Χιλιάδες είναι οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν από 5-6 μήνες έως και πάνω από 1 χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης. Οι λίστες θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της περικοπής των χειρουργείων για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις άδειες που δικαιούνται.
Στις λίστες του ΠΑΓΝΗ υπάρχουν περίπου 5.500 ασθενείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος ανέφερε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, τα χειρουργεία θα μειωθούν περίπου κατά 50%, λόγω αδειών. Έτσι καθημερινά θα λειτουργούν 5 ή 6 χειρουργεία αντί για 9 που λειτουργούν σήμερα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στις πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, στο ότι ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνει στους ιδιώτες και κλείνει ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία και στο γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων covid έχουν δημιουργήσει ξανά ανακατατάξεις στις κλινικές με τους ασθενείς να μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλές κλινικές είναι γεμάτες ενώ τόνισε ότι στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ εξακολουθούν να υπάρχουν ράντζα.
Μ. Γκάγκα για προσλήψεις προσωπικού
Σε χθεσινές δηλώσεις της από το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στην Θεσσαλονίκη, η αναπλ. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατανομή και μέσω του ΑΣΕΠ αναμένεται να γίνει η προκήρυξη των θέσεων από το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία δίκαιη κατανομή, γιατί είναι 127 νοσοκομεία. Δεν είναι πάρα πολύ απλό, δηλαδή, να πεις ότι το ”Παπαγεωργίου” θα πάρει 130 νοσηλευτές και δεν θα πάρει 85. Αυτό λοιπόν είναι δουλειά μηνών που έχει τελειώσει, οι θέσεις είναι στο ΑΣΕΠ και θα γίνει η προκήρυξη. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και προσωρινά αποτελέσματα θα έχουμε τον Δεκέμβριο», δήλωσε σχετικά η κυρία Γκάγκα.
«Ουσιαστικά ξεκινάμε αυτό που λέγεται safe hospital στα ασφαλή νοσοκομεία. Είναι μία προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας. Κεντρικό αν θέλετε μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών πάντα όταν νοσηλεύονται και η ασφάλεια του προσωπικού.
Άρα, ουσιαστικά εγκαινιάζουμε κωδικούς που ξέρει ο καθένας τι γίνεται για περιπτώσεις σεισμού, για περίπτωση πυρκαγιάς, για περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, το να χαθεί ένας ασθενής, να γίνει μία αρπαγή ενός παιδιού, που έγινε πριν από έναν χρόνο. Είναι κεφαλαιώδες αυτό για τα νοσοκομεία και για το προσωπικό, κάνει όλους να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό».
Επόμενο στη σειρά είναι το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη
«Άρα αυτό ξεκινάει πρώτον εδώ, στο “Παπαγεωργίου”, θα συνεχίσει το επόμενο νοσοκομείο που μπαίνει, είναι το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, και σιγά-σιγά θα μπούνε όλα τα νοσοκομεία, όπως επίσης έχουν αλλάξει τα νοσηλευτικά πρωτόκολλα και ο τρόπος που γίνεται καταγραφή κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται, από το πόσο βαριά μπαίνει, αν έχει κατακλίσεις, αυτά που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τι έχουν οι άρρωστοι, τι να προσέξουμε, πώς να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
Κάναμε μία άσκηση με αρπαγή τέκνου, όπου ήταν όλοι στις θέσεις τους για να κλείσουν οι πόρτες, για να μην μπαίνει και να μη βγαίνει κανείς, να ειδοποιήσουν όλα τα τμήματα, ο συντονιστής εφημερίας να μπορεί να επέμβει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θυμόσαστε ότι είχαμε μία πυρκαγιά πριν από καιρό στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς, είχαμε έναν σεισμό στην Κρήτη. Θέλουμε λοιπόν ό,τι γίνεται στα νοσοκομεία να εντοπίζεται, να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν. Αυτό θεωρούμε ότι είναι κεφαλαιώδες για την ασφάλεια όλων», είπε.