Πολλά και σημαντικά έργα δρομολογήθηκαν κατά την τετραετία που πέρασε, τονίζει μιλώντας στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κι εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Ξυλούρης.
Ο κ. Ξυλούρης αναφέρεται αναλυτικά στις δράσεις που διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την Αντιπεριφέρεια της οποίας ηγείται, ενώ μιλά για την ανάγκη του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας, που οφείλει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ολοκλήρωση του σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θεσμοθέτηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και προτεραιότητα στα ενεργειακά έργα.
-Ποια ήταν τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετώπισε η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος κατά την τετραετία που πέρασε;
-Η τετραετία που πέρασε ήταν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα όσον αφορά στη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομών, με έμφαση στα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, όπως ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς και ενεργειακών έργων όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης – Κύπρου, και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, των οποίων εξετάσαμε τις περιβαλλοντικές μελέτες. Σημαντικά θέματα ήταν επίσης ο σχεδιασμός ΠΕΣΠΚΑ για την προσαρμογή της Κρήτης στην κλιματική αλλαγή, και ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Και φυσικά, η εξέταση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ανατολικής και κεντρικής Κρήτης που εκπόνησε το Υπουργείο για την εξειδίκευση της περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
-Και ποιες ήταν οι κυριότερες δράσεις της Αντιπεριφέρειας Περιβάλλοντος;
-Η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, πάντα σε άμεση συνεργασία με την Υπηρεσία, είχε τη μεγάλη ευθύνη της εξέτασης των περιβαλλοντικών μελετών των έργων προκειμένου να ενημερώσει και να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει επί αυτών.
Για όλα τα σημαντικά έργα, η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος διοργάνωσε πλήθος αυτοψιών τα τελευταία δύο χρόνια. Βρεθήκαμε επιτόπου στις θέσεις των μεγάλων προτεινόμενων έργων, συχνά συνοδευόμενοι από τους μελετητές και τους τοπικούς φορείς. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και φυσικά η συμμετοχή και συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας στη διαβούλευση. Σαρώσαμε όλο το μήκος της χάραξης του νέου ΒΟΑΚ και επιμείναμε με επί τόπου παρατηρήσεις στα κρίσιμα σημεία. Οργανώσαμε αυτοψία και επιτόπου ενημερωτική συνάντηση στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Οργανώσαμε αυτοψία στο προβλεπόμενο σημείο προσαιγιάλωσης του αγωγού EastMed στον Αθερινόλακκο. Στο πλαίσιο εξέτασης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των περιοχών Natura 2000, γυρίσαμε την ανατολική και κεντρική Κρήτη, οργανώνοντας 5 επιτόπου ενημερωτικές συναντήσεις σε Σητεία, Ιεράπετρα, Οροπέδιο, Πύργο και Ανώγεια, όπου συμμετείχαν συνολικά δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 17 δήμους και πλήθος φορέων του νησιού.
Σημαντική επίσης πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Περιβάλλοντος ήταν η διοργάνωση συναντήσεων με θέμα την περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση των υδατορεμάτων Αποσελέμη και Γιόφυρου, προς οργάνωση και συντονισμένη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Και πιστεύω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει και είναι εμφανής η βελτίωση της σημερινής περιβαλλοντικής κατάστασής τους σε σχέση με παλαιότερα.
-Και τέλος, ποιος ο σχεδιασμός της επόμενης θητείας στην Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος; Σε ποιους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα και έμφαση για το επόμενο διάστημα;
-Η επόμενη πενταετία θα είναι η πενταετία του περιβάλλοντος. Το προσεχές διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και καθοριστικό.
Καταρχάς, έμφαση πρέπει να δοθεί στις δράσεις προσαρμογής της Κρήτης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μετά τη θεσμοθέτηση του ΠΕΣΠΚΑ, ακολουθεί η υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων και δράσεων.
Επιτακτική είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και η υλοποίηση των έργων, από τις μεγάλες μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέχρι τις μικρότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε μικρούς οικισμούς.
Αναμένουμε με επιμονή τη θεσμοθέτηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των περιοχών Natura 2000, την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης των περιοχών αυτών.
Προτεραιότητα θα δοθεί και στην ολοκλήρωση των ενεργειακών έργων, των εμβληματικών καλωδίων και αγωγών, καθώς και των μικρών και μεγάλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες που η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με Δήμους και ΤΟΕΒ έχει δημιουργήσει, προκειμένου η πλούσια ηλιοφάνεια να αξιοποιηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια και τη μείωση του ενεργειακού κόστους των κατοίκων και των αγροτών της Κρήτης.