Ο κύβος ερρίφθη για την αύξηση του νερού από το φράγμα Αποσελέμη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αποφάσισε χθες και επισήμως τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που προβλέπει ότι από τον νέο χρόνο το κόστος χρέωσης ανεβαίνει από το 0,20 στο 0,31 το κυβικό.
Στο μεταξύ αυτή τη στιγμή στο φράγμα Αποσελέμη το νερό που έχει απομείνει φτάνει τα 3.εκ 460χιλ κυβικά νερού και με τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει στις ποσότητες που υδροδοτούνται οι Δήμοι, υπάρχει προοπτική να συνεχιστεί η λήψη νερού οριακά μέχρι και τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να επεκταθεί έστω και οριακά ο χρόνος ενίσχυσης της υδροδότησης των Δήμων ενώ την ίδια στιγμή εκφράζεται η ευχή να αρχίσουν επιτέλους οι βροχές για να ανατροφοδοτηθεί η ποσότητα νερού στο φράγμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ, κ. Θ. Νίνο, το ελάχιστο όριο του νερού που πρέπει να απομείνει στο φράγμα για να διασφαλιστεί η οικολογική παροχή αλλά και η ευστάθειά του είναι τα 2 εκ. κυβικά νερού. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια εξαιρετικά λελογισμένη διαχείριση των ελάχιστων ποσοτήτων νερού που έχουν απομείνει στο φράγμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι οριακά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον Φεβρουάριο η τροφοδοσία του Ηρακλείου με νερό, με την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσουν επιτέλους οι βροχές και το φράγμα να ανατροφοδοτηθεί.
Ψηφίστηκε η νέα αύξηση της τιμής του νερού
Όπως είναι γνωστό, τους προηγούμενους μήνες ο ΟΑΚ μέσα από παραγωγική συνεργασία που είχε με τους Δήμους Ηρακλείο,υ Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου επήλθε συμφωνία σε σχέση με την αύξηση της τιμής χρέωσης του νερού του φράγματος Αποσελέμη, το οποίο ανεβαίνει, από το 0,20 στο 0,31.
Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε χθες βράδυ από τη διοίκηση του ΟΑΚ η οποία προβάλλει ως βασικό επιχείρημα την εκρηκτική πίεση που δέχεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται υπόχρεος 7,9 εκ ευρώ, στη ΔΕΗ. Η νέα οικονομική συμφωνία που έχει διαμορφωθεί προβλέπει επίσης τη συνέχιση της πολιτικής της έκπτωσης 5% όταν υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση στην εξόφληση των τιμολογίων.
Σύμφωνα με τον κ. Θ. Νίνο, μέσα στο 2021 και το 2022 δεν έγινε κάποια αύξηση στο κόστος του νερού παρά το γεγονός ότι είχαμε ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο απορρίφθηκε από τον Οργανισμό. Την επόμενη χρονιά έγινε μια περιορισμένη αύξηση από 0,19 στο 0,20 ωστόσο τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν όπως τεκμηριώθηκε και από την μελέτη που παρουσίασε ο ΟΑΚ δεν αφήνουν περιθώριο να μη γίνει αύξηση, με δεδομένο το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί στα 7,9 εκ. ευρώ που παραμένει ανεξόφλητο προς τη ΔΕΗ.
Η εκκρεμότητα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθεί, τονίζει ο κ. Νίνος, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τη διαχειριστική του επάρκεια ο ΟΑΚ και για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να μπουν σε μια τροχιά αποπληρωμής τα χρέη του.
ΔΕΥΑΗ: Δεν θα μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες
Δεν υπάρχει περίπτωση η αύξηση αυτή να μετακυλήσει στους δημότες, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, τονίζοντας ότι η κάλυψη του ενεργειακού κόστους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, καθώς πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΚ δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθεί για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ για τις ΔΕΥΑ αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα η πολιτική δέσμευση που είχε δοθεί για χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων σε πρώτη φάση, από τα οποία καμία δημοτική επιχείρηση δεν έχει εισπράξει μισό ευρώ.