ΝΕΡΟ: Λαμπρινός και Ρασούλης ψάχνουν να βρουν λύση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η έλλειψη σχεδιασμού έφερε την απόγνωση

Σκόνη, λειψυδρία και οργισμένες αντιδράσεις σ’ ολόκληρη την πόλη, καθώς γιγαντώνονται οι διαστάσεις του προαιώνιου προβλήματος του Ηρακλείου, που είναι η έλλειψη νερού.

Το κέντρο της πόλης, περιοχές της Αγίας Αικατερίνης και του Μασταμπά και όλα τα ψηλά σημεία της πόλης εξακολουθούν αναμετριούνται με τη δραματική έλλειψη νερού, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση και οργή δεκάδες οικογένειες, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να απαντήσουν και με κινητοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή φαίνεται να αναζητά λύσεις και τρόπους για να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο που να δίνει προοπτική και λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στη Λότζια όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε υπήρξε ένας εφησυχασμός με την ενεργοποίηση του φράγματος Αποσελέμη, που όμως όλοι γνώριζαν ότι όχι μόνο λειτουργεί συμπληρωματικά στην υδροδότηση της πόλης αλλά και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ως έργο (αφού εξακολουθούν να εξελίσσονται τα έργα σύνδεσης των νερών του Οροπεδίου).

Έτσι, δεν δόθηκε καμία πολιτική κατεύθυνση για τη χάραξη ενός σχεδιασμού  σε επίπεδο μελετητών όσο και σε επίπεδο έργων. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ένα μεγάλο κενό σε επίπεδο σχεδιασμού το οποίο σήμερα δημιουργεί αφόρητες πιέσεις στη δημοτική αρχή, όχι μόνο γιατί τρέχει εκ των υστέρων για εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης, αλλά και γιατί ενώ σήμερα θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε προβλήματα, ουσιαστικά βρίσκεται με δεμένα χέρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ για πρώτη φορά έχουν βρεθεί χρήματα για να προχωρήσουν τα  έργα της  αντικατάστασης των παλαιωμένων δικτύων που ενοχοποιούνται για τη διαρροή της υδροδότησης που φτάνει το 60%, δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για όλα τα έργα.

Επομένως, ενώ σήμερα θα έπρεπε να βρίσκονται σε τροχιά δημοπράτησης όλα τα έργα αντικατάστασης των παλαιωμένων δικτύων, δυστυχώς μας φρενάρει όχι η έλλειψη χρημάτων, που αυτή τη φορά υπάρχουν, αλλά η έλλειψη μελετών… Και αυτό είναι ένα ερώτημα που ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά στοιχειώνει και όλες τις προηγούμενες, οι οποίες δεν φρόντισαν εγκαίρως να προετοιμάσουν και να ωριμάσουν τις μελέτες που είναι αναγκαίες για να δοθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα του νερού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η επίκληση της αφρικανικής σκόνης δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη ΔΕΥΑΗ ούτε άλλοθι για να καλύψει την αδυναμία της να βρει λύση στο πρόβλημα του νερού. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι φανερό ότι στο εξής τα προβλήματα αυτά θα τα έχουμε μπροστά μας συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται σχέδιο και λύσεις.

Ωστόσο, η τοπική κοινωνία μέχρι στιγμής δεν βλέπει ούτε το ένα ούτε το άλλο, με αποτέλεσμα, όπως πολλοί τονίζουν, να γυρνάμε δεκαετίες πίσω και όπως πολλοί σχολιάζουν σκωπτικά  σε λίγο να κινδυνεύουμε να μας πουν ότι “το πρόβλημα του νερού είναι ψυχολογικό”…

Χθες πάντως ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός βρέθηκε στη ΔΕΥΑΗ, όπου συνατήθηκε με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Γιάννη Ρασούλη. Οι δυο τους συζήτησαν για το πρόβλημα της λειψυδρίας που επανήλθε έντονα τις προηγούμενες μέρες, εξαιτίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων (κύμα αφρικανικής σκόνης).  Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα για τις νέες γεωτρήσεις, οι οποίες με βάση τις εκτιμήσεις, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν να παρέχουν στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ περί τις αρχές του καλοκαιριού.

Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση προς τους δημότες, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ζήτημα έλλειψης νερού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άτι που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, από το site της ΔΕΥΑΗ (https://www.deyah.gr/).

Ειδικότερα,  όπως ζήτησε ο κ. Λαμπρινός, για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, θα πρέπει  να ενημερώνεται καθημερινά η ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΥΑΗ, στην οποία να αναρτώνται όλες οι περιοχές στις οποίες θα γίνονται διακοπές υδροδότησης ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται άμεσα και να γνωρίζει πού υπάρχουν δυσκολίες και πώς αντιμετωπίζονται.