Νέα γενιά αυθαιρέτων, και εκατοντάδες λάθη προμηνύουν οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΤΕΕ /ΤΑΚ, τη ίδια ώρα που καταγράφονται καταιγιστικές αντιδράσεις και διατυπώνονται αιτήματα απόσυρσης των δρομολογούμενων σχεδιασμών. Με βάση αλλαγές που προωθούνται, απελευθερώνονται οι πολεοδομίες από την ευθύνη του ελέγχου της έκδοσης οικοδομικών αδειών η οποία περνά στις πλάτες των μηχανικών που καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίζουν μια απίστευτη και συχνά δυσερμήνευτη πολυνομία.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ /ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης οι δρομολογούμενες νομοθετικές αλλαγές έρχονται σε μια χρονική περίοδο όπου δεν υπάρχουν ολοκληρωμένοι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο είναι σε εξέλιξη και την ίδια στιγμή είναι ανοικτά δεκάδες ζητήματα με την εκτός σχεδίου δόμηση. Εάν είχαν τακτοποιηθεί όλα τα παραπάνω αυτονόητα ζητήματα θα μιλούσαμε σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που φρενάρει ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών που θα πρέπει να κάνει το δημόσιο, μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργούνται συνθήκες που δεν θα αποτρέψουν ούτε τα λάθη ούτε τις αυθαιρεσίες.
Και εκεί ακριβώς θα πρέπει να εστιάσουμε διότι θα δημιουργηθεί ένας πολυεπίπεδος κυκεώνας προβλημάτων, με φόντο τις δραματικά υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τις οικοδομικές άδειες ολόκληρου του νομού Ηρακλείου σήμερα τις χειρίζονται οκτώ άτομα. Στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου υπάρχουν μόλις πέντε μηχανικοί, ενώ στο πολεοδομικό γραφείο Καστελλίου παραμένει ένας μηχανικός και αντίστοιχα στο πολεοδομικό γραφείο των Μοιρών μόλις δύο άτομα.
Έρχεται νέα γενιά αυθαιρέτων
Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ και στέλεχος της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου, τονίζει ότι εκτός από τα λάθη, θα έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.
Σήμερα είμαστε σε μια φάση όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο είναι στον αέρα και η νομοθεσία που διέπει τη δόμηση και τις χρήσεις γης και μια σειρά από πολεοδομικά θέματα δεν έχει κωδικοποιηθεί με ένα τρόπο ξεκάθαρο ώστε να έχουμε δεδομένα πράγματα για το πως χτίζεις.
Επίσης υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της αρχαιολογίας που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια δόμησης. Μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες σκηνικό, εντελώς άδικα φορτώνονται τεράστιες ευθύνες στους μηχανικούς για να καταφέρουν να ερμηνεύσουν την πολυνομία που υπάρχει την οποία ακόμα και οι υπηρεσίες δόμησης δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Επίσης η πίεση αυτή είναι φανερό ότι θα έχει παρενέργειες και στον κλάδο των μηχανικών διότι με άλλους όρους διαχειρίζεται αυτής της μορφής τα προβλήματα ένα μικρό τεχνικό γραφείο και με εντελώς διαφορετικούς ένα μεγάλο γραφείο με νομικούς συμβούλους και ισχυρή τεχνική υποστήριξη.
Δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι ειδικά στα εκτός σχεδίου πόλης
Το στέλεχος της πολεοδομίας κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη η οποία είναι εξαιρετικά έμπειρη στη διαχείριση των οικονομικών αδειών απαντώντας σε ερώτηση της «Π» σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο εξηγεί ότι είναι απόλυτα βέβαιη για το ότι θα προκύψουν σωρεία λαθών εάν σταματήσουν οι έλεγχοι και μοιραία θα έρθει και βροχή καταγγελιών.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα από τους ελέγχους που γίνονται διαπιστώνεται σωρεία λαθών, είναι εύκολο να φανταστούμε τι θα συμβεί εάν οι έλεγχοι σταματήσουν.
Η ίδια εκτιμά ότι ειδικά στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι και μάλιστα αυτό το επιζητούν και οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες του κλάδου ακριβώς για να αποφύγουν τα λάθη τις παραλήψεις και τις αποκλίσεις που εντοπίζονται στην ερμηνεία του νόμου. Παράλληλα σημειώνει πως είναι ξεκάθαρο ότι με το δρομολογούμενο νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον στο οποίο είναι ένα θέμα, το πως μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοκρατία σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των οικοδομικών αδειών και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με μεγάλη προσοχή.