Με το κρύο να θερίζει, πολλοί σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, ρεύμα και θέρμανση, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να διαχειριστούν την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία αλλά και μια νομοθετική τροποποίηση που αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχασαν τις επιχειρήσεις τους μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει νευρικότητα και έντονο προβληματισμό στην κοινωνία του Αρκαλοχωρίου, καθώς το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι μπαίνει «κόφτης» στις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, μια εντελώς πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου η οποία πήρε ΦΕΚ στις 10-12-21, αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φοροτεχνικός κ. Παύλος Μπαριτάκης, μέχρι σήμερα οι πληγείσες από θεομηνίες επιχειρήσεις αποζημιώνονταν για τις ζημιές και τις βλάβες του εξοπλισμού τους, των αποθεμάτων τους, αλλά και των υλικών ζημιών των κτηρίων τους με μια διαδικασία που γινόταν μέσα από κλιμάκια της Περιφέρειας, τα οποία αποτιμούσαν τη ζημιά, σχημάτιζαν συγκεντρωτικά στοιχεία και τα προωθούσαν στο αρμόδιο υπουργείο.
Ωστόσο, με βάση τη νέα τροποποίηση, το κομμάτι που αφορά στις ζημιές των κτηρίων και των επιχειρήσεων, αποσπάται και ενσωματώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της “αρωγής”. Μοιραία όμως η εξέλιξη αυτή αλλάζει τους όρους των αποζημιώσεων, αφού το πλαίσιο ορίζει χρηματοδότηση 80% για κτίσμα 150 τ.μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περικόπτεται πλέον το ποσοστό της αποζημίωσης την οποία μέχρι τώρα ελάμβαναν στο σύνολό της.
Μάλιστα, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε, η τροποποίηση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου.
Εντάσσονται δηλαδή στο νέο πλαίσιο και οι επιχειρηματίες του Αρκαλοχωρίου, γεγονός που προκαλεί δυσφορία και νευρικότητα, αφού ουσιαστικά μπαίνει στην προκρούστια κλίνη το ποσοστό των αποζημιώσεων ενώ εγείρεται μείζον θέμα και για κάποιες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή των 150 τ.μ.
Όμως τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς ζουν ένα πραγματικό σκωτσέζικο ντουζ σε ό,τι αφορά στην τριετή διαγραφή του ΕΝΦΙΑ. Όπως εξηγεί ο κ.Μπαριτάκης, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην τριετή παραγραφή του ΕΝΦΙΑ για όλους τους σεισμόπληκτους, στις επίσημες καταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ως οφειλέτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα.
Όπως διευκρινίζει, δυστυχώς δεν έχει δοθεί ενημέρωση στις τοπικές εφορίες ώστε να διευκολυνθούν οι άνθρωποι σε σχέση με τη φορολογική τους ενημερότητα, με αποτέλεσμα να τους ζητείται να εξοφλήσουν τον ληξιπρόθεσμο ΕΝΦΙΑ με την προοπτική να τους αφαιρεθεί προοπτικά. Αυτό, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, είναι ανεδαφικό για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς σπίτι, χωρίς επιχείρηση, μετά από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση αναφορικά με τη ροή των πληρωμών της “Αρωγής” η οποία έχει απορρυθμιστεί.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχουν γίνει πληρωμές. Ο κ. Μπαριτάκης σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι παροδικό, που μπορεί και σήμερα να αποκατασταθεί, ωστόσο την ίδια στιγμή ο κόσμος που βασανίζεται και ταλαιπωρείται με αυτές τις απίστευτες αντιξοότητες και τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός δεν είναι παράλογο το ότι δυσφορεί και διαμαρτύρεται.