ΝΕΡΟ

Σκληρή κριτική κατά της δημοτικής αρχής αφήνει με ανακοίνωση της η «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», με αφορμή την κρίση που ξέσπασε από την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα του νερού. Με ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στη Λότζια, τονίζοντας ότι άφησε να περάσουν δύο χρόνια για να ξεκινήσουν μόλις τώρα οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την αναζήτηση νερού, που, όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της πόλης.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει δέσμη προτάσεων που θα διευκόλυναν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού, δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες μας να βιώνουν μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Αναλυτικότερα η παρέμβαση της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το είχαμε πει καιρό πριν. Από τις αρχές του 2016 τονίσαμε (συνέντευξη Τύπου) για την ανάγκη προετοιμασίας του δήμου απέναντι στο πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Προτείναμε και μέτρα – Νέες γεωτρήσεις – Αλμυρός – κ.α. Και όμως η δημοτική αρχή δεν έπραξε τίποτε. Η μάλλον έκανε την καθυστέρηση – πολιτική της, για να μας μιλά σήμερα για ιδιωτικοποιήσεις και αφαλάτωση. Συνεχώς με παρεμβάσεις στη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, στο δημοτικό συμβούλιο προτείναμε εναλλακτικές λύσεις και μέτρα μείωσης των απωλειών, τα οποία αν έβρισκαν τον τρόπο υλοποίησης θα είχαμε και αποτελέσματα.

Και όμως πέρασαν δύο χρόνια για να ξεκινήσουν τώρα, το ερευνητικό κομμάτι των γεωτρήσεων, και όχι την άντληση. Προκαλούν έτσι μια τεράστια ταλαιπωρία στους δημότες της πόλης μας».

Σταδιακή αποκατάσταση

Στο μεταξύ προχωρά η σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης, μετά το μεγάλο κράχ της προηγούμενης  Παρασκευής που απορρύθμισε όλο το σύστημα τροφοδοσίας της πόλης. Η οδυνηρή αυτή εμπειρία έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος των προβλημάτων και των δυσκολιών που υπάρχουν  αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την ομαλή τροφοδοσία, όλων των περιοχών της πόλης.

Ανέδειξε δηλαδή, το μέγεθος των προβλημάτων, τα οποία δεν επιλύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθούν σήμερα προκειμένου να θωρακιστεί το σύστημα τροφοδοσίας νερού της πόλης.

Αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχει η μελετητική ετοιμότητα για την αποκατάσταση του συνόλου των προβληματικών παλαιών δικτύων εξαιτίας των οποίων χάνεται το 60% των ποσοτήτων του νερού που φτάνουν στην πόλη.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης του δικτύου που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι κρίσιμο να καλυφθεί και το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων.

Αντίστοιχα είναι κρίσιμο να βρεθούν λύσεις και για τα λεγόμενα «ψηλά σημεία» της πόλης που είναι ο μεγάλος αδικημένος στη διαδικασία της  τροφοδοσίας νερού, αφού δεν φτάνει να υπάρχει επάρκεια, αλλά χρειάζεται και πίεση για να φτάσει το νερό στα ντεπόζιτα των περιοχών αυτών.