Έρχεται νέος γύρος κατεδαφίσεων με τη σφραγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με αφετηρία το Ηράκλειο και στόχευση να προχωρήσουν και στο Λασίθι αλλά και στο Ρέθυμνο.
Μένει να αποδειχτεί στην πράξη μέχρι πού θα φτάσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, που καλείται να απαντήσει στην ιδιότυπη ασυλία με την οποία μέχρι σήμερα περιθάλπονται αναρίθμητες περιπτώσεις καταπατήσεων σε γιαλούς και παραλίες που παραμένουν ακλόνητες προκαλώντας ευθέως το κοινό αίσθημα.
Για την ακρίβεια στο Ηράκλειο ο πρώτος σταθμός θα είναι ο νότος της περιφερειακής ενότητας, όπου προβλέπεται να εκτελεστούν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, για να πάρουν ακολούθως σειρά και τα βόρεια παράλια όπου υπάρχουν και εκεί σοβαρές εκκρεμότητες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι χειρισμοί που θα γίνουν σε ότι αφορά στην εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, που όπως είναι γνωστό μπλόκαρε τους προηγούμενους μήνες με την αστυνομία να σηκώνει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας αδυναμία να υποστηρίξει την εκτέλεση τους.
Ωστόσο όλες οι πλευρές έχουν δώσει ραντεβού τον Οκτώβρη για να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου και η εκτέλεση των κατεδαφίσεων, με το Δήμο Ιεράπετρας να δεσμεύεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.
Η εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται στα μέσα του μήνα, όπως επισφραγίστηκε και στη διευρυμένη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους προϊσταμένους της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης τη Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται από τα υπηρεσιακά στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου είναι ότι η κατεδάφιση των αυθαιρεσιών στις παραλίες θα πρέπει με κάθε τρόπο να γίνεται αντιληπτή στον πολίτη, όχι μόνο ως μια τυπική συνταγματική υποχρέωση, αλλά ως μια στάση υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Όπως υποστηρίζουν είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές, στη συνείδηση της κοινωνίας ότι δεν είναι λογική, η προσπάθεια «διάσωσης αυθαιρεσιών», όταν όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα ισχυρότατων πλημμυρών, που έχουν αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμά τους σε περιοχές, όπου οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες έχουν αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο περιοχών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτες και χωρίς καμία θωράκιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.