Τη μεγαλύτερη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης στη χώρα μας διαθέτει η Νε φρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ που παρακολουθεί και νοσηλεύει ασθενείς με όλων των ειδών νεφρικές παθήσεις.
Κυρίαρχη φιλοσοφία του τμήματος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη φροντίδα και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, η πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου, η συνεχής εκπαίδευση και έρευνα, η συλλογική δουλειά. Το έργο της κλινικής είναι πολυσύνθετο και ιδιαίτερα φιλόδοξο αφού ένας από τους στόχους είναι σε απώτερο χρόνο η πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων νεφρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Αποτελεί κέντρο διάγνωσης, παρακολούθησης κληρονομικών νεφροπαθειών, προετοιμάζει την ανάπτυξη της κατ’ οίκον φροντίδας των περιτοναϊκών ασθενών, σχεδιάζει την πρώτη πλήρως ψηφιοποιημένη και οικολογική δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης.
Στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διενεργούνται πάνω από 12.000 αιμοκαθάρσεις τον χρόνο, ενώ στα νεφρολογικά ιατρεία παρακοιλουθούνται μεταξύ άλλων πάνω από 100 μεταμοσχευμένοι ασθενείς και διεξάγονται δεκάδες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες με πρωτοποριακές θεραπείες.
Το Νεφρολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία πριν από 30 χρόνια, με πρώτο διευθυντή τον αείμνηστο Δ. Εμμανουήλ, για πολλά χρόνια πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής. Μετά τον άδικο χαμό του ανέλαβαν διαδοχικά τη διεύθυνση της κλινικής ο καθηγητής Νίκος Τσαπάρας, ο καθηγητής Ευγένιος Δαφνής και τον τελευταίο χρόνο ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Στυλιανού.
Οι άνθρωποι που το στελεχώνουν
Το τμήμα στελεχώνεται συνολικά από 43 άτομα. Συγκεκριμένα, από 5 ειδικευμένους νεφρολόγους, τους Κώστα Περάκη, Σπύρο Στρατήγη, Νίκο Κρουσταλάκη, Χρήστο Πλέρο, Κώστα Στυλιανού και από 5 ειδικευόμενους νεφρολόγους την Κλειώ Δερμιτζάκη, Δήμητρα Λυγερού, Ελένη Δροσατάκη, Σεβαστή Μαραγκού και Ιωάννα Σταυρακάκη. Στελεχώνεται επίσης από δύο γραμματείς και 31 νοσηλευτές που κατανέμονται στα επιμέρους τμήματα και μονάδες, με προϊσταμένη της ΝΚ και της ΜΠΚ την κ. Δοσία Χανιωτάκη και της ΜΤΝ την κ. Σοφία Δαδούτη.
Για τη δουλειά που γίνεται στο τμήμα μιλά στην “Π” ο διευθυντής του, κ. Κ. Στυλιανού.
Το πολυσύνθετο έργο
Το τμήμα περιλαμβάνει τη Νεφρολογική Κλινική (ΝΚ) με 15 κρεβάτια, τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΜΠΚ) με 6 κρεβάτια, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) με 15 σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τη Μονάδα Πλασμαφαίρεσης-Λιπιδιαφαίρεσης με 3 μηχανήματα και το Εργαστήριο Ερευνητικής Νεφρολογίας. Στη ΜΤΝ διενεργούνται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 αιμοκαθάρσεις σε χρόνιους νεφροπαθείς και σε ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη.
Πραγματοποιούνται επίσης πάνω από 200 πλασμαφαιρέσεις σε ασθενείς με ποικίλα αιματολογικά, νευρολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα και λιπιδιαφαιρέσεις σε ασθενείς με οικογενείς μορφές υπερχοληστερολαιμίας. Το Νεφρολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης στη χώρα με 45 ασθενείς ενώ υποστηρίζει νοσηλευτικά και τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης του Ηρακλείου με 180 ασθενείς.
Στη ΝΚ και ΜΠΚ νοσηλεύονται πάνω από 1.000 ασθενείς τον χρόνο με όλων των ειδών τις νεφρικές παθήσεις. Νοσηλεύονται ασθενείς από όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, σε περιτοναϊκή κάθαρση και βαρέως πάσχοντες μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Στην κλινική λειτουργεί και Μονάδα Επεμβατικής Νεφρολογίας για την τοποθέτηση ενδοκαρδιακών καθετήρων, βιοψιών νεφρού, κατάλυσης παραθυρεοειδών αδένων για την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού, εμφύτευσης περιτοναϊκών καθετήρων κλπ.
Το τμήμα διαθέτει σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία όπως μικροσκόπιο αντιθέτου φάσεως για το ιζημα ούρων, τρία μηχανήματα υπερήχων, συσκευές για τη μελέτη της σύστασης σώματος και της σκληρίας των αγγείων. Διεξάγονται εκατοντάδες βιοψίες νεφρού με εφαρμογή των πιο σύγχρονων μορφών μικροσκοπίας, ενώ είναι το πρώτο νεφρολογικό τμήμα στη χώρα που διαθέτει ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για την πληρέστερη διαγνωστική προσέγγιση των βιοψιών νεφρού.
Στα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά 2 νεφρολογικά ιατρεία όπου παρακολουθούνται πάνω από 3.000 ασθενείς. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ιατρείο μεταμόσχευσης με πάνω από 100 μεταμοσχευμένους ασθενείς, το ιατρείο πολυκυστικών νεφρών και το ιατρείο κλινικών μελετών όπου διεξάγονται δεκάδες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες με πρωτοποριακές θεραπείες και σημαντικό όφελος για τους ασθενείς και το νοσοκομείο.
Προτεραιότητα στην εκπαίδευση
“Κυρίαρχη φιλοσοφία της Νεφρολογικής κλινικής” σημειώνει ο κ. Στυλιανού “είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη φροντίδα και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, η πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου, η συνεχής εκπαίδευση και έρευνα στη νεφρολογία, η συλλογική δουλειά και η αμοιβαία υποστήριξη του προσωπικού μας.
Στο Νεφρολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ έχουν εκπαιδευτεί δεκάδες νεφρολόγοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν εκπονηθεί 15 διδακτορικές διατριβές. Η εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής αποτελεί προτεραιότητα, γεγονός που αναγνωρίστηκε πέρυσι με την απονομή του βραβείου εξαίρετης διδασκαλίας «ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΗΧΩΡΙΔΗ» στον πρώην διευθυντή μας Ευγένιο Δαφνή από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το επιστημονικό έργο του τμήματος είναι ιδιαίτερα πλούσιο με δημοσιεύσεις στα καλύτερα διεθνή περιοδικά και βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το έργο αυτό βασίζεται τόσο σε αυτόνομη έρευνα στο Εργαστήριο Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου, όσο και στη συνεργασία με άλλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως τα πανεπιστήμια Μιλάνου, Ρώμης, Πενσυλβάνιας, Κύπρου και Άμστερνταμ. Διεθνείς διακρίσεις και βραβεία έχουν αποσπάσει και οι νοσηλευτές του τμήματος με αποκορύφωση την πολύ πρόσφατη βράβευση από την Πρόεδρο της Δημοκρατία, της πρώην νοσηλεύτριας του τμήματος κ. Μαριρένας Ανδρουλάκη, με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας”.
Εξειδίκευση και στόχοι
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διευθυντή του “το νεφρολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ εξειδικεύεται στη μελέτη των σπειραματικών παθήσεων των νεφρών, στη μελέτη των αγγείων και στις κληρονομικές παθήσεις των νεφρών. Αποτελεί κέντρο διάγνωσης και παρακολούθησης κληρονομικών νεφροπαθειών και έχει ιδρύσει σε συνεργασία με όλα τα νεφρολογικά τμήματα της Κρήτης την Εταιρεία Μελέτης των Κληρονομικών Νεφρικών Νόσων της Κρήτης.
Ένας από τους στόχους μας είναι η δημιουργία ιατρείου κλινικής γενετικής στο ΠΑΓΝΗ μαζί με άλλες συναφείς ειδικότητες. Άλλοι στόχοι του τμήματος είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μεταπτυχιακού προγράμματος για την εκπαίδευση των νοσηλευτών στην αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή και μεταμόσχευση, η υποστήριξη και ανάπτυξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και σε απώτερο χρόνο η διενέργεια μεταμοσχεύσεων νεφρού στο ΠΑΓΝΗ. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την ανάπτυξη της κατ’οίκον φροντίδας των περιτοναϊκών ασθενών”.
“Δυστυχώς” συμπληρώνει ο ίδιος “κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε αναγκαστική υποβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής του τμήματος. Ωστόσο, μαζί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου εργαζόμαστε με πείσμα, για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και τη βελτίωση της ξενοδοχειακής και υλικοτεχνικής υποδομής του τμήματος. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ήδη η εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου ονείρου, δηλαδή η επέκταση της υπάρχουσας ΜΤΝ με τη δημιουργία της πρώτης πλήρως ψηφιοποιημένης και οικολογικής δημόσιας μονάδας αιμοκάθαρσης”.