Σε πλήρη ετοιμότητα και χωρίς περιστατικά που σχετίζονται με τις δονήσεις μέχρι τώρα
Ενώ η Σαντορίνη πάλλεται στο βασανιστικό χορό ασταμάτητων σεισμών διαφορετικής έντασης και διάρκειας, καταγράφονται απίστευτες ιστορίες ανθρώπων όπως αυτών που είναι αιμοκαθαιρόμενοι και είναι αναγκασμένοι να κάθονται συνεχώς στην ίδια θέση για ώρες, την ίδια ώρα που οι δονήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.
Αντίστοιχα, συγκινεί το γεγονός ότι δεν αναβλήθηκε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, προγραμματισμένη αιμοδοσία κλιμακίου του ΠΑΓΝΗ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάτοικοι του νησιού έδιναν το αίμα τους ακόμα και κάτω από αυτές τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες.
Σε αδιάκοπη επιφυλακή, νυχθημερόν στο πόστο του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Νοσοκομείου Θήρας Κωνσταντίνος Πατσούρας, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και ο ίδιος και όλος ο μηχανισμός του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια και υποστήριξη, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει.
Όπως εξηγεί, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει και εξωτερική βοήθεια καθώς μια ομάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο, ενώ εντός του βρίσκεται και μια ομάδα των γιατρών του ΠΑΓΝΗ.
Η ομάδα του ΠΑΓΝΗ βρίσκεται στο νησί λόγω προγραμματισμένης αιμοδοσίας που δεν αναβλήθηκε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα υπάρχει και συνεργασία και με την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και το Δήμο και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να παρέμβουμε και να μην προκύψει κανένα περιστατικό.
Οι αδιάκοπες σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει πανικό και αγωνία σε πολύ κόσμο και είναι ενδεικτικό ότι προχθές με το πλοίο «Χίος» αναχώρησαν 1.100 άτομα. Στο νησί τα σχολεία έχουν κλείσει μέχρι την Παρασκευή.
Υπάρχουν 4.600 παιδιά τα οποία έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη με τις οικογένειές τους, καθώς υπάρχει αγωνία προκειμένου να αποφύγουν την πίεση της ασταμάτητης σεισμικής δραστηριότητας.
Το ίδιο συμβαίνει και με γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, οι οποίες δεν εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα αλλά θέλουν να αποφύγουν το στρες που προκαλούν οι αλλεπάλληλες δονήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, ο κ. Πατσουράς τονίζει ότι δεν έχει επηρεαστεί με κανένα τρόπο από τη σεισμική δραστηριότητα, είτε κτηριακά, καθώς ανταποκρίνεται σε κορυφαίες αντισεισμικές προδιαγραφές ούτε έχει δεχτεί περιστατικά πολιτών που λόγω του άγχους που προκαλεί η αδιάκοπη σεισμική ακολουθία ζήτησαν ιατρική συνδρομή.
Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η σεισμική δραστηριότητα και στην τοπική οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό του νησιού σε περίπτωση που παραταθεί το φαινόμενο.
Γιατρός Γ. Ορφανάκη: Είναι μεγάλη δοκιμασία η αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα
Εδώ και τρία 24ωρα η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Ανάφη και η Ίος πάλλονται σε μια αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα που δίνει σεισμούς διαφορετικών μεγεθών, τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η Ηρακλειώτισσα γιατρός νεφρολόγος Γεωργία Ορφανάκη, η οποία εργάζεται στη μονάδα τεχνητού νεφρού Σαντορίνης.
«Δεν έχω ξαναζήσει τη διενέργεια αιμοκάθαρσης να διεξάγεται παράλληλα με μια τέτοια αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα. Είναι αξιοθαύμαστη η αντοχή και η στωικότητα των αιμοκαθαιρούμενων που για τέσσερις ώρες καθόταν στην ίδια καρέκλα με το χέρι τεντωμένο την ίδια ώρα που ο ένας σεισμός διαδεχόταν τον άλλο…», περιγράφει συγκινημένη η κ. Ορφανάκη προσθέτοντας ότι, δεν κρύβει το θαυμασμό της για την ψυχραιμία, τη δύναμη και τις αντοχές αυτών των ανθρώπων.
Η ίδια σημειώνει ότι, «η αδιάλειπτη επαναληπτικότητα των δονήσεων, όπως είναι φυσικό, προκαλεί και αγωνία και πανικό και όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πυροδοτεί το στρες των ανθρώπων που δεν μπορούν ούτε στο νυχτερινό ύπνο τους να ηρεμήσουν.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι λίγοι αυτοί που τρέχουν να εγκαταλείψουν το νησί με κάθε μέσο, αλλά υπάρχουν και οι πιο ψύχραιμοι που είναι κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο στωικοί στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τα δρομολόγια τους γιατί πολύς κόσμος εγκαταλείπει όπως-όπως το νησί, φοβούμενος τα χειρότερα.
Επίσης το καράβι Κίσσαμος από την Κρήτη μεταφέρει πολύ κόσμο από τη Σαντορίνη που ο μόνιμος πληθυσμός της είναι 25 χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους εργάτες που δουλεύουν σε διάφορα πόστα.
Από την πλευρά του ο Δήμος έχει ορίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας ο κόσμος να μην πλησιάζει στο «φρύδι» της Καλντέρας και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και ήδη έχουν καταγραφεί σε σημεία που ευτυχώς δεν προκαλούνται προβλήματα.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση μαρτυρική για πολύ κόσμο που ζει συνεχώς επαναλαμβανόμενους σεισμούς διαφορετικής έντασης και διάρκειας, πολλοί από τους οποίους συνοδεύονται και από έντονη βουή που, όπως είναι φυσικό, προκαλεί φόβο πανικό αγωνία για το τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό…».
Το πιο δύσκολο από όλα τονίζει η ίδια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα τελειώσει όλη αυτή η σκληρή δοκιμασία, την οποία ζουν οδυνηρά οι πολίτες.