Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά αυτή τη φορά ευτυχώς χωρίς τραγικό επίλογο, μετά τη νέα πτώση δέντρου στη λεωφόρο Ικάρου, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Η πτώση της λεύκας προκάλεσε μεγάλη αναταραχή καθώς αναμοχλεύτηκαν οι μνήμες από τη δραματική απώλεια του Παναγιώτη Μητρέλου πριν πέντε μήνες στη λεωφόρο Δημοκρατίας.
Το γεγονός ότι ο 70χρονος άνδρας που έτυχε να περνά χθες στις 11.00 το πρωί, την ώρα της πτώσης του δέντρου που τον πήρε «ξώφαλτσα», χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει ή να τραυματιστεί σοβαρά, προκάλεσε την ανακούφιση όλων, αλλά σε καμία περίπτωση δε σβήνει ούτε την ανησυχία ούτε τον προβληματισμό.
Το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι τα δύο περιστατικά έχουν κοινά σημεία, αφού τόσο το πεύκο όσο και η λεύκα στη λεωφόρο Ικάρου είχαν μια εικόνα εξωτερικά πάρα πολύ καλή και ενώ είχαν ελεγχθεί, το πόρισμα που προέκυπτε έλεγε ότι δεν εμφάνιζαν κανένα πρόβλημα. Αντίστοιχα όταν τα δέντρα έπεσαν εμφάνισαν την ίδια εικόνα. Δηλαδή όπως και το πεύκο έτσι και η λεύκα είχαν μια ρίζα διατροφής, η οποία όμως δεν ήταν στηρικτική με αποτέλεσμα το δέντρο να είναι εξαιρετικά ευάλωτο όπως αποδείχτηκε σε ένα ισχυρό άνεμο.
Στη βάση του δέντρου, που αποκαλύφθηκε μετά την πτώση, φάνηκε ότι ο «λαιμός» του δέντρου ήταν κούφιος, ωστόσο σήμερα αναμένεται να γίνουν αναλυτικότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν όλος ο κορμός στο εσωτερικό του ήταν άδειος και σαθρός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν περίπου 100 λεύκες οι οποίες έχουν ελεγχθεί σε ποσοστό 80% και ανάμεσα σε αυτές που δεν κρίθηκε ότι εμφανίζουν πρόβλημα ήταν και το δέντρο που έπεσε χθες στη λεωφόρο Ικάρου.
«Καμπανάκι» για τον τρόπο αξιολόγησης των δέντρων
Δύο αλλεπάλληλα περιστατικά δέντρων (του πεύκου και της λεύκης) τα οποία ελέγχθηκαν και αξιολογήθηκαν ότι δεν εμφανίζουν πρόβλημα, και μετά την πτώση τους διαπιστώθηκε ότι έχουν κούφια βάση, σαθρή με λίγες ρίζες διατροφής, αναδεικνύουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση στα βήματα ελέγχου, κατάλληλη για να εντοπίσει τέτοιας φύσεως προβλήματα, όπως αυτά που ανέδειξαν. Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος απαντά ότι «μετά την πτώση φάνηκε σήψη στο ριζικό του σύστημα, κάτι που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εκ των προτέρων δίχως εξειδικευμένο εξοπλισμό, τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολό του δεν διαθέτει κάποιος φορέας στην Ελλάδα».
Με τον τρόπο αυτό καλύπτει επισήμως η δημοτική Αρχή και την υπηρεσία για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και το πρωτόκολλο που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά τον τρόπο αξιολόγησης, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των δέντρων στην επικράτεια του Δήμου και την κατάρτιση «δενδρολογίου».Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη συγκροτήσει μια Διεπιστημονική Επιτροπή, στην οποία μετέχει και το ΕΛΜΕΠΑ, μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια και έντονη συζήτηση και για τα μηχανήματα αξιολόγησης και ελέγχου των δέντρων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και προ διμήνου ο έλεγχος σε δέντρα της πόλης με ένα νέας τεχνολογίας μηχάνημα με προέλευση από τη Γερμανία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι υγιή ή αν εμφανίζουν πρόβλημα και πρέπει να κοπούν.
Πρόκειται για ρεζιστογράφο, που με μια βελόνα τρυπάει τον κορμό του δέντρου καταγράφοντας τα εσωτερικά στοιχεία του ξύλου και ελέγχει την πυκνότητα του διαπιστώνοντας αν είναι συμπαγές ή αν είναι μαλακό και από το γράφημα που εμφανίζει η οθόνη του μηχανήματος προκύπτουν συμπεράσματα σε σχέση με την κατάστασή του.
Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα μηχανήματα που εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποκτηθούν, καθώς αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν αρκεί από μόνο του για να γίνει αξιολόγηση. Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μια παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το ΕΛΜΕΠΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Τι απαντά ο Δήμος Ηρακλείου
Με μια αναλυτική απάντηση ο Δήμος Ηρακλείου δίνει τις εξηγήσεις του για την πτώση του δέντρου (λεύκας), τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Υπηρεσία Πρασίνου παρακολουθεί και τα συγκεκριμένα δέντρα (λεύκες) και η διαχείρισή τους εστιάζεται στα κλαδέματα και στον περιορισμό της κόμης και του ύψους τους, με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν εμφανώς εξωτερικά ενδείξεις σήψης.
Όπου, κατά την διάρκεια των παραπάνω εργασιών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει εσωτερική σήψη το δέντρο αφαιρείται. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το δέντρο αφήνεται για να βλαστήσει εκ νέου.
Τον περασμένο χρόνο έγιναν επεμβάσεις σε περίπου 70 λευκές με βάση την προτεραιοποίηση που αναφέραμε και ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας προβλέπει έλεγχο και στις υπόλοιπες.
Το δέντρο στην λεωφόρο Ικάρου εξωτερικά δεν είχε ένδειξη επισφάλειας και η κόμη του ήταν πλούσια και υγιής. Μετά την πτώση φάνηκε σήψη στο ριζικό του σύστημα, κάτι που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εκ των προτέρων δίχως εξειδικευμένο εξοπλισμό, τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολό του δεν διαθέτει κάποιος φορέας στην Ελλάδα.
Για αυτόν τον λόγο και όπως έχει εξαγγείλει ο Δήμαρχος, ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των δέντρων στην επικράτεια του Δήμου και την κατάρτιση «δενδρολογίου». Στο πλαίσιο της σύμβασης η οποία αναμένεται να προχωρήσει τους πρώτους μήνες του 2023 προβλέπεται και η προμήθεια των απαραίτητων οργάνων.
Εντωμεταξύ η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την διεπιστημονική επιτροπή η οποία συστάθηκε με απόφαση Δημάρχου, έχει γνωμοδοτικό ρόλο και απαρτίζεται από ειδικούς επί του αντικειμένου, ήλεγξε τους τελευταίους μήνες 38 δέντρα τα οποία είχαν αξιολογηθεί ως ενδεχομένως επικίνδυνα. Το τελικό πόρισμα για τα συγκεκριμένα δέντρα αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ εκκρεμεί και προσφυγή κατοίκων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εις βάρος της αρχικής απόφασης του ΔΣ για την κοπή κάποιων εξ αυτών».