Στην τελική ευθεία βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου με το οποίο ανοίγει δρόμος για τη στέγαση αλλά και την κοινωνική επανένταξη συνολικά εξήντα αστέγων.
Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι φιλοξενούνται στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου ή τους παρέχονται υπηρεσίες από αυτό, και για οικογένειες που ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, καθώς η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τους έχει βυθίσει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.
Το πρόγραμμα με την επωνυμία «ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ», θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους». Με βάση το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιήσει ο Δήμος, οι άνθρωποι που θα ενταχθούν σε αυτό θα έχουν χρηματοδοτική κάλυψη του ενοικίου τους ώστε να μπορούν να ζουν σε σπίτι και να εγκαταλείψουν τη ζωή στο δρόμο ή στο κέντρο αστέγων.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι εκτός από την κάλυψη του ενοικίου θα τους παρέχονται οι αναγκαίες δαπάνες για οικοσκευή και κονδύλια κοινής ωφελείας.
Ακόμα το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη δαπανών εργασιακής ένταξης, δηλαδή την πληρωμή μισθού, εργοδοτικών εισφορών, ασφαλιστικών εισφορών. Προβλέπεται ακόμα και η ενίσχυση του ανέργου για να προχωρήσει ο ίδιος στη σύσταση κοινωνικής επιχείρησης, μετά από την αναγκαία ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμβουλευτική ενημέρωση και διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως και δεκαοκτώ μήνες και σύμφωνα με το Υπουργείο είναι ικανός χρόνος προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι που θα εναχθούν να κάνουν επανεκκίνηση στις ζωές τους, αφήνοντας τους δρόμους, και να καταφέρουν να χτίσουν το μέλλον τους σε καλύτερες συνθήκες με ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη, οι εξήντα άστεγοι που θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα είναι εννέα μεμονωμένα άτομα που φιλοξενούνται στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης δέκα έξι μεμονωμένα άτομα που διαβιούν στο δρόμο σε ακατάλληλες συνθήκες (τροχόσπιτα, σκηνές, γέφυρες κ.λπ).
Ακόμα οκτώ πολυμελείς οικογένειες που αντιστοιχούν σε τριάντα τέσσερις ωφελούμενους που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ως άστεγοι που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα, δηλ. σε ακατάλληλα για κατοικία κτήρια με βάση την κείμενη νομοθεσία. Ακόμα θα ενταχθεί και μια γυναίκα που φιλοξενείται στον ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ηρακλείου
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών – Μετανάστευσης του Δήμου Ηρακλείου, κ. Μαρία Καναβάκη, «όπως έχει πει πολλές φορές ο δήμαρχος Ηρακλείου και το αποδεικνύουμε εμπράκτως, η κοινωνική πολιτική και η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για αυτή τη δημοτική Αρχή.
Με βάση, λοιπόν, τις κατευθύνσεις που μας δίνει ο δήμαρχος, υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας και καταβάλλουμε με σοβαρότητα κάθε δυνατή προσπάθεια και για την αντιμετώπιση του παγκόσμια δυσεπίλυτου θέματος της αστεγίας, που εμφανίζεται δυστυχώς σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, αξιοποιώντας όπως έχω ξαναπεί και ίδια μέσα, αλλά και κάθε χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό ή εθνικό πόρο.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με ικανοποίηση που το εν λόγω σχέδιο του Δήμου μας αξιολογήθηκε θετικά και η αίτησή μας εγκρίθηκε, εξήντα περιπτώσεις ωφελούμενων θα μεταβούν σε επαρκείς αυτόνομες μορφές διαβίωσης και θα υποστηριχθούν μέσω της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και μέσω υπηρεσιών κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.
Τα στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα, εργάστηκαν με υπευθυνότητα και ευαισθησία για την εύρεση των ωφελούμενων, την προετοιμασία και την υποβολή του φακέλου.
Ελπίζουμε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Υπουργείο άμεσα και με την άριστη συνεργασία μας με τη ΔΗΚΕΗ που είναι ο Διαχειριστής Φορέας του Προγράμματος να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του, που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές αντιμετώπισης που εφαρμόζουμε στο Δήμο Ηρακλείου για την εξάλειψη και την καταπολέμηση της αστεγίας».