Νέοι κάδοι για τα τηγανέλαια στους δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου – Πως γίνεται η συλλογή

Το πρωί του Σαββάτου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης, τα στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας Νικολέτα Γκολφινοπούλου και Στέλλα Χριστοφοράκη, μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Fargeco Hellas Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, «εγκαινίασαν» τον κάδο, που τοποθετήθηκε στην οδό Δημοκρατίας, έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.

Συνολικά στην πόλη έχουν τοποθετηθεί 25 κάδοι, σε πρώτη φάση, και ανάλογα με την ανταπόκριση των πολιτών, θα τοποθετηθούν επιπλέον σε βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με τους παλαιότερους κάδους, αυτή τη φορά οι πολίτες θα τοποθετούν το λάδι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια – και όχι χύμα – πράγμα που σημαίνει πως και η διαδικασία είναι πιο απλή και εξασφαλίζεται η καθαριότητα του χώρου.

«Είναι μία καινούργια προσπάθεια να επανέλθουμε στη διαχείριση του τηγανόλαδου. Η διάχυσή του είναι καταστροφική για το περιβάλλον, είτε στα νερά είτε στον υδροφόρο ορίζοντα και στα δίκτυα των υπονόμων και των αποχετεύσεων. Δημιουργούνται πολύ μεγάλες βλάβες. Θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία», σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Στέλιος Σπανουδάκης προανήγγειλε και ενημερωτική καμπάνια: «Στόχοι του Δήμου Ρεθύμνου είναι η πράσινη μετάβαση και η βιωσιμότητα της πόλης μας και του Δήμου ολόκληρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυκλική οικονομία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, επιβεβαιώνοντας με το νέο σύστημα συλλογής ελαιολάδων και κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία με την παραγωγή του βιοντίζελ», είπε.

Ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, εκπρόσωπος της Fargeco Hellas δήλωσε: «Είναι μία προσπάθεια, μία καινούργια ροή, για να μην φεύγουν τα λάδια στο δίκτυο των Δήμων. Παρέχουμε προστασία των δικτύων του Δήμου, αλλά και της φύσης. Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα νερό. Οι κάδοι βρίσκονται σε 25 σημεία και είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία οι πολίτες του Ρεθύμνου».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ

Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 85.000 τόνοι τηγανέλαιο. Από αυτούς, οι 40.000 τόνοι που παράγονται από τη βιομηχανία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.λπ. με τη σωστή διαχείριση που γίνεται από εταιρείες που έχουν την άδεια συλλέγονται και προωθούνται σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ.

Εάν φτάσει στη θάλασσα ένα λίτρο τηγανέλαιο, δημιουργεί ένα φίλμ ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου το οποίο καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα.

Εάν πάλι χυθούν τηγανέλαια στο έδαφος, δημιουργούν σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Η φύση χρειάζεται δέκα χρόνια για να απορροφήσει ένα λίτρο τηγανελαίου και ότι αυτό το ένα λίτρο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο.

Το τηγανέλαιο που συλλέγεται για ανακύκλωση, μετατρέπεται σε βιοντίζελ.

 

 

ΠΗΓΗ: goodnet.gr