Νομική παρέμβαση της ΚΕΔΕ υπέρ του Δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ για την κανονιστική πράξη προστασίας των δρόμων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε την άσκηση νομικής παρέμβασης υπέρ του Δήμου Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει πάροχος, με σκοπό την ακύρωση της πρωτοποριακής Κανονιστικής Πράξης για την προστασία των δρόμων και των δέντρων από τομές και εκσκαφές, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αποκατάστασης του οδοστρώματος.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 12/2 στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου οι Αντιδήμαρχοι, Τεχνικών Υποδομών Γιώργος Σισαμάκης και Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης.

Κατά την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτονόητο ότι, για ένα θέμα που ταλαιπωρεί δεκαετίες ολόκληρη την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τασσόμαστε αλληλέγγυοι στο Δήμο Ηρακλείου και στην σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του. Και φυσικά θα κάνουμε πρόσθετη νομική παρέμβαση υπέρ του Δήμου Ηρακλείου, προς απόκρουση της προσφυγής που ασκήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από την εταιρία». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης συνεχάρησαν το Δήμο Ηρακλείου και την Τεχνική Υπηρεσία για την αρτιότητα της Κανονιστικής Πράξης. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕΔΕ ήταν ότι πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα, ότι απαιτείται ευρύτερη νομοθετική παρέμβαση από το κεντρικό κράτος που θα προστατεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ότι είναι υποχρέωση των Δήμων να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των Δημοτών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Σισαμάκης «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορεί να θέτει κανόνες διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα χρήματα των Δημοτών για την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους.». Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Γιαλιτάκης υπενθύμισε πως «Με την Κανονιστική Πράξη πέρα από τα ζητήματα αποκατάστασης του οδοστρώματος, ουσιαστικά υποδεικνύουμε και τον ορθό τρόπο για τις τομές ώστε να μην προκαλούνται πολλαπλές ζημιές στα υπόγεια δίκτυα αλλά και στο ριζικό σύστημα των δέντρων. Θέλουμε να παροτρύνουμε όλους τους Δήμους της χώρας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις.». 

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης της σχετικής πρότασης στήριξης που είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου και η οποία είχε συζητηθεί τον Δεκέμβριο του 2024 στην Επιτροπή Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της ΚΕΔΕ, η οποία με ομόφωνη απόφασή της, εισηγήθηκε θετικά στο Δ.Σ.. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, αρκετοί είναι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα οι οποίοι έχουν ζητήσει την Κανονιστική Πράξη του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να τη μελετήσουν, να την προσαρμόσουν στις ανάγκες τους και να την υιοθετήσουν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, σε πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι ο Δήμος Ηρακλείου προφανέστατα καλωσορίζει τις επενδύσεις και βρίσκεται σε επικοινωνία με την προοπτική συνεργειών που θα έχουν πολύ  θετικές επιπτώσεις για τον τόπο με τους μεταφορείς δεδομένων, συμπληρώνοντας εμφατικά ότι ο Δήμος θα υποστηρίξει μέχρι τέλους την Κανονιστική Πράξη: «Ο Δήμος Ηρακλείου τόλμησε και φυσικά θα υποστηρίξει μέχρι τέλους και με όλο του το σθένος την κανονιστική διάταξη που λέει τα στοιχειώδη: Αποκατάσταση του οδοστρώματος στην προηγούμενη μορφή του, ισοϋψία και ίδιο συντελεστή τριβής, καθώς επίσης και προστασία του πρασίνου, για το οποίο έχουμε πικρή εμπειρία στο Δήμο Ηρακλείου. Θέλω να το πω και ενώπιόν σας ότι αυτή η κανονιστική πράξη προσβάλλεται στο ΣτΕ από μεγάλο πάροχο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν οι πάντες επαναστατήσει από αυτή την τρομερή ανωμαλία που δημιουργείται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος από τις τομές που αποτελούν κίνδυνο».