Η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ως κλινική τριτοβάθμιου νοσοκομείου, καλύπτει περιπτώσεις ασθενών από όλη την Κρήτη, τη Θήρα και νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι ένας χώρος αισιοδοξίας, αφού εκεί η ζωή μπορεί να νικήσει τον θάνατο.
Από τις πάνω από 1.000 εισαγωγές ασθενών που γίνονται τον χρόνο, το ποσοστό επιβίωσης φθάνει το 82%.
Για τους ανθρώπους του τμήματος με την υψηλή κατάρτιση, τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει η Μονάδα, που θεωρείται από τις καλύτερες, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τον σχεδιασμό για το αύριο μιλά στην “Π” ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Εντατικής Ιατρικής και Πνευμονολογίας κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος.
Τα πρόσωπα της Μονάδας
Το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αποτελείται από τον δ/ντή κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο (Καθηγητής Εντατικής Ιατρικής και Πνευμονολογίας) και τους Ευμορφία Κονδύλη (καθηγήτρια Εντατικής Ιατρικής), Κατερίνα Βαπορίδη (αν. καθηγήτρια Εντατικής Ιατρικής), Ευαγγελία Ακουμιανάκη (επικ. καθηγήτρια Εντατικής Ιατρικής), Μαρία Αναστασάκη, Νεκταρία Ξηρουχάκη, Γιώργο Πρινιανάκη, Πολυχρόνη Μαλλιωτάκη, Χριστίνα Αλεξοπούλου (δ/ντες ΕΣΥ), Ελένη Αποστολάκου, Διαμαντίνα Μαρούλη, Χαράλαμπο Ψαρολογάκη (επιμ. Α ΕΣΥ), Σοφία Κοκκίνη, Εμμανουήλ Πεδιαδίτη, Αθανασία Πρόκλου, Ελευθέριο Παπαδάκη, Χαράλαμπο Παππά, Ευγενία Τριανταφυλλίδου, Μερόπη Παναγιωταράκου, Ιωάννη Κωνσταντίνου, Μαρία Μπολάκη (επιμ. Β ΕΣΥ) και Βαλεντίνα Κλωνάρη (εξειδικευόμενη ΜΕΘ).
Στις δύο ΜΕΘ ΠαΓΝΗ απασχολούνται περί τους 80 νοσηλευτές υπό την καθοδήγηση των προϊστάμενων Γεωργίας Τασούλη και Μανώλη Χαρωνιτάκη και των αναπληρωτριών τους Μαρία Τζαρδή και Χρυσή Κορνηλάκη.
Υψηλά ποσοστά επιβίωσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεωργόπουλο, η Η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ καλύπτει, ως κλινική τριτοβάθμιου νοσοκομείου, περιπτώσεις ασθενών από όλη την Κρήτη, τη Θήρα, αλλά και νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο αριθμός των ετήσιων εισαγωγών της υπερβαίνει τις 1000 με ένα ποσοστό επιβίωσης περίπου 82%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο χώρος της ΜΕΘ είναι ένας χώρος αισιοδοξίας αφού εκεί μπορεί να νικηθεί ο θάνατος.
Σύνθημα της Μονάδας ήταν πάντα η εξωστρέφεια και για τον λόγο αυτό κατάφερε να αναπτύξει δράσεις που αφορούν νοσήματα εκτός Εντατικής Θεραπείας όπως αυτά της πνευμονικής κυκλοφορίας (Εργαστήριο Πνευμονικής Υπέρτασης με περισσότερους από 50 καθετηριασμούς ανά έτος), το Ιατρείο Διαταραχών της Αναπνοής στον Ύπνο με περί τις 1.500 επισκέψεις ασθενών/έτος και 700 πολυσωματογραφικές μελέτες ύπνου ετησίως.
Άλλο πρωτοπόρο τμήμα είναι το Εργαστήριο Υπερηχογραφικής Απεικόνισης του Πνεύμονα που προσφέρει πολύτιμη διαγνωστική βοήθεια, αλλά και ανακούφιση σε περίπου 150 ασθενείς/έτος που νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ. Επιπλέον λειτουργεί το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Δοκιμασίας Άσκησης που στοχεύει στην ταυτόχρονη λεπτομερή αξιολόγηση της λειτουργίας διαφορετικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος κατά την διάρκεια της άσκησης με περίπου 50 εργοσπιρομετρίες κάθε χρόνο.
Καινοτομίες
Η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ θεωρείται μια από τις πλέον καταξιωμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθώς εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών. Αποτελεί ΜΕΘ αναφοράς στην εφαρμογή του μηχανικού αερισμού εφαρμόζοντας πρωτοπόρες πρακτικές παρακολούθησης και διαχείρισης του αναπνευστικού συστήματος των βαρέως πασχόντων. Οι ιατροί της ΜΕΘ είναι στο σύνολό τους εξοικειωμένοι και πιστοποιημένοι στην χρήση παρακλίνιου υπερηχοτομογραφίας, ενώ η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ συμμετέχει σε πρωτοπόρα διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα όπως για παράδειγμα τη μελέτη των διαταραχών του ύπνου σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, χρήση καινοτόμων μοντέλων μηχανικού αερισμού κ.ά.
Η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει καταφέρει να καταργήσει τα έντυπα από την καθημερινότητά της, χάρη στην δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου (για πρώτη φορά σε ΜΕΘ στην Ελλάδα) μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος (CritIS) που οραματίστηκε και υλοποίησε η ιατρική ομάδα της ίδιας της ΜΕΘ. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται πλέον σε αρκετές ΜΕΘ και στην υπόλοιπη χώρα. Ένα άλλο πεδίο στο οποίο η ΜΕΘ συμμετέχει με ιδιαίτερη ευαισθησία σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.
Τέλος, ήδη από το 2020 οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη ΜΕΘ ΠαΓΝΗ έχουν λάβει πιστοποίηση διασφάλισης ποιότητας ISO.
Πρωτοπόροι στην εκπαίδευση
Ένα από τα χαρακτηριστικά της ΜΕΘ ΠαΓΝΗ είναι η υψηλή κατάρτιση των ανθρώπων που την στελεχώνουν. Ιατροί προερχόμενοι από βασικές ιατρικές ειδικότητες (Παθολογία, Πνευμονολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία κ.ά) που έχουν εξειδικευτεί στην Εντατική Ιατρική συμμετέχοντας σε διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές σε σημαντικές ΜΕΘ του εξωτερικού εργάζονται σε αυτήν. Τους συνεπικουρούν νοσηλευτές ιδιαίτερων δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί μετά από εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΜΕΘ θεωρείται υψηλοτάτου επιπέδου και απευθύνεται, πέραν των ιατρών που εργάζονται στη ΜΕΘ, και σε άλλες ειδικότητες που ασχολούνται με βαρέως πάσχοντες ασθενείς αλλά και σε φοιτητές Ιατρικής που διαχρονικά την επιλέγουν για την κλινική τους άσκηση.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ και οι συνεργάτες του εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο ειδικό σεμινάριο για τη σωστή εφαρμογή του μηχανικού αερισμού στο οποίο έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1000 εκπαιδευόμενοι Εντατικολόγοι από όλη την Ελλάδα.
Η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ ήταν η πρώτη κλινική του Νοσοκομείου που εφάρμοσε διαδικτυακά μαθήματα με συνεργασίες με ΜΕΘ της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Στον καιρό δε της πανδημίας COVID19, η ΜΕΘ ΠαΓΝΗ συμμετείχε σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτών (που δεν συμμετέχουν στην καθημερινότητά τους στην φροντίδα βαρέως πασχόντων ασθενών) στις βασικές γνώσεις ΜΕΘ ώστε αν χρειαστεί να συνεπικουρίσουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο εντατικής θεραπείας (COVID19 SPACE).
Ιατρείο παρακολούθησης μετά τη ΜΕΘ
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το αύριο; Ο διευθυντής της ΜΕΘ επισημαίνει: “Σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική ΠαΓΝΗ επιδιώκεται η δημιουργία κέντρου αναφοράς ECMO (εξωσωματικής οξυγόνωσης της κυκλοφορίας) στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ασθενών με αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα.
Τέλος, δεδομένου ότι στη σύγχρονη εποχή επιδίωξη της Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνο η νίκη της ζωής, αλλά και η παράδοση πίσω στην κοινωνία ανθρώπων που θα είναι λειτουργικοί και αυτοεξυπηρετούμενοι, πρόκειται να επαναλειτουργήσει το Ιατρείο παρακολούθησης των ασθενών μετά την έξοδό τους από τη ΜΕΘ στο οποίο θα γίνεται με πολυ-επιστημονική προσέγγιση (multidisciplinary approach) η εκτίμηση των ασθενών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την νοσηλεία τους στη ΜΕΘ (μυοπάθεια, μετατραυματικό stress κα)”.