… άσπρη ημέρα από το χαλάζι, η οποία όμως ήταν μαύρη σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, διαλυμένα θερμοκήπια, χτυπημένες από τον καιρό καλλιέργειες κι ένα απόκοσμο τοπίο ήταν αυτά που αντίκρυσαν οι κάτοικοι ξυπνώντας το πρωί.
Την απογοήτευση τους διαδέχθηκε η ανησυχία, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως η μανία του καιρού παρέσυρε στο πέρασμα της ακόμα και υπερσύγχρονες θερμοπροσόψεις που κατασκευάζονται θεωρητικά από ανθεκτικά υλικά και θωρακίζονται με σοβά.
Την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή, κάτοικοι αλλά και δημοτική αρχή αναμένουν τις απαντήσεις της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, αφού τα Μάλια μετά από το περυσινό χτύπημα της Thomas Cook και της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, δέχθηκαν φέτος ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα με τον κοροναϊό κι ακόμα ένα με την σφοδρή χαλαζόπτωση, που αντίστοιχή της δεν παρατηρήθηκε πουθενά αλλού σε επίπεδο Κρήτης.
«Μετράμε τις μέχρι τώρα πληγές μας λοιπόν» ήταν το σχόλιο του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, ο οποίος και επισήμανε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
«Μεγάλες ζημιές και στην δημοτική ενότητα Χερσονήσου. Στο όμορφο Κουτουλουφάρι και πέριξ του Αγίου Βασιλείου έχουμε ουσιαστικά καταστροφή στο μεγαλύτερο τμήμα του οδοστρώματος. Παρακαλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες που δεν είναι καλή η ορατότητα.
Οι δε ζημιές στην αγροτική παραγωγή πολύ μεγάλες σε σημείο ολοκληρωτικής καταστροφής για πολλών ειδών καλλιέργειες, με ότι αυτό σημαίνει για τους παραγωγούς μας σε μία πολύ κακή οικονομικά χρονιά. Ευχαριστώ πολύ την υπηρεσία και τους υπαλλήλους μας για την υπεράνθρωπη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) τους προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών».