Σβήνει αργά και βασανιστικά η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που χρόνια τώρα βουλιάζει σε ένα αδιέξοδο αναντικατάστατων απωλειών προσωπικού, το οποίο συρρικνώνεται δραματικά. Το ερώτημα τέθηκε ευθέως στη Γενική Συνέλευση της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας από την πρόεδρό της κ. Σοφία Κανάκη: «Κλείνει η Βικελαία;».
Πρόκειται για ένα ερώτημα που, όπως πολλοί επισημαίνουν, μένει να προσδιοριστεί ως προς το χρόνο του, δηλαδή το πότε θα συμβεί αυτό, διότι η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως προδιαγεγραμμένη. Όπως είναι γνωστό, το 2016 όταν μετά από δέκα χρόνια επαναλειτούργησε η Βικελαία στο Αχτάρικα (αφού ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του) αποδείχτηκε στην πράξη ότι απέχει πολύ από αυτό που όλοι περιμέναμε. Το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αναδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο και κλιμακώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας, τονίσθηκε ότι από τους 35 υπαλλήλους που είχε σε μια από τις ενδοξότερες περιόδους λειτουργίας της, εκείνης του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη, σήμερα έχει μόνο 7 (!) και από το καλοκαίρι θα περιοριστούν στους 6, λόγω συνταξιοδότησης ενός εκ των υπαλλήλων. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι μια από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες σε βιβλία, συλλογές, δωρεές και με ορισμένα αρχεία μοναδικά βιβλιοθήκες, κινδυνεύει να κλείσει και να διαλυθεί. Ακόμα τονίσθηκε ότι είναι μέγιστη η ευθύνη του εκπαιδευτικού και πνευματικού γενικότερα κόσμου του τόπου μας και φυσικά των πολιτικών εκπροσώπων μας.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρακτικά αναδύεται είναι ότι το κρίσιμο αυτό θέμα δεν μπήκε ποτέ στο κάδρο της δημοτικής Αρχής, με την προοπτική χάραξης μιας επίσημης στρατηγικής που θα μπορούσε να ανατάξει τα αδιέξοδα του στελεχιακού αποδεκατισμού της Βικελαίας, που ασφαλώς δεν λύνεται μέσα από εμβαλωματικές λύσεις ολιγόμηνων συμβάσεων. Είναι φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή θα διαχειριστεί το κρίσιμο θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού της συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική και το μέλλον της Βικελαίας, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται με ένα τρόπο που ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά αντάξιος της πρωτοπόρας ιστορικής διαδρομής των «χρυσών» εποχών της.Θυμίζουμε ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη συνέδεσε τη διαδρομή της με τη διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας εκδηλώσεων όπως η έκθεση εικόνων της Κρητικής Σχολής, η έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του και ασφαλώς η έκθεση «από τα πορτραίτα του φαγιούμ στις απαρχές της τέχνης των βυζαντινών εικόνων».
Είναι κρίσιμο ζήτημα να διευκρινιστεί ότι παρά τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού της Βικελαίας, εξακολουθεί να παράγεται πολύ σημαντικό έργο είτε σε ό,τι αφορά στην εκδοτική της δραστηριότητα, που είναι πλούσια και παραγωγική, είτε σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων και συνεδριακών δραστηριοτήτων που έχουν αναδείξει μείζονα ιστορικά γεγονότα. Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί όταν οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει συνταξιοδοτηθούν, σε ποιους θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους και ποιος θα αναλάβει την συνέχιση του έργου τους είτε σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των μεταφράσεων είτε την κατανομή και ταξινόμηση των αρχείων ή τη εκδοτική δραστηριότητα, για τα οποία απαιτείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Για το κρίσιμο αυτό θέμα η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη προσωπικού διότι η Βικελαία πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να σταθεί στο ύψος του κύρους που είχε διαχρονικά. Ο ρόλος της είναι και παραμένει ουσιαστικός και το Ηράκλειο οφείλει με όλες του τις δυνάμεις να συνταχθεί και να στηρίξει την προσπάθεια της ενίσχυσής της με επιστημονικό προσωπικό.