Μια από τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κρήτη, με εντέλεσθε, εξώδικα, παραιτήσεις και προειδοποιήσεις παραιτήσεων απο γιατρούς που γίνονται μπαλάκι απο το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Υπάρχουν κλινικές που έχουν ασθενείς όπως είναι η Παθολογική του Ρεθύμνου αλλά δεν έχουν ούτε ένα δικό τους γιατρό.
Γιατροί απο το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο κάνουν εφημερίες στο Ρέθυμνο και στέλνουν εξώδικα στην 7η Υπε Κρήτης, γιατροί προειδοποιούν με παραιτήσεις, ενώ κάποιοι και συγκεκριμένα δυο γιατροί από το Βενιζέλειο, έχουν παραιτηθεί ήδη.
Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι που εν μέσω καλοκαιριού έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία του νησιού, για πρώτη φορά οι 6 Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης, αλλά και συνολικά 14 υγειονομικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων εξέδωσαν ανακοινώσεις περιγράφοντας μια δραματική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προβλήματα χρόνων.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν να γίνει τις επόμενες ημέρες σύσκεψη με την διοίκηση της ΔΥΠΕ, για να βρεθούν λύσεις εδώ και τώρα.
Ωστόσο οι προσδοκίες είναι μάλλον μικρές, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, καθώς τα εντέλλεσθε και οι μετακινήσεις γιατρών, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν.
Η ΔΥΠΕ ζητά απο τους γιατρούς να συνεχίσουν να «βάζουν πλάτη», όπως έκαναν και στην περίπτωση της πανδημίας μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις.
Ωστόσο, μια πρόταση που συζητείται έντονα από τον χώρο των υγειονομικών είναι να κλείσει προσωρινά η Παθολογική Κλινική του Ρεθύμνου, αφού δεν έχει γιατρούς και οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, καθώς θεωρούν επικίνδυνη την λειτουργία της.
Πρόταση που δεν συμμερίζεται, όπως λένε οι πληροφορίες, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.
Γεγονός πάντως είναι ότι ούτε οι ιδιώτες γιατροί δείχνουν πρόθυμοι να προσφέρουν με μπλοκάκι τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία.
«Αυτό δείχνει περίτρανα την αποτυχία της λογικής του νέου νόμου περί σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης.
Όσον αφορά στους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται ότι ούτε το δέλεαρ του διπλού μισθού, δηλαδή επιπλέον 1.800 ευρώ το μήνα συν τις εφημερίες, δεν τους κάνει να αποφασίσουν να πάνε να εργαστούν, για παράδειγμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
«Τα εντέλλεσθε πάνε κι έρχονται, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις γιατρών» είπε στην «Π» ο Βαγγέλης Θαλασσινός μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του Βενιζελείου που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω υποστελέχωσης σε πολλά τμήματα, μεταξύ αυτών και στην Β’ Παθολογική Κλινική.
«Ίσως δεν έχουν ενημερωθεί για τον διπλό μισθό και πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό, ώστε να ενδιαφερθούν γιατροί και εκτός Κρήτης» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος επισημαίνοντας πάντως ότι με εντέλλεσθε και υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Σήμα κινδύνου από συλλόγους και φορείς
Σε ανακοίνωσή τους 14 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της υγείας μεταξύ άλλων αναφέρουν:
“Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι τεράστιες.
Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα, γι’ αυτό και δεν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να παγιωθεί.
Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών”.
Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωσή τους οι 5 ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης τονίζουν:
“Για πρώτη φορά παρατηρούμε μία έκρυθμη κατάσταση, που αφορά την λειτουργία των Νοσοκομείων της Κρήτης:
1) Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν παθολόγοι, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης δημιουργώντας έτσι πρόβλημα και στα τροφοδοτούντα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλημμελής αντιμετώπιση των ασθενών λόγω της μη ύπαρξης ιατρικής συνέχειας στην διάγνωση και αντιμετώπιση τους.
2) Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ιατροί απειλούν με εξώδικα διότι θεωρούν ότι με τις μετακινήσεις αποδυναμώνεται το ήδη υποστελεχωμένο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
3) Στο νοσοκομείο Χανίων ανακοινώθηκαν παραιτήσεις ιατρών χειρουργών, λόγω των εξοντωτικών ωραρίων στις εφημερίες.
4) Στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας η απουσία ιατρών σε κομβικές ειδικότητες έχει ως συνέπεια την γενικότερη δυσλειτουργία όχι μόνο συγκεκριμένων τμημάτων αλλά και των Νοσοκομείων στο σύνολό τους. Μπροστά σε αυτή την γενικευμένη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας στην Κρήτη και προτού επέλθει περαιτέρω επιδείνωση με δραματικές συνέπειες, καλούμε όλες τις πλευρές προς συζήτηση για ανεύρεση λύσεων».