Νερό… με το βυτίο έρχεται το φετινό καλοκαίρι
Unsplash

Νερό με το βυτίο… σε πολλά χωριά βλέπουν το καλοκαίρι που έρχεται δήμαρχοι της ενδοχώρας όπου ο ένας μετά τον άλλο ανακοινώνουν μέτρα για τη λειψυδρία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν νέες εποχικές καλλιέργειες.

Ο νότος της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου, καταγράφει οριζόντια μια βαθιά δυσαρέσκεια για την απόλυτη εγκατάλειψή του από την Κυβέρνηση, που παρά τις εκκλήσεις, τα αιτήματα και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, επιμένει να μη χρηματοδοτεί εγγειοβελτιωτικά έργα, δίκτυα, γεωτρήσεις και φράγματα, ζωτικής σημασίας για τον τόπο που τα έχει ανάγκη για να μπορεί να κρατήσει όρθιο τον πρωτογενή τομέα και να στηρίξει αποτελεσματικά τον τουρισμό που είναι στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας.

Χθες, ο Δήμος Γόρτυνας ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει φέτος την άρδευση σε νέες εποχικές καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς παρά τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι στάθμες των γεωτρήσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, στο Δήμο Βιάννου, ο δήμαρχος Π. Μπαριτάκης τονίζει ότι ήδη τα χωριά Πεύκος, Βαχός, Μέση, Αφρατί, Άγιος Βασίλειος, και όλη η έκταση στο Βαχουδιανό κάμπο, βρίσκονται στο «κόκκινο» και προβλέπει ότι μοιραία το καλοκαίρι θα επιστρατευτούν και υδροφόρες για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Οι πηγές στερεύουν, οι ανάγκες καλύπτονται οριακά, και με βάση αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες ένα πρόγραμμα επέκτασης δικτύων και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων που δυστυχώς δεν υπάρχει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι Δήμοι δεν έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, από το καλοκαίρι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί μια χρηματοδότηση έστω και περιορισμένη στους Δήμους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας τελικά δόθηκαν ελάχιστα χρήματα που δεν μπορούν να διευκολύνουν ουσιαστικά τη διαχείριση της κατάστασης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή υδραυλικών έργων και ετοιμότητα για τη χρήση των εφεδρικών γεωτρήσεων.

Ακόμα ζητά να υπάρχει συστηματικός έλεγχος και καταγραφή της στάθμης του νερού στις πηγές, τα υπόγεια και επιφανειακά σημεία υδροληψίας, και προτείνει την επιβολή μέτρων για τη μείωση της σπατάλης του νερού με πρώτο βήμα την ενημέρωση των φορέων που αναπτύσσουν τουριστικές δραστηριότητες. Επίσης ζητά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες, την επιβολή προστίμων στην αλόγιστη χρήση του νερού, τον περιορισμό των εποχιακών υδροβόρων καλλιεργειών, και την εκτεταμένη εγκατάσταση μετρητών νερού.

Τι μέτρα ανακοίνωσε ο Δήμος Γόρτυνας

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Γόρτυνας σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι «λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών, που είχε ως συνέπεια τον περιορισμό των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και, καθώς, παρά τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι στάθμες των γεωτρήσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο Δήμος Γόρτυνας πρόκειται να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του νερού και η κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών, κατά το τρέχον έτος, στον τομέα της άρδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Γόρτυνας δεν θα υποστηρίξει φέτος την άρδευση σε νέες εποχικές καλλιέργειες κηπευτικών. Ως προς την έγκριση ή όχι νέων αιτήσεων για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν νέες καλλιέργειες κηπευτικών σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους θα πρέπει να διασφαλίσουν νερό που δεν θα προέρχεται από τα αρδευτικά δίκτυα του Δήμου Γόρτυνας. Επιπλέον, όσοι επιθυμούν να ποτίσουν αυτή την χρονιά σε υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες, θα πρέπει, πρώτα, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο. Τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν για προληπτικούς λόγους, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών στο πολύτιμο αγαθό του νερού».