Την πολιτική στήριξη των βουλευτών του Ηρακλείου, πρόκειται να ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να αναδειχτεί και να στηριχθεί το αίτημα του για την επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε καταπατητές που τα έχουν καταλάβει εδώ και δεκαετίες.
Η Λότζια επαναφέρει το διαχρονικό αίτημα της με αφορμή τις πληροφορίες που φέρνουν την Κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο νόμου δια μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στα ακίνητα που κατέχουν αυθαίρετα έναντι εύλογου τιμήματος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητηθεί από τους βουλευτές να ασκήσουν πολιτική πίεση ώστε η νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται να συμπεριλάβει και τις αντιξοότητες που καταγράφονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου, όπου εντοπίζονται πολλές και διαφορετικές κατηγορίες καταπατήσεων.
Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, η οποία σημειώνει ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να σπάσει επιτέλους αυτός ο γόρδιος δεσμός της ομηρείας που υπάρχει και εντοπίζεται με έμφαση όχι μόνο στα αστικά κέντρα με κορωνίδα την περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού, αλλά και περιφερειακά στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου.
Η ίδια τονίζει με έμφαση ότι είναι επιτακτικό ζήτημα τα προβλήματα αυτά να λυθούν τώρα που “τρέχει” το κτηματολόγιο, ώστε δεκάδες οικογένειες να μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας στα ακίνητά τους, να μπορούν να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και γενικότερα να καταφέρουν να οργανώσουν σωστά τις ζωές τους σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους.
Η αντιδήμαρχος σημειώνει ότι το θέμα των καταπατήσεων έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες σε τοπικό επίπεδο, διότι δεν αφορά σε πέντε ανθρώπους που καταπάτησαν δημόσια γη πέντε χρόνια και κανείς δεν τους ενόχλησε. Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται στα συγκεκριμένα ακίνητα 60-70 χρόνια διότι ήταν κλήροι που μοιράστηκαν και με την πάροδο των χρόνων ξαναμοιράστηκαν από την αρχή με αποτέλεσμα να γίνεται ένα απίστευτο μπάχαλο.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν όμως και στην ενδοχώρα του Ηρακλείου που όπως σημειώνει η κ. Καλογεράκη είχαν αναδειχτεί το Φθινόπωρο του 2016
μετά την κατάθεση των δηλώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου αποκαλύφθηκε ότι η ακίνητη περιουσία του Δήμου στην ενδοχώρα είναι σε υψηλότατο ποσοστό καταπατημένη. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι για τα ίδια ακίνητα υπήρχε επικάλυψη σε ότι αφορά στις δηλώσεις ιδιοκτησίας. Ασφαλώς το γεγονός ότι ο Δήμος έχει στα χέρια του τίτλους ιδιοκτησίας τον καλύπτει απόλυτα σε σχέση με την κατοχύρωση των ακινήτων του.
Ωστόσο όπως εξηγεί η κ. Καλογεράκη το θέμα είναι, ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους καταπατητές βρίσκεται επάνω στα χωράφια και τα ακίνητα αυτά εδώ και δεκαετίες, τα έχει καλλιεργήσει, έχει χτίσει σπίτια. Άρα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα ο Δήμος να αρχίσει να τους βγάζει από τα σπίτια τους, ή να βγάζει στο σφυρί τις εκτάσεις αυτές. Σε ποσοστό έως και 60% έχουν καταπατηθεί κυρίως στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου αγροτικά δημοτικά ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές της Σίλαμου του Άη Βλάσση, των Βασιλειών. Το πιο λογικό είναι να επανέλθει νομικά η δυνατότητα πώλησης δημοτικών εκτάσεων σε ανθρώπους που μακροχρόνια έχουν καταπατητές όπως άλλωστε προβλεπόταν από το νόμο 1080/80 που στην πορεία καταργήθηκε.