Ο Αποσελέμης αδειάζει, οι αγωγοί έχουν διαρροές και το Ηράκλειο «πνίγεται» στα προβλήματα υδροδότησης

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα τεχνικά συνεργεία για να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η διαρροή του αγωγού που μεταφέρει νερό στο Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη, ενώ μέσα στο επόμενο 15νθήμερο έρχεται νέο σοκ απορρύθμισης στο σύστημα υδροδότησης της πόλης, αφού θα γίνει αντικατάσταση τμήματος 50 μέτρων του παλαιωμένου αγωγού που μεταφέρει νερό από τις γεωτρήσεις των Μαλίων, στο ύψος του Κακού Όρους επειδή στο σημείο αυτό καταγράφονται οι μεγαλύτερες ζημιές.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να κλείσει η πολύμηνη διαρροή του αγωγού του φράγματος Αποσελέμη, που ήταν η αιτία να χαθούν περισσότερα από 30 χιλιάδες κυβικά νερού, σε μια κρίσιμη περίοδο που μετρά και η τελευταία σταγόνα, με την ελπίδα να αρχίσει από σήμερα η ανατροφοδότηση της πόλης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μια μεγαλύτερη διακοπή στην υδροδότηση θα προκαλέσει βαρύ πλήγμα στο Ηράκλειο, που έχει απόλυτη ανάγκη αυτά τα 500 κυβικά που μοιράζεται με το δήμο Χερσονήσου και τον Άγιο Νικόλαο.

Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι είμαστε στον Οκτώβρη και ακόμα δεν έχει βρέξει και το ελάχιστο νερό του φράγματος μπορεί να μας καλύψει υδροδοτικά μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει αντιληφθεί ότι είμαστε στην «κόψη του ξυραφιού» και μια ζημιά που μπορεί να προκληθεί μπορεί να προκαλέσει τεράστια απορρύθμιση στην τροφοδοσία νερού της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Με αυτή τη διαπίστωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ότι στο σχεδιασμό της δημοτικής επιχείρησης είναι να αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό τις αλλεπάλληλες ζημιές του αγωγού των Μαλίων, αντικαθιστώντας ένα σημαντικό τμήμα του.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη έχει διαπιστωθεί ότι ο παλαιωμένος αγωγός που μετρά πάνω από 60 χρόνια ζωής έχει πολύ συχνές καταστροφές στο ύψος του Κακού Όρους.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μετά από ένα 15νθήμερο, να γίνει μια διακοπή της λειτουργίας του για να αντικατασταθούν 50 μέτρα του αγωγού με σύγχρονο δίκτυο ώστε να αναχαιτιστούν σε ένα επίπεδο και τα προβλήματα των ζημιών που καταγράφονται.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, η αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στον αγωγό της Τυλίσου και με τον τρόπο αυτό λύθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι αλλεπάλληλες ζημιές και τα προβλήματα που υπήρχαν σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, ο κ. Βουρεξάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που δεν είναι καλή, καθώς τα 3 εκατομμύρια κυβικά νερού που έχουν απομείνει στο φράγμα Αποσελέμη, δίνουν τον τόνο για το τι έπεται με δεδομένο και το γεγονός ότι είμαστε στα μέσα Οκτώβρη, και ακόμα δεν έχουμε δει βροχές που θα μας έκαναν να αισιοδοξούμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Όπως είναι γνωστό, το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται στην τελευταία στάθμη υδροληψίας και το νερό είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της διύλισης να γίνεται σε μεγαλύτερη πίεση, με πολύ συγκεκριμένους όρους και πλαίσιο και λόγω της πίεσης αυτής αναγκαστικά μειώνεται η παροχή νερού, που μπορεί να διατεθεί στους τρεις δήμους.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη ουσιαστικά οι κραδασμοί της 48ωρης διακοπής της υδροδότησης από το φράγμα Αποσελέμη θα γίνουν αντιληπτοί από αύριο Πέμπτη, ενώ, όπως εξηγεί, τα πιο ευάλωτα σημεία του Ηρακλείου παραμένουν η περιοχή Πλαστήρα και τα ψηλά σημεία στον Άι Γιάννη.