Εθελοντές και γιατροί περιθάλπουν τους μετανάστες στο λιμάνι του Ηρακλείου
Και οι 80 μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους

Τουλάχιστον πέντε ημέρες βρίσκονταν στη θάλασσα οι 80 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο δήλωσε μηχανική βλάβη στις 11.30 το βράδυ της Τρίτης κι ενώ έπλεε 37 μίλια νότια της Κρήτης. Από την μέχρι χθες έρευνα των στελεχών του Κεντρικού λιμεναρχείου Ηρακλείου προκύπτει ότι η αφετηρία τους ήταν η Αττάλεια της Τουρκίας, όπου συγκεντρώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων αυτών με όνειρό τους μια καλύτερη ζωή σε χώρα της Ευρώπης, πιθανόν την Ιταλία.

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος (ναυαγοσωστικό και ΠΛΣ από την Ιεράπετρα) αμέσως μετά την ενημέρωση του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Λ.Σ και παραπλέοντα σκάφη μετέφεραν τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο αρχικά στους Καλούς Λιμένες όπου τους παρασχέθηκε τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η νεαρή αλλοδαπή δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με ενημέρωση από πηγές του Λ.Σ, πρόκειται για 51 άνδρες, 12 παιδιά και 17 γυναίκες, ενώ όπως τόνισαν στελέχη του Σώματος, ανάμεσα στους 51 άνδρες υπάρχουν και πολλοί έφηβοι.

Στη συνέχεια και οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο μεταφέρθηκαν σε αίθουσα των λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Από μέχρι χθες  στοιχεία που έχουν συλλέξει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ηρακλείου φαίνεται οι μετανάστες κατέβαλαν  αρκετά χρήματα στους διακινητές τους. Αν και ακόμα δεν έχει προκύψει ποιοι ήταν συνολικά αυτοί, από την έρευνα που γίνεται, φαίνεται να έχουν υποδειχθεί ως διακινητές κάποιοι Αιγύπτιοι. Μέχρι χθες την ώρα που έκλεινε η σύνταξη της «Π», στους λιμενικούς υποδείχθηκαν δύο με τρεις Αιγύπτιοι, ωστόσο ο αριθμός τους δεν αποκλείεται να είναι  μεγαλύτερος.

Και οι 80 μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους
Διευθυντικά στελέχη της TUI συναντήθηκαν με περισσότερους από 200 ξενοδόχους από την Ελλάδα και την Κύπρο

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους 80 μετανάστες ανέφεραν πως δεν συνάντησαν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ορισμένοι είχαν έγγραφα, μάλιστα ένας από αυτούς φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι υπήκοος Αφγανιστάν, αλλά να έχει έγγραφα για την παραμονή του στην Τουρκία.

Αναφορικά με την εθνικότητά τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, πρόκειται για Αφγανούς, Σύρους, Ιρανούς , Ιρακινούς , ενώ κάποιο δήλωσαν Αιγύπτιοι και αυτό κίνησε εξαρχής το ενδιαφέρον των Αρχών, ενώ υπήρχαν και Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν σήμερα, η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα μαζί με τους διακινητές, ενώ υπήρχε η σκέψη οι μετανάστες να ξεκινήσουν  ακόμα και σήμερα οι διαδικασίες για να προωθηθούν σε κέντρο υποδοχής. Ένα ενδεχόμενο που ήταν χθες υπό σκέψη ήταν να μεταφερθούν στο κέντρο υποδοχής στη Μαλακάσα.

Για τον εντοπισμό των μεταναστών νότια της Κρήτης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Το περιστατικό με το πλοίο που μετέφερε 80 μετανάστες, 51 άνδρες, 17 γυναίκες και 12 παιδιά, είναι ένα ακόμα περιστατικό που αναδεικνύει την βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, που οδηγεί χιλιάδες ξεριζωμένους να ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή μακριά από την φτώχεια και τις συνέπειες του πολέμου που έχουν ξεσπάσει στις γειτονικές χώρες.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, τον Γιάννη Χριστοφοράκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, και τον Μιχάλη Κασαπάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό Σύμβουλο στον Δήμο Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση βρέθηκε στο Λιμάνι του Ηρακλείου όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες από τους Καλούς Λιμένες από όπου είχαν αρχικά περισυλλεγεί.

Είχε ακολουθήσει παρέμβαση του Μανώλη Συντυχάκη πριν την άφιξη τους στον Λιμενάρχη Ευθύμιο Δουβή στον οποίο μετέφερε το αίτημα να εξασφαλιστούν άμεσα με ευθύνη του κράτους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους αλλά και τροφοδοσίας με όλα τα αναγκαία υλικά για όσο καιρό παραμείνουν. Επίσης να εξασφαλιστούν χωρίς γραφειοκρατίες και άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν…