Αιγύπτιοι οι διακινητές και στις δύο περιπτώσεις (φωτό αρχείου)
αιτήσεων για τους διοικητές των νοσοκομείων

Από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον περασμένο Αύγουστο οι λιμενικές Αρχές της χώρας και οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ακριβή εικόνα και είχαν προειδοποιήσει  για την παρουσία χιλιάδων αλλοδαπών στη Λιβύη,  όπου περίμεναν και εξακολουθούν να περιμένουν τη σειρά τους για να το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Σταθμός επιβίβασης είναι κυρίως  το Τομπρούκ της αφρικανικής χώρας. Από εκεί αλλοδαποί διαφόρων κρατών, όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Συρία, η Παλαιστίνη κοκ  βλέποντας, πλέον,  την καλύτερη προστασία των θαλασσίων συνόρων του βoρειοανατολικού αιγαίου, άλλαξαν δρομολόγια με την καθοδήγηση των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά των χιλιάδων αυτών ψυχών και υπό τον κίνδυνο το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή να ναυαγήσει συμπαρασύροντάς τους στο θάνατο.

Για τα κυκλώματα αυτά «πολύτιμη βοήθεια» προσφέρει η αδυναμία του λιβυκού κράτους να εμποδίσei το λαθρεμπόριο ανθρώπων από το οποίο οι συμμετέχοντες κάνουν τζίρους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, πληροφορίες που είχαν αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας και δόθηκαν στις λιμενικές Αρχές έκαναν λόγο για πλήρη αδυναμία ελέγχου της κατάστασης, δίνοντας το παράδειγμα του ανατολικού λιμανιού του Τομπρουκ, όπου υπήρξε εκστρατεία εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, η οποίας όμως, έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση που υπάρχει, αναφέρει ότι περισσότερο από μισό εκατομμύριο αλλοδαποί άλλων χωρών περιμένουν τη σειρά τους για να επιβιβαστούν σε κάποιο επισφαλές πλοιάριο. Και όσοι σταθούν «τυχεροί» να επιβιβαστούν σε αυτά, αφήνουν πολλές φορές πίσω τους συγγενείς και ομοεθνείς τους που πέφτουν θύματα άγριας κακοποίησης από τα μέλη των κυκλωμάτων που δρουν χωρίς ουσιαστικά κάποιο έλεγχο.

Φυσικά τα δρομολόγια, όπως έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές Αρχές από τους «συνδέσμους» που έχουν στην αφρικανική χώρα, δεν είναι καθορισμένα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένα προφίλ εκ των οποίων παρακολουθούνται, δίνουν την ενημέρωση για το πότε, με ποιο σκάφος και από ποιο ακριβές σημείο θα γίνει η επιβίβαση.

Φυσικά μέχρι να έρθει η ώρα του απόπλου, οι ενδιαφερόμενοι διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε συγκεκριμένα παραπήγματα, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το λιμάνι του Τομπρούκ. Μαρτυρίες μεταναστών συγκλίνουν για τους χώρους αυτούς, οι οποίοι ονομάζονται ανάλογα με τη γλώσσα του αλλοδαπού,  «ασφαλές σπίτι».

Αναφορικά με το πώς υπήκοοι άλλων κρατών καταφθάνουν στο λιβυκό λιμάνι, στελέχη του Λ.Σ λένε για παράδειγμα ότι οι Πακιστανοί ακολουθούν συνήθως συγκεκριμένο δρομολόγιο: Ντουμπάι, Αίγυπτος, Λιβύη.

Δεν προκύπτει μέχρι στιγμής δικτύωση στην Κρήτη

Τα ξημερώματα της Κυριακής λιμενικό και αστυνομία τέθηκαν και πάλι σε κατάσταση συναγερμού μετά τον εντοπισμό δύο σκαφών στα οποία επέβαιναν 34 μετανάστες στο ένα και περισσότεροι από 70 στο άλλο. Τα σκάφη αυτά εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά της Γαύδου.

Σε φορτηγό πλοίο σημαίας Παναμά επιβιβάστηκαν οι 34 μετανάστες που βρίσκονταν στο ένα σκάφος και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για 31 Πακιστανούς, 1 Σύρο και δύο Αιγύπτιους. Οι άνθρωποι αυτοί αποβιβάστηκαν στα Καλά Λιμάνια και στη συνέχεια έφτασαν στο Ηράκλειο.

Από την έρευνα των στελεχών του ΚΛΗ διαπιστώθηκε ότι το ρόλο του διακινητή είχαν αναλάβει οι δύο Αιγύπτιοι. Στο δεύτερο σκάφος που επέβαιναν 73 μετανάστες, στάθηκε σωτήρια η διέλευση από τη θαλάσσια περιοχή ενός άλλου φορτηγού πλοίου σημαίας Μάρσαλ. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, δηλαδή αποβίβαση στους Καλούς Λιμένες και από εκεί στο Ηράκλειο. Στο συγκεκριμένο σκάφος επέβαιναν 25 Πακιστανοί, 24 αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές και 24 Αιγύπτιοι. Μάλιστα, δυο από τους Αιγύπτιους είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι διακινητές. Μεταξύ των 73 υπήρχαν και ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής εντοπίστηκαν επίσης 42 μετανάστες νότια της Γαύδου, ενώ μετανάστες εντοπίστηκαν και στην Παλαιόχωρα.

Αιγύπτιοι οι διακινητές και στις δύο περιπτώσεις (φωτό αρχείου)
Σύσκεψη για τον οργανισμό
Είναι πύλη εισόδου πλέον το νησί

Από τον Οκτώβριο μέχρι και χθες παρατηρείται η μεγαλύτερη παρουσία σκαφών με μετανάστες σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Π».

Συγκεκριμένα, από 1η Ιουνίου του 2023 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, νότια του Ηρακλείου το λιμενικό Σώμα απασχόλησαν έξι περιστατικά. Συνολικά στις περιπτώσεις αυτές τα άτομα που έφτασαν στα νότια παράλια του νομού ήταν 340 μετανάστες.

Στο νότο του νομού Χανίων τα περιστατικά ήταν 11 και ο συνολικός αριθμός των μεταναστών ήταν 364.

Στο νομό Ρεθύμνης (Αγία Γαλήνη) το ίδιο διάστημα οι μετανάστες που έφτασαν εκεί ήταν 59. Στην περιοχή τη Σητείας υπήρχαν επίσης δύο περιστατικά με 88 μετανάστες.

Τέλος σημειώνεται ότι το τελευταίο 20ημερο- εκτός αυτά του τελευταίου τριημέρου-  σε τέσσερα περιστατικά σε Χανιά και Ηράκλειο οι αφίξεις των μεταναστών έφτασαν τις 40.