Ο… άνυδρος Τσιάρας  δεν είχε απαντήσεις για  την ξηρασία της Κρήτης

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων ότι η έλευση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Ηράκλειο με αφορμή το συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις στα διογκωμένα προβλήματα του κλάδου, που συνεχώς διολισθαίνουν, με κορυφαίο αυτή της λειψυδρίας που έχει προκαλέσει ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία, λόγω της φτώχειας που γεννά η ξηρασία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάθισε στο τραπέζι με τους συνδικαλιστές του πρωτογενή τομέα, ενώ λίγες ώρες πριν, η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Χ. Κέλλας με τους εκπροσώπους των αγροτών μέσα σε κλίμα έντασης, αποδείχτηκε και πάλι αδιέξοδη καθώς δεν δόθηκε καμία απάντηση στα αιτήματα του κλάδου, τα οποία ωστόσο ξεκαθάρισε ότι γνωρίζει πολύ καλά.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Τσιάρας, στο περιθώριο του συνεδρίου, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγροτών τόνισε ότι η Κρήτη έχει πληγεί από την κλιματική κρίση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας και υπενθύμισε την κάθοδό του τον Ιούλιο, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για νέα επίσκεψη στην Κρήτη που, όπως εξήγησε, θα είχε γίνει εάν δεν είχε την πίεση των έκτακτων κυβερνητικών υποχρεώσεων. Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν έργα που προκρίνονται ως κορυφαία για τον πρωτογενή τομέα, ενώ για τις επιδοτήσεις υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να μην μπουν σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Τσιάρας είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι σήμερα το πρόβλημα της λειψυδρίας επισκιάζει τα πάντα, διότι υπάρχουν βαρύτατες απώλειες στο αγροτικό κεφάλαιο και αυτό θα έχει σοβαρότατες παρενέργειες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα της τοπικής οικονομίας.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Ειδικότερα, όπως τόνισε με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Ιερωνυμάκης, αυτό το οποίο περιέγραψε στον υπουργό είναι ότι χάθηκε το 50% του συνόλου της παραγωγής του ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ στην ανατολική πλευρά του νησιού, το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ελιές φτάνει το 70%.

Το δραματικότερο όλων είναι, όπως είπε, ότι η λειψυδρία που κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία ξεράθηκαν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στο κεφάλαιο των παραγωγών. Οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να ανατάξουν καλλιεργητικά την περιουσία τους θα πρέπει να περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα που έθεσε στον υπουργό είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της αμπελοκαλλιέργειας με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει συρρικνωθεί το 80% των καλλιεργειών.

Όπως είπε, είναι ανεπίτρεπτο σήμερα στην Κρήτη να εισάγεται το κρασί, διότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού. Αντίστοιχα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός στην κτηνοτροφία και στη μελισσοκομία και σε άλλους κρίσιμους τομείς.